25. října 2009 10:00
Petr UllmannRadostník
Recept, který by Vás mohl zaujmout. Radostník.
Suroviny
- 70 dkg hruběj muky
- 30 dkg hladkej muky
- 30 dkg krištál'ového cukru
- 0,5 litra mlieka
- 1 koČku kvasnic
- 1 žítok
- 0,3 dcl olej a
- 0,3 dcl tuku (kačací alebo husací) v izbovej teplotě
- 7 dkg palmarínu
Postup
Do váčšej misky připravíme muku spolu s kváskom (kvasnice + teplé mlieko, a necháme
hodinu postát'). Kvások nesmie byť ani hustý ani riedky.
Potom primiešame mlieko, cukor, tuk, olej, palmarín a cesto posolíme. Cesto by málo byť
hustejšie (ako na chleba).
Keď cesto nakysne, začneme pliesť vrkoče na dobré vymastený plech. Po okrajoch 4 vrkoče
a do středu 2. Medzi ne ukládáme koláčiky makové, ořechové a tvarohové.
Necháme na plechu pokysnúť asi 15-20 min., potrieme ich rozšťahaným žltkom a vložíme do
trúby vyhriatej na 200 °C . pečieme 25-30 min.
Upečený radostník ešte za horúca potierame cukrovým roztokom (cukor a voda).