4 zdravé kombinace potravin, díky kterým získáte superjídlo
4 zdravé kombinace potravin, díky kterým získáte superjídlo
Říká se, že ve dvou se to lépe táhne. A to platí i pro kombinace některých potravin, díky kterým získáte mnohem zdravější a chutnější jídlo.
Špenát + olivový olej
Pouhý hrnek lístků špenátu obsahuje více než polovinu doporučené denní dávky vitaminu A. Ten je výborný pro náš zrak, imunitní systém a je také důležitý antioxidant. A bylo dokázáno, že nejúčinnější je v kombinaci s malým množstvím olivového oleje.
Takzvané áčko je totiž vitamin rozpustný v tucích a aby ho naše střeva mohla správně zpracovat, potřebují k tomu právě tuk. Proto při přípravě špenátového salátu místo klasického dresinku sáhněte raději po olivovém oleji (na hrnek špenátu počítejte asi jednu polévkovou lžíci) a dochuťte jej citronovou šťávou.
Maso + rozmarýn
Příprava masa při vysoké teplotě (jako je grilování nebo smažení na pánvi) může vést k produkci rakovinotvorných aminů. Rozmarýn je nejen velice chutný, ale také obsahuje silné antioxidanty, které tvorbě těchto aminů zabraňují. Až budete tedy zase připravovat svou oblíbenou marinádu na maso, přidejte do ní dvě lžíce rozmarýnu a maso do ní před tepelnou přípravou naložte asi na půl hodiny.
Vejce + sýr
Každý dnes ví, že pro vývoj kostí je výborný vápník, ale možná vás překvapí, že naše tělo není schopné ho správně zpracovat, pokud nemá dostatek vitaminu D. Jak to vyřešit? Do dvou míchaných vajec – které pokryjí asi 20 % doporučené denní dávky vitaminu D – přidejte čtvrt hrnku strouhaného čedaru nebo mozzarelly.
Černé fazole + červená paprika
Černé fazole jsou důležitým zdrojem bílkovin, vlákniny a především železa, ale také obsahují kyseliny zvané fytáty, které mohou jeho zpracování v našem těle zbrzdit. Vitamin C, který je obsažen v červených paprikách, působení fytátů potlačuje. Zkuste si připravit třeba výtečnou přílohu k hlavnímu jídlu: zkombinujte půl hrnku nasekané syrové papriky s vařenými černými fazolemi, quinoou a limetkovou šťávou.
-sn-