Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Reklama

Zapečená dýně s těstovinami

Blíží se podzim, dýně dozrávají a dá se z nich připravit spousta skvělých dobrot. Vyzkoušejte recept od slavného kuchaře a nadšeného zahradníka Jamieho Olivera, který musí zvládnout nakrmit i svou početnou rodinu.
11.09.2019
Zapečená dýně s těstovinami
6 porcí
Doba přípravy do 1 hodiny
  • máslová dýně 1 kus
  • olivový olej
  • česnek 2 stroužky
  • čerstvá bazalka 1 svazek
  • konzervovaná krájená rajčata 1 konzerva (400 g)
  • těstoviny penne 500 g
  • ricotta 3 lžíce
  • zeleninový vývar 750 ml
  • mozzarella 150 g
  • nastrouhaný parmazán 1 hrst
  • čerstvá šalvěj 2 snítky
  • mletý pepř
  • sůl

Postup

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Dýni oloupejte, zbavte semínek a nakrájejte na 2,5 cm kousky. Rozložte je na plech, zakapejte olivovým olejem, vložte do trouby a pečte asi 15 minut, až dýně změkne.
  2. Do kastrolu nebo velké pánve vlijte trochu oleje, přidejte plátky česneku a stonky bazalky zbavené lístků a nakrájené nadrobno a několik minut smažte. Přidejte rajčata, podrťte je vařečkou a uveďte do varu. Vsypte upečenou dýni, uveďte opět do varu a pak na mírném stupni 10 minut vařte.
  3. 3 Mezitím uveďte ve velkém hrnci do varu vodu, osolte ji, vsypte těstoviny a vařte je o několik minut méně, než je uvedeno na obalu. Sceďte je a promíchejte s omáčkou. Posypte natrhanými lístky bazalky, osolte, opepřete, vmíchejte ricottu a vývar a znovu uveďte do varu.
  4. 4 Velký pekáč nebo zapékací formu vytřete olejem a vlijte do něj těstoviny s omáčkou. Navrch natrhejte mozzarellu, posypte parmazánem, lístky šalvěje omočenými v troše oleje a vše pečte asi 15 minut, až povrch zezlátne a omáčka bude bublat. Podávejte s křupavým zeleným salátem.

PRIMA TIP: Pokud připravujete jídlo jen pro dospělé, v omáčce se rozhodně neztratí 1 čerstvá červená chilli paprička, nadrobno nakrájená.

Zapečená dýně s těstovinami
Autor: Marek Kučera Zapečená dýně s těstovinami

Spoustu dalších skvělých podzimních receptů najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji. 

Podzimní číslo Prima FRESH 2019

Vychutnejte si podzim plný zážitků s novým číslem časopisu Prima FRESH!

 

Pečená máslová dýně

Typická podzimní lahůdka: Pečená máslová dýně

Reklama