Prostřeno!: Týden začne rozraženým čelem

V Moravskoslezském kraji se sejdou tři muži a dvě ženy, jde spíš o mladší ročníky.

Úkolem týdne bude příprava nějakého původního receptu z kuchyně Magdaleny Dobromily Rettigové. A to bude pro naše soutěžící poněkud oříšek… Ještě že slavná vlastenka nevidí, co si z jejích receptů soutěžící vybrali a jak to dopadlo. Jen jmenovkyně legendární kuchařky Magdalena dávným receptem na červené zelí svůj hlavní chod vhodně obohatí a hosté přílohu pochválí. Na severu Moravy to bude takový česko-slovenský týden, tři soutěžící pocházejí původně ze Slovenska.

Podívejte se na exkluzivní upoutávku:

Ťukat se bude hlavně pálenkou, jednu z dam také nešťastně polije šampus. Obě ženy mají odlišnou sexuální orientaci, pánům to ale nijak nevadí. Uvidíme také exotickou domácí zvířenu, chameleona a hada, užovka se dokonce ocitne u stolu. Soutěžní jídelníčky spoléhají na kuchyni moderní i tradiční, pár receptů bude slovenských, týden zahájí řecké menu. Soupeři se občas podezírají z taktizování, možná ale úplně zbytečně, soutěž je to docela vyrovnaná. Opět nahlédneme do lidských příbytků i osudů a ve finále uvidíme, kdo za svoji večeři dostane nejvyšší počet bodů a zvítězí v boji o výhru 60 tisíc korun a hostitelskou čest k tomu. Sledujte Prostřeno! od pondělí do pátku a opět nezapomeňte hlasovat! Napínavé to bude až do konce!

Pondělí: Vysoký sympaťák Adam (27) si rozrazí čelo o digestoř, se svým řeckým menu ale nenarazí, naopak…

Začínáme od Adama. V pondělí zahájí severomoravský týden urostlý sportovec Adam, který pracuje v automobilce a rád by se oženil, kdyby vyhrál. Aspoň tak to vidí jeho roztomilá přítelkyně, která ho do pořadu přihlásila. Jsme ve Frýdku-Místku, ale Adam se rozhodl pro řecké menu, protože, ač původem Slovák, k Řecku má vřelý vztah. Dokonce tam prý byl i rodiči počat a prožil tam s nimi rané dětství. Adamovi hosté v řeckém menu spíš tápou, někomu moc neřeknou ani oblíbené a snad již i u nás zdomácnělé tzatziki, což je Adamův předkrm. A k němu bude i úkol týdne – vybrat něco z receptů Magdaleny Dobromily Rettigové. Nejjednodušší se podle internetu zdají slané tyčinky a bude to i vhodná příloha k okurkovému salátu s česnekem, jogurtem a koprem.

Řecká polévka je vývar, kam přijdou drobné těstoviny a vejce. Vypadá a chutná nezvykle, protože je v ní i citronová šťáva, ale nikdo neprotestuje, což kuchaře mile překvapí hned dvakrát, je to totiž Adamova premiéra. Hlavním chodem je hostitelova oblíbená pochoutka z dovolené. Musaka není jednoduché jídlo a chce svůj čas, každá z vrstev zapečeného pokrmu se sýrovým bešamelem se připravuje zvlášť. Hostitel postup sice dodržel, ale brambory trochu připálil a pokrm se mu při porcování poněkud rozpadá. Ještě předtím Adam zabodoval svojí originální zábavou, hru pro hbité prstíky si připravil sám a soupeře pobavila. Kdo byl šikovnější – muži, nebo ženy? A co hostitele ještě příjemně překvapilo? Že jeho užovka, zatím schovaná v teráriu, se dostala až na stůl – odvážná Lenka si ji chtěla pochovat. Poslední cheesecake byl pečený a byla ho pořádná porce. Kdo už nemohl, tak si od Adama odvezl domů sladkou výslužku.

Úterý: Lucia (26) je vystudovaná umělkyně a přijela do Ostravy za svou přítelkyní

Ze Slovenska pochází také druhá hostitelka, žádná tuctovka. V Ostravě, kam Lucia přijela za svou přítelkyní, je teprve krátce. Obě holky bydlí v celkem skromných podmínkách ve sdíleném bytě ve vysokém paneláku. Lucia vystudovala výtvarné umění, ale artefakty v bytě nejsou její, jak by se mohli hosté domnívat. Křehká hostitelka působí trochu nesměle a u vaření má docela trému, protože pobyt v kuchyni není tak zcela její parketa. A co teprve taková Magdalena Dobromila, jaký z receptů ze staré české kuchyně si hostitelka vybere? Lucčino menu zní celkem lákavě, hosté se k ní proto docela těší. Čerstvé jednohubky večeři zahájí, je to dobře ochucený předkrm, ale jsou to opravdu jen takové pestré chuťovky, nic vydatného.

Krémová česnečka, kde je hodně česneku, ale ještě více brambor, chutná někomu spíš jako bramboračka. A Lucia má dojem, že Adam začíná nějak moc kritizovat, jenže polévku by chtěl více dochutit i Dušan nebo Lenka, které je jinak Lucia moc sympatická. I Lenka totiž žila s přítelkyní… A co ještě se pánům na večeři nezdá? Velikost porcí, hlavně u hlavního chodu s kuřecími stehny a barevnou bramborovou kaší a zeleninou. Kaše je oranžová po mrkvi, ale Adam prý nedostal ani celé stehýnko. Je to škoda, protože příloha i kuře, dochucené citronem, medem a tymiánem, jsou výborné. „Pudink plný energie“ soupeři docela chválí a jsou překvapeni, když se od hostitelky dozvědí, že vznikl podle původního receptu s deseti žloutky – odtud ten název. Prostě žádný polotovar. Pozorná hostitelka nabízí v průběhu jídla spolustolovníkům různé nápoje, originální hudební zábava finišuje příjemný, ale dost svérázný večírek u svérázné hostitelky s duší umělkyně.

Středa: Mladý spokojený tatínek, servisní technik Michal (28), se v kuchyni umí otáčet

Třetí hostitel, zábavný servisní technik Michal, návštěvu pozve do útulného bytečku v Českém Těšíně. Po včerejšku je zabydlený interiér příjemná změna. Michal se na své hosty pečlivě připravil a naplánoval si moderní menu, na které se pozvaní už těší. I když některá jídla jsou Michalova premiéra. Místy to vypadá, jako by chtěl soupeře snad opít, aby mu byli příznivě nakloněni a zábava se pěkně rozproudila. Hostitel podává nejprve pálenku a další alkohol pak i mezi chody. Co to bude? Večeři zahájí lososový tatarák s kapary a tenhle předkrm s rybou zasyrova má velký úspěch, to Michal sice předpokládal, ale sám je úspěchem prvního chodu až zaskočen. Prostě risk je zisk…

Na svoji verzi dýňové polévky si dýni nejprve předpekl, takže získala intenzivnější chuť a dal si práci i s opraženými semínky, ani zeleninový krém nedopadl vůbec špatně. „Vepřová panenka v parmské šunce, celerové pyré s batáty a brusinková omáčka“ je hezky naservírovaný hlavní chod, který mohl mít pro někoho měkčí maso, pyré mohlo být smíchané dohromady, ale to už jsou detaily, nic zásadního kuchař Michal nepokazil. Pečlivou přípravu věnoval i vzhledově efektnímu nepečenému dezertu, který už se v historii Prostřeno! také několikrát připravoval, jde o stříšku ze sušenek, která má uvnitř schovaný banán. A zábava souvisí také s chutěmi a vůněmi – Michalovi hosté budou hádat různé suroviny a potraviny poslepu.

Čtvrtek: Magdalena řečená Lenka (42) žila sedmnáct let v Irsku a překvapí svým příběhem i českou klasikou

Do svého bytu v Karviné, který sdílí s kamarádkou a jejími dětmi, své hosty ve čtvrtek pozve černovlasá dlouhovláska Lenka, která se na čas vrátila do své vlasti. Kus života prožila a pracovala v Irsku. Do Česka ji vrátily smutné okolnosti – nedávno pochovala maminku, která si přála, aby se dcera přihlásila do Prostřena. Lenka, která je občas samé tajemství, to bere jako plnění slibu. Začne ale zvesela, venkovní zábavou na skákacích botách, ty však bohužel nepasují na Adamovu dlouhou nohu. Upovídaná Lenka je takový tmel téhle party, i když s Adamem se úplně nemusejí a vzájemně se podezírají z taktizování. Se čtvrtou hostitelkou je totiž docela legrace a také její byt – taková malá zoo – nabízí spoustu podnětů ke konverzaci. Lenka totiž kromě dětí, které miluje, ale kvůli svému zdravotnímu stavu nemůže mít, miluje také zvířata. A těch má doma hodně.

V kuchyni vsadí na českou klasiku, hosté ocení, že se dobře najedí, i když možná by si dali třeba něco i z té irské kuchyně, alespoň Michal. Oba úvodní chody jsou přijaty s určitými výhradami – první škvarková pomazánka se soupeřům zdá až přechucená hořčicí, také všem mleté škvarky nesednou. A hovězí vývar s játrovými knedlíčky je dobrý, ale není předpisově čirý, protože hostitelka vařila nudle i knedlíčky přímo v polévce. S čím ale určitě nenarazí, to je hlavní chod „knedlík, kačena, vepřové maso a zelí“. Je toho vážně hodně, stůl opravdu přetéká, na talíři je navíc úkol týdne – chutné červené zelí podle Magdaleny Dobromily. To ale soupeři netuší, i když Adam zadání skoro prozradí. A hosty, kteří už skoro nemohou vstát od stolu, „dorazí“ poslední „osvěžující pohár“. Lenka je se svým večerem spokojená. Jak ji ohodnotí ostatní?

Pátek: Dobrák od kosti Dušan (42) připraví slovenské menu a je mu moc líto, když sektem zlije Lence vlasy i celá záda

Poslední hostitel má zkušenosti s pohostinstvím, které na Slovensku provozoval, jeho manželka je kuchařka. Po smrti strýce se rodina přestěhovala do domu v Raškovicích, aby tam teta nežila sama a dům měl kdo obývat a starat se o něj. Dnes Dušan pracuje jako ošetřoval v LDN a v kuchyni to celkem dobře zvládá. Příprava kynutého těsta je pro něj naprostá samozřejmost, proto se pustí hned do několika těst. První bude z tmavé mouky a provází předkrmový kuřecí salát s ananasem a houbami. V salátu by mohla někomu vadit majonéza, tu Lucia určitě nemusí. Další těsto Dušan uhněte pro úkol týdne. Když ho konečně odtajnil, rozhodne se opět pro slané tyčinky. Ty poslední, asi nejvíc povedené, podává k uvítacímu přípitku rovnou na prahu domu. S dalším přípitkem je to už horší. Bublinky po odšpuntování vyletí do vzduchu a polijí Lenčiny dlouhé vlasy i celá záda. Jak to Magdalena vezme?

Dál už se Dušan nechal inspirovat svou národní kuchyní a připraví slovenskou polévku šajtlavu, což je taková červená zelňačka, kam přijdou ještě kroupy. Ty by ale soupeři klidně oželeli. Na hlavní chod je Dušanův oblíbený bačovský rezeň s americkými brambory, přílohy je ale docela málo. K plněnému vepřovému řízku v těstíčku hostitel ještě podává ostrý česnekový dip. A posledním těstem, do kterého se kuchař pustí, je kynutý švestkový koláč s drobenkou, ten je ale místy docela suchý. Z čeho jsou spolustolovníci docela rozpačití, to je zadání Dušanovy zábavy: mají namalovat slovenskou vlajku. Lucia by si s tím měla poradit, avšak co ti ostatní? A dojde i na páteční chvilku pravdy? Přese všechny drobné omyly a nedostatky se ve finále Dušan nemá za co stydět, ani od něj neodejdou soupeři hladoví. A kdo si kromě plného bříška odnese hlavní trofej?

Jak to na severu Moravy celé dopadne? Bude jeden vítěz, nebo se výhra rozdělí? Dívejte se a hlasujte! Vždyť deset tisíc korun nemusí vyhrát jenom váš favorit, ale také vy!

Dívejte se od pondělí do pátku od 17.50 na Primě a hlasujte. SLEDUJTE PROSTŘENO! ONLINE

Užijte si také další oblíbené pořady, seriály a filmy, které pro vás máme k přehrání ONLINE a zdarma na iPrima.cz:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 15. 4. 2024

Vaše kreativita je na vrcholu, Berani, tak toho využijte. Tento den je ideální pro malování nebo psaní. I když svůj talent považujete za hluboko pod úrovní amatérského, možná budete překvapeni tím, co jste schopni vytvořit. Ignorujte svého přísného vnitřního redaktora a pracujte pro čisté potěšení z tvorby. Výsledky vás potěší.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.