Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Recept na víkend: Letní bulgurový salát

Připravte si salát, který je zdravý, dostatečně sytý a vhodný jako příloha i lehký letní oběd.
02.08.2018, Martina Hrušková
Letní bulgurový salát
4 porce
Doba přípravy do 30 minut
  • pšeničný bulgur 250 g
  • sterilovaná cizrna 1 plechovka
  • dobrý olivový olej 2 lžíce
  • třtinový cukr 1 lžička
  • cibule 1 ks
  • červená paprika 1 ks
  • salátová okurka 1 ks
  • kopr
  • petržel
  • citron
  • česnek 1 stroužek
  • sůl
  • pepř

Většinu surovin, které budete na přípravu potřebovat, znáte a jistě běžně používáte. Dvě z nich ale tak obvyklé nejsou a do českých kuchyní si stále ještě cestu hledají. 

První z nich je bulgur, nalámaná celozrnná pšenice. Prodává se již předvařený, což usnadňuje jeho přípravu. Má příjemnou oříškovou chuť, nízký glykemický index, málo tuků, ale vysoký obsah vlákniny a proteinů. Také je dobrým zdrojem železa a nenadýmá.

Ani cizrna neboli římský hrách není v našich končinách ještě úplně běžnou surovinou. Přitom patří mezi nejzdravější luštěniny a je velmi dobrým zdrojem kvalitních bílkovin. I proto se často používá ve vegetariánských pokrmech, kde nahrazuje maso.

Postup

  1. Bulgur připravte v poměru 1 : 2 (1 díl bulguru, 2 díly vody). Zalijte ho vroucí vodou, přidejte sůl a kapku oleje, 2 minuty povařte a pak nechte pod pokličkou 20 minut dojít. Bulgur je možné si připravit i den dopředu a přimíchat k ostatním surovinám již chlazený.
  2. Mezitím očistěte zeleninu, nakrájejte ji na kostičky, dejte do mísy a promíchejte s cizrnou.
  3. Přidejte uvařený vychladlý bulgur, dochuťte solí, pepřem, třtinovým cukrem, nasekanými bylinkami a česnekem, zalijte olivovým olejem a citronovou šťávou. Řádně vše promíchejte a podávejte.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama