Tahák do restaurace: Znáte tahle slova?

Tahák do restaurace: Znáte tahle slova?

Už se vám stalo, že jste v restauraci koukali do jídelního lístku a vůbec nevěděli, co některá slova znamenají? Máme pro vás tahák, s nímž pro vás už příště nebude objednávání jídla ruská ruleta.

Filírování

Filírovaná vepřová panenka? Pokud pod tímto pojmem čekáte nějakou záludnost nebo specialitu, pak budete pravděpodobně zklamaní. Filírování není nic jiného než prosté nakrájení masa na tenké plátky. S tím souvisí pojem, se kterým se také můžete často setkat, tedy dranžírování. Jedná se totiž o dohotovení pokrmu u stolu – zahrnuje porcování, krájení, dělení, vykošťování a právě i filírování.

Blanšírování

Blanšírování je způsob úpravy zeleniny. Ve vroucí vodě se nejlépe jednodruhová zelenina zprudka a v relativně krátkém čase uvaří, a poté se ihned přemístí do ledové vody. Pouze studená voda pro kýžený efekt nestačí. Nejvhodnější je použít v domácích podmínkách studenou vodu s kostkami ledu. Výsledkem je měkká a přitom křupavá zelenina, která si zachová intenzivní barvu a většinu vitamínů. Těsně před podáním se pak zelenina nechá prohřát na másle, olivovém oleji nebo vývaru.

Konfitování

Konfitování lze jednoduše vysvětlit slovním spojením „vařit se ve vlastní šťávě“. Úprava masa totiž probíhá ve vlastním tuku. Nejčastěji se konfitování využívá při přípravě husy a kachny. Podstatou úpravy je pak pečení v troubě po dlouhou dobu a při nižší teplotě do 100 °C. Například kachna se konfituje přibližně dvě hodiny. Pokud budete zkoušet konfitování doma a víte jistě, že celou kachnu nespořádáte, pak je velikou výhodou, že vám maso v lednici vydrží po dlouhou dobu. Maso jen nechte spolu s tukem, který se z masa vypekl, zatuhnout. Dříve se takto maso zavařovalo.

Sous-vide

Sous-vide je způsob pomalé tepelné úpravy potravin. Název metody pochází z francouzštiny a v překladu znamená „ve vakuu“. Potraviny se připravují ve vzduchotěsném obalu ve vodní lázni a při konstantní teplotě, která je nižší než bod varu. Vodní lázeň zajistí, že voda potravinu obklopuje ze všech stran, dochází tedy ke stejnoměrnému ohřívání a nestane se, že by byla z každé strany jinak hotová. Dříve byla tato metoda doménou jen profesionálních kuchyní, dnes už začíná pronikat do domácností. Např. značka Steba nabízí vakuový hrnec nejen pro restaurační zařízení, ale i pro domácí využití. Nejdůležitějším rysem této kuchyňské úpravy je, že dochází k zachování veškerých chuťových a výživových složek potravin. Nedochází k vysoušení, k oxidaci ani k vyluhování potravin. Metodu sous-vide nejvíce oceníte u mas, která jsou tuhá a náročná na přípravu (hovězí, telecí, skopové apod.).

Flambování

Tenhle pojem nejspíš znáte, ale možná o něm nevíte všechno. Flambování je opalování pokrmů alkoholem (např. rumem, koňakem nebo likérem). Použitá lihovina musí obsahovat více než 40 % alkoholu. Malé množství alkoholu se nalije na suroviny připravované v hlubší pánvi, následně se nechá trochu zahřát a poté zapálí. Hoří do té doby, než se alkohol spálí. Tímto způsobem pokrm získá lepší chuť a vzhled. Výhodou může být, že během této přípravy se v jídle spolu s alkoholem spálí i přebytečný tuk a zbyde jen šťáva. Flambovat lze téměř cokoli – maso, dezerty, ovoce, zmrzlinu ale i nápoje.

Gratinování

Gratinování pochází z Francie a znamená zapékání. Suroviny jsou zapékané v troubě, aby na pokrmu vznikla křupavá a tmavá kůrčička neboli krusta. Název je odvozen ze slovíčka gratter, které znamená seškrabávání právě této krusty. Nejčastěji v jídelním lístku můžete vidět gratinované brambory. Ty bývají při přípravě smíchány se smetanou nebo máslem.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.