6. září 2013 11:13
Markéta ZídkováProstřeno! Co je lepší na sushi: alobal, noviny nebo list salátu?
Ve Středočeském kraji se sejde smíšená a věkově rozvrstvená pražská pětka – tři ženy a dva muži. Úkol týdne by mohl v soutěžících vzbudit podezření, že štáb začíná mít sadistické choutky. Všichni musejí připravit sushi! Kdo to prozradí a kdo se zakucká po dávce wasabi?
Když bydlíte na malé vesnici, musíte si vystačit s tím, co seženete v místním krámě. Anebo vyrazit na nákupy. V případě, že máte připravit sushi, nepomůžete si ani v nejbližším supermarketu, ale musíte začít pátrat po specializovaných obchodech.
A to přesně čeká naše soutěžící v Prostřenu! tento týden.
Je to oříšek pro Petra v Kozojedech. Ani nejmladší Tereza nemá doma potřebné suroviny, přestože sushi miluje a umí ho připravit. Zato jí „smrdí“ vepřové i játrové knedlíčky. Je nejmladší účastnice trochu rozmazlená, jak si myslí Vašek? Jinak je ale vděčný strávník. Existuje vůbec něco, co Václavovi nechutná?
Je mladší Petr „kritik, který všude byl a všechno zná“? Obávaný hráč nebo jen „velká huba“? Za největšího taktika považuje podmračeného ezoterika i Lenka. Také uvidíme, jak její a Vaškovo španělské menu dopadne v duelu s Mirčiným vepřovým řízkem a bramborovým salátem...
Těšte se na Prostřeno! se zpěvem a tancem z Prahy a okolí. Začíná v 18.00 v pondělí na Primě! O vítězi se rozhodne poslední večer v pátek.
Pondělí: harmonikářka Mirka
Mirka je veselá kopa. Bydlí v malém bytě v Kobylisích, který je podle hostů nezařízený a neuklizený. Ráda by potkala čtyři chlapy, což se jí téměř splní.
Optimistická Miroslava má pro strach uděláno. Sushi, úkol týdne, částečně koresponduje s jejím předkrmem – rolkami z toustového chleba. Soupeři ohodnotí první chod jako velmi příjemné překvapení. Knedlíčková (prý moc mastná a vystydlá) polévka, smažený vepřový řízek a bramborový salát už takové ovace nesklidí.
Jak dopadne nepečený moučník v podobě „tvarohového tunelu“? Tereza Mirčině večeři moc nedá, ale dezert, v němž se skrývá její oblíbený banán, sní s chutí. A zábava? Hostitelka popadla akordeon, na který hraje už od sedmi let: „Junior mě příjemně překvapil,“ pochválila Petra, který vzal do kola Lenku, a rozproudil tak večírek.
Úterý: správce Bohemky Václav
Mañana znamená zítra, což je z našeho pohledu v úterý. Podává se španělská večeře. Hostitel chce představit středomořskou kuchyni, která není v našich končinách až tak známá.
Bude to vitaminová bomba gazpacho, studená zeleninová polévka, ideální pro horké dny. Kuřecí paellu podle receptu paní Dolores korunuje velká kreveta. Vašek však pánev bohužel dost neosolil a nedochutil, takže soupeři hlavní chod hodnotí jako horší rizoto. Paella prý lépe vypadá, než chutná.
Ani ovocný dezert Andalusie, ovocný salát z tropického ovoce, návštěvu nijak neoslní. Jak se do toho všeho strefí Václavovo „španělské sushi“? Japonci by záviděli, myslí si jistě hostitel. Jenže soupeři mají jiný názor. Obměkčí je adrenalinová jízda na tříkolce, kterou pro ně zorganizuje hostitelův syn?
Středa: slečna Tereza
Půvabná Terezka prý nemá v oblasti kuchařského umění přehnané sebevědomí ani ambice.
„Obrácené sushi“ Terku nezaskočí, ale suroviny ano. Čas běží... Pomůže jí s dovozem ingrediencí sestra? Tereza věří, že hlad je nejlepší kuchař. Při přípravě předkrmu – melounu v župánku – se přesvědčí o pravdivosti dalšího rčení. Ano, do melounu nevidíš… Kuličky ovoce obalené v parmské šunce sklidí potlesk, italská polévka minestrone už tolik ne. „Na minutkový hlavní chod s rybou a šťouchanými brambory jsme čekali děsně dlouho,“ stěžuje si Mirka. Pro Petra bylo čtyřicetiminutové čekání zlomovým bodem. „I na suflé jsme čekali zbytečně dlouho,“ myslí si kritik týdne. Jsou nářky nad přesoleným lososem už jen Mirčiným taktizováním? Tereza je totiž překvapivě silná soupeřka. A s přáteli uspořádá malý zahradní koncert.
Čtvrtek: obchodník a ezoterik Petr
Petr z Kozojed má neotřesitelné sebevědomí. Svůj večer považuje za nejvydařenější. „Je to ředitel zeměkoule, žádný téma mu není cizí,“ tvrdí o hostiteli Václav. Petr v kuchyni rekonstruovaného domu rád experimentuje.
Teď má příležitost – na maki sushi do kornoutu nemá suroviny a v konzumu též nepochodí. Spolehne se na lokální zdroje, které zabalí do alobalu a novin. Jak tenhle hec vezmou soupeři? Těstovinový salát ujde, jarní polévka podle Petrovy partnerky chutná asi jen jejich dětem. Citronové kuře na oreganu by dopadlo lépe, kdyby se peklo v celku. Hlavní chod je jako pro vrabce, ke kousíčku vysušeného masa jsou aspoň dobré brambory. Studený dort s meruňkami je podle Petra ideální moučník pro chlapa, ale podle Lenky propadák. „Hodné tetě Mirce“ se při závěrečné Petrově relaxaci chce spát. Terezce pro změnu smát.
Pátek: dispečerka Lenka
Rozvedená Lenka bydlí v mezonetovém bytě v Hostivicích a inspirovala ji španělská kuchyně. Lenka nemá snadný jídelníček a vaření navíc komplikuje úkol týdne. S donáškou surovin na nigiri sushi musí proto vypomoct „přítelkyně na telefonu“.
Hostitelka upeče vlastní olivový chléb, jemný čokoládový dort, uhněte a usmaží plněné taštičky empanados, ale především spoléhá na hlavní chod – rumpsteak z argentinského roštěnce. Konečně pořádná flákota, těší se soupeři!
Jenže kuchařka neumí maso správně nakrájet, nezeptá se hostů na požadovaný stupeň propečení a steak přesuší. Má smůlu, že její „tradiční katalánská tomatová polévka“ je už třetí podobnou zeleninovou polévkou týdne. Hosté jsou kritičtí, Mirka navíc najde vlas. Vezmou to s nadhledem, až jim zahraje kytarové duo Lenčinu oblíbenou baladu?
To vše uvidíte každý všední den na Primě v 18.00.
Chcete znát menu soutěžících! Diskutovat o tom, jak vaří? Podívejte se na web Prostřeno!