Dezerty k snídani: 4 sladké a zdravé recepty, po kterých nepřiberete
Dezerty k snídani: 4 sladké a zdravé recepty, po kterých nepřiberete
Máte rádi sladké dezerty? Tak si je dejte. K snídani! Je i vědecky dokázáno, že když chcete hubnout a zároveň vás honí mlsná, je nejlepší doba, kdy si dát něco sladkého, právě ráno. V tu dobu pracuje metabolismus naplno, takže sladký hřích dokáže celkem rychle spálit. Jasně, zdravá snídaně by měla obsahovat spoustu bílkovin a zdravých sacharidů. Ale proč je do sebe nedostat v delikatesní formě?
Máme pro vás dobroty, které vás po ránu nabijí zdravou energií a spoustou bílkovin. A hlavně si skvěle pochutnáte!
Karamelizovaný ananas s jogurtem
Miska téhle laskominy vám dodá 7 gramů bílkovin a dvě třetiny doporučené denní dávky vitamínu C.
Co budete potřebovat (na 4 porce):
• 1 lžíci kokosového oleje
• 1 lžíci hnědého cukru
• 2 hrnky čerstvého nakrájeného ananasu
• 1/2 lžičky mleté skořice
• 2 hrnky dobrého bílého jogurtu s nižším obsahem tuku
• 2 lžíce medu (lze vynechat)
• 4 lžíce strouhaného kokosu
1. V pánvi rozehřejte kokosový olej nebo máslo, přisypte cukr a povařte 5 minut, až vznikne karamel.
2. Přidejte kousky ananasu a skořici, promíchejte a povařte dalších asi 5 minut, dokud ananas nezměkne. Odstavte z ohně a nechte lehce vychladnout.
3.Jogurt rozdělte do čtyř misek, přidejte ananas a každou porci pokapejte medem a posypte kokosem.
1 porce obsahuje: 194 kcal, 5.2 g tuku, 33.2 g sacharidů, 7 g bílkovin
Poklad ve skleničkách
Máte rádi marmeládu? Ukážeme vám, jak se dá připravit i bez cukru, jen ze stoprocentního džusu a chia semínek. A taky bez práce, protože zdravá chia semínka udělají přes noc všechnu práci za vás.
Co budete potřebovat (na 4 porce):
• 1 hodně zralý banán
• 1 hrnek mandlového mléka
• 4 lžíce arašídového másla
• špetku soli (pokud je arašídové máslo nesolené)
• 1 a 1/4 hrnku ovesných vloček
• 1/8 hrnku chia semínek
• 1/2 hrnku 100% džusu z hroznového vína
1. Rozmixujte banán s mandlovým mlékem, arašídovým máslem a špetkou soli na hladký krém. Přidejte vločky a dobře promíchejte. Směs naplňte do vhodné nádoby a dejte přes noc do lednice.
2.Chia semínka promíchejte s džusem a také dejte na noc do lednice.
3. Ráno rozdělte vločkovou směs do skleniček (vystačí na dvě větší nebo čtyři menší) a navrch rozdělte směs s chia semínky.
1 menší porce obsahuje: 267 kcal, 12.2 g tuku, 35 g sacharidů, 8,8 g bílkovin
Pečené vločky s ovocem
Výborný způsob, jak do sebe dostat po ránu ještě víc ovoce. Dezert obsahuje lněná semínka a sušené ovoce – dva výborné zdroje rozpustné vlákniny. Dejte si a nebudete mít až do oběda hlad.
Co budete potřebovat (na 6 porcí):
• 2 lžíce lněných semínek
• 1/4 hrnku vody
• 1 a 1/2 hrnku ovesných vloček
• 1/4 hrnku hnědého cukru
• 1/2 lžičky mleté skořice
• 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva
• 1/4 lžičky soli
• 1/3 hrnku javorového sirupu nebo sladěnky
• 2 lžíce rozpuštěného másla
• 1 hrnek nakrájeného čerstvého sezonního ovoce (např. jablek)
• 1/4 hrnku nasekaných ořechů
• 1/4 hrnku sušených třešní (lze použít i jiné sušené ovoce, např. meruňky)
• bílý jogurt (nemusí být)
1. Smíchejte lněná semínka s vodou a nechte stát asi 5 minut. Pak přidejte vločky, cukr, skořici, prášek do pečiva a sůl a dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte sirup, máslo, ovoce, ořechy a třešně.
2. Směs naplňte do lehce vymazané formy, dejte do trouby vyhřáté na 175 °C a pečte 25–30 minut, dokud nezačne směs na povrchu hezky zlátnout.
3. Podávejte samotné nebo doplněné bílým jogurtem.
1 porce obsahuje: 225 kcal, 7.6 g tuku, 36.7 g sacharidů, 3.5 g bílkovin
Francouzský toast s ovocnou omáčkou
Francouzské toasty jsou sice strašně dobré, ale nedá se o nich tvrdit, že by byly zdravé. Ukážeme vám odlehčenější verzi, která využívá celozrnný chleba a domácí ovocnou omáčku bez přidání nezdravého cukru. Omáčku si můžete připravit i dopředu, v lednici vám vydrží až týden.
Co budete potřebovat (na 2 porce):
• 3 bílky
• 4 plátky tvrdšího celozrnného chleba
• 1/4 lžičky vanilky (nebo vanilkového extraktu)
• špetku mleté skořice
• 1/2 hrnku mléka
Na ovocnou omáčku:
• 2 hrnky mraženého drobného ovoce
• 1/3 hrnku vody
• 3 lžíce javorového sirupu
• 1/2 lžičky mleté skořice
• trochu vanilky (nebo vanilkového extraktu)
1.Nejdřív si připravte omáčku. Všechny přísady dejte do kastrůlku, přiveďte za průběžného míchání k varu a na mírném ohni vařte asi 10 minut do zhoustnutí. Větší kousky ovoce pomocí vařečky rozmáčkněte.
2. V míse rozšlehejte bílky s mlékem, vanilkou a skořicí. Každý plátek chleba ponořte z obou stran do směsi, vložte do lehce vymazané pánve a opečte z obou stran dozlatova.
3. Toasty podávejte s teplou nebo studenou ovocnou omáčkou.
1 porce obsahuje: 187 kcal, 2 g tuku, 26.7 g sacharidů, 14.7 g bílkovin