Vlasta Peterková, kamarádka Zagorové, žila se slavným kolegou. Polívka jí říkal Bohyně Brna
Král kuchyně: Vývar! Teď navíc na počkání od Cibule Bistro. Co víc chtít? Zdroj: Se souhlasem společnosti Cibule Bistro
Král kuchyně: Vývar! Teď navíc na počkání od Cibule Bistro. Co víc chtít? Zdroj: Se souhlasem společnosti Cibule Bistro
Je to skoro jako magický rituál — opéct kosti s masem i zeleninou, zalít vodou, přidat bylinky, koření a pak už jen nechat pozvolna stoupající teplotu dělat svá kouzla a přitom očekávat, až se z kuchyně začne linout ona stará známá vůně vývaru. Už jen pomyšlení na něj nás dokáže zahřát, tím spíš teď na podzim, kdy jsou polévky obzvlášť v kurzu.
A je to právě poctivý vývar, bez něhož se, jak zkušení kuchaři dobře vědí, zkrátka neobejdeme. Hodí se nejen při přípravě polévek či omáček, ale třeba i při vaření příloh a surovin do salátů. Taková rýže nebo cizrna uvařená ve vývaru dokáže na jazyku vyvolat úplně jiný druhý druh potěšení. Vývar je zkrátka král kuchyně. A je přitom úplně jedno, jestli maso jíte nebo ne. Chutný a výživný může být i bez něj. Dobře to vědí například i profesionálové v Cibule Bistro, kde ctí tradice. Ty se nebojí odvážně kombinovat s moderními technologiemi a tak nabídnout lidem, co chtějí — skvělé a přitom kvalitní jídlo jako od maminky, ať jsou přitom kdekoli.
Král kuchyně: Vývar Teď navíc na počkání od Cibule Bistro. Zdroj: Cibule Bistro
Kuřecí, hovězí i zeleninový... Vývary jsou neodmyslitelnou součástí kuchyně od nepaměti. Od malička slýcháme, že jsou základem chuti i zdraví — a je to svatá pravda.
Proč babičky nedají dopustit na vývary?
Odjakživa se traduje, že jsou prospěšné pro tělo!
Živiny obsažené ve vývaru mají mít blahodárné účinky na lidské tělo. Mezi jeho schopnosti podle babských rad patří protizánětlivé a antioxidační účinky, podpora látkové výměny nebo fungování mozku a kloubů. Pozitivně prý ovlivňují látkovou výměnu, spánek a umí pomoci se zacelením střevní stěny a její regenerací.
Všichni známe slovní spojení „vařit z vody“. Nejsme tu od hledání jeho původu, ale jeden si ho snadno domyslí. Zkrátka a dobře vaření z vody nikdy nebyla žádná výhra, spíš nouzovka. Tak si zbytečně neupírejte a dopřejte si to nejlepší. Dobrá zpráva je, že to nikdy nebylo snazší.
A to i díky jídlu s nápadem, které přináší Cibule Bistro. Místo, kde nic není víc než dobrota na talíři.
„Vývar je základem každé kuchyně. Proto je i základním produktem značky Cibule Bistro. Je plný chuti, nutričně bohatý, uvařený podle tradiční receptury, ale nejmodernější cestou,“ vysvětluje na webu zakladatel značky Cibule Bistro, vyhlášený šéfkuchař Filip Sajler s tím, že k němu je potřeba jen pár přísad: Lokální maso, zelenina, koření a bylinky, voda a čas. A dodává:
Jak vzniká vývar krok za krokem Zdroj: Se souhlasem společnosti Cibule Bistro
„Vývar od značky Cibule Bistro je uvařený tak, jak má správně být. Opečeme kosti, zeleninu, přidáme bylinky, koření, vodu a nic víc. Díky high-tech skandinávskému varnému zařízená umíme připravit nutričně bohatý vývar z čerstvých surovin, a to tradiční metodou pomalého vaření.“
Možná si právě teď říkáte, že na sáhodlouhé vyvařování nemáte kdy. To se dá pochopit. Ale i na to kuchařští přeborníci mysleli, mají totiž vývar pro všechny. Na výběr mají ty z masa, zeleniny nebo třeba v posledních letech mezi Čechy tolik oblíbené Pho.
Poctivý, výživný a chutný vývar na počkání se tak stává skutečností. Sehnat ho lze ve velkoobchodě, v obchodních řetězcích i na e-shopech. Stejně tak jako čerstvá jídla pro každý den.
Cibule bistro vaří ze lokálních surovin. Zužitkovat umí i kousky, které jsou stejně dobré jako ostatní, plné vitamínů i chuti. Jejich jedinou vadou je, že nevypadají jako podle šablony... Zdroj: Se souhlasem společnosti Cibule Bistro
Maso, zelenina voda a? Dál nic. Stačí jen čas a v případě Cibule bistra i high-tech skandinávské varné zařízení... Zdroj: Se souhlasem společnosti Cibule Bistro
Při vaření v Cibule bistru využívají pestré zdroje energie. Hlavně ze solárních panelů a zbytkového tepla z mrazíren. Využít dál umějí i vyvařené kosti a zeleninu Zdroj: Se souhlasem společnosti Cibule Bistro
Král kuchyně: Vývar Teď navíc na počkání od Cibule Bistro. Zdroj: Cibule Bistro
Král kuchyně: Zeleninový vývar od Cibule Bistro. Zdroj: Cibule Bistro
Král kuchyně: Pho vývar od Cibule Bistro. Zdroj: Cibule Bistro
Král kuchyně: Kuřecí vývar od Cibule Bistro. Zdroj: Cibule Bistro
Král kuchyně: Hovězí vývar od Cibule Bistro. Zdroj: Cibule Bistro
Cibule bistro vaří ze lokálních surovin. Zužitkovat umí i kousky, které jsou stejně dobré jako ostatní, plné vitamínů i chuti. Jejich jedinou vadou je, že nevypadají jako podle šablony... Zdroj: Se souhlasem společnosti Cibule Bistro
Maso, zelenina voda a? Dál nic. Stačí jen čas a v případě Cibule bistra i high-tech skandinávské varné zařízení... Zdroj: Se souhlasem společnosti Cibule Bistro
Dobré jídlo je to, které je kvalitní od samého začátku — je tedy připravené z poctivých surovin, prospívá nám i světu kolem nás. Co to znamená?
Cibule Bistro dlouho tažený vývar zlepší chuť vámi připravovaných pokrmů, ale můžete si ho dát i samotný jako polévku.
Cibule Bistro vývar z kostí má vysoký obsah bílkovin, které napomáhají k růstu a udržení svalové hmoty a přispívají k udržení normálního stavu kostí.
Vývar jako generační poklad a každodenní rovnováha. Zahřeje a dodá pohodu nejen v sychravých a mrazivých dnech.
S nízkým obsahem kalorií nám zeleninový a kuřecí vývar příjemnou formou dodá výživu, ale s minimem kalorií.
Pokud jsme po sportu vyčerpaní, může náš žaludek snášet tekutý vývar lépe než pevnou stravu.
Jelikož je vývar primárně tekutina, je jasné, že jeho konzumací pomáháme tělu ke správné hydrataci a určitě vám bude chutnat více než voda.
Všechny naše vývary jsou bez tuku. Pouze voda, kosti, zelenina a koření ve správném poměru pro perfektní vyváženou chuť.
Cibule Bistro zeleninový, kuřecí a hovězí vývar neobsahují lepek, jsou proto vhodnou potravinou i pro celiaky.
Cibule Bistro zeleninový vývar si mohou vychutnat i vegetariáni a vegani, je opravdu vege.
Nespornou výhodou je i fakt, že si s ním budou vědět rady i méně zkušení kuchaři a kuchařky. Kromě jídel v krabičce od základu vařená totiž Cibule Bistro nabízí i recepty, podle nichž lze čarovat i na sporáku ve vlastní kuchyni. A není to žádná alchymie!
Filip Sajler a Cibule Bistro
Značka Cibule Bistro se zrodila v srdci šéfkuchaře Filipa Sajlera. Jeho nápad nabídnout lidem na doma jídlo stejné kvality jako v restauraci a milovníkům domácí kuchyně ušetřit spoustu času při přípravě pokrmů dostal konkrétní obrysy. Filip dal dohromady tým s mezinárodními kulinářskými zkušenostmi, nejvyšší odborností, úžasný řetězec farem i dodavatelů a přidal špičkovou skandinávskou technologii. Jsou na sebe a na úkoly, které si kladou, nároční, a proto koncept značky Cibule Bistro jakožto vysoké gastronomie pro domácí kuchyni rozvíjí stále dál.
Už jsme zmínili, že vývary patří k odvěkým stálicím kuchyně snad všech zemí světa. Jak roky plynuly, tempo života se zrychlovalo a s nimi i nároky na to, co všechno potřebujeme stihnout. Na vaření takřka nikdo neměl (a často stále nemá) čas. Jako zjevení se tehdy objevila spása ve formě bujónů. Pracující maminky zajásaly — polévka bude, aniž by se musely strhnout při stíhání pracovních i rodinných povinností. Ovšem jak šel čas dál, ukázalo se, že ne každý bujón poskytuje to, co si od něj spotřebitelé slibují. I tady vidí odborníci z Cibule Bistro jasnou výhodu vývarů jako takových.
„Poctivý vývar jsou opečené kosti, pečlivě vybraná a následně opečená zelenina, bylinky, koření, voda. Při vaření vývar nikdy nesolíme, abychom si nepokazili jídla, která z něj budeme chystat, neúměrným množstvím soli. Pak už je nutná velká trpělivost při mnohahodinovém tažení vývaru na určenou teplotu. Při správném skladování vám takový vývar vydrží až jeden rok. Víte, co jíte,“ stojí na webu značky.
A srovnání s běžným bujónem v kostce na sebe nenechá dlouho čekat: „Vývar v kostce se řadí mezi dehydratované potraviny, jejichž kvalita se do jisté míry řídí vyhláškou... Je to z velké části ztužený tuk, kolikrát není ani živočišný, v mnoha případech je rostlinný, a to zejména palmový, jehož produkce má špatný vliv na naše životní prostředí. Vývar v kostce obsahuje často neúměrné množství soli a pro různé příchutě i množství zvýrazňovačů chuti a vůně a glutamáty. Někdy se opravdu může stát, že vás po takové polévce bolí břicho a hlava. Zeleninu asi obsahuje každá kostka, ale v jakém množství? Ani to nemůžeme zjistit a ověřit.“