27. října 2015 14:00
Gabriela GabrielováProstřeno! Ženy si to vzájemně umí pěkne osladit, zvláště, když je jedna pořádne připravená
V Jihomoravském kraji se u prostřeného stolu sejde čistě ženská pětice. V rukavičkách to ale tentokrát vážně nebude, v Prostřeno! snad ještě nikdy nepadlo tolik sprostých slov. A že jsme celkem nedávno viděli docela drsnou, pro změnu ryze pánskou jízdu.
Tentokrát si do oka vážně nepadnou Veronika s Andreou. Andrejka je mladá a Veronika zase rozhodnutá zvítězit a nedívat se při tom ani napravo, ani nalevo. Diváky jistě napadne, že „kdo seje vítr, sklízí bouři…“ Také se ale budou probírat partnerské vztahy a někoho jistě potěší, že i ve dvaašedesát letech je možné prožívat romantický vztah a těšit se na nedělní rande jako paní Ľudmila. I z kulinářského hlediska to bude zajímavý týden. Zásluhou Patrizie poznáme originální italskou kuchyni, částečně slovenskou a nakonec se Gabriela postará o zdravé kreativní vaření z čerstvých místních surovin. A kdo neví, co je „amuse bouche“, tak se to dozví. Tak totiž zní úkol týdne. Bude ho umět aspoň někdo přečíst?
Pondělí: svobodná dvojnásobná matka Veronika (26) jde tvrdě a bez zábran za výhrou
Tohle by mohlo soupeřkám hned v úvodu vadit: „U mě se vařit nebude, baráček je v rekonstrukci, vařit se bude u bratra.“ Veronice to stejně nepomůže, protože i tak jí její bydlení zkritizuje Andrea, podle níž to v bytě „smrdí čůránkama“. Přesto je Andrea zklamaná, že budou jíst jinde. Už na první seznamovací večer padnou hodně ostrá a vulgární slova, která se budou bohužel opakovat. První vaření vnímá Veronika jako výhodu. V pondělí se bude držet a přetvařovat, bude milá, pak ale bude hrát a bodovat nízko, protože ji zajímají jen peníze! Co kromě taktiky předvede jako hostitelka a kuchařka? Na celkem svěží předkrm s pomazánkovou rozhudou ve formě vyložené šunkou chybí příbor, prý se má jíst malou lžičkou. Je to škoda, protože propadák to nebyl… Vývar je dobrý, jen pro Andreu moc sladký a nedochucený. Krkovička je samá chvála. Brambory nakopala hostitelka na své zahrádce a budou se vařit a nakonec dopékat s kořením ke krkovici. Možná by chtěly ještě dopéct, ale hostitelka je spokojená. Klidná zábava je vhodná na první večer a bližší seznámení. Jak se povede panna cotta? Amuse bouche je předkrm, návštěva ho ale dostane až na konec jako kyselo-slanou tečku. A Veronika už se těší, jak to dá soupeřkám od zítřka „pěkně sežrat“…
Úterý: Decentní Italka Patrizia (25) uvaří italské menu. Vše zvládne s grácií a Veronice nakonec udělí morální lekci
Ani druhá hostitelka, zadaná mladá maminka a poloviční Italka Patrizia, neví, co to je „amuse bouche“. Její menu je celé italské, ale v překladu se nikdo neztratí, protože nezapomněla ani na českou verzi menu. Protože mluví výborně česky, nikdo hned ani nepoznal, že skoro celý život prožila v Itálii. Až knihovna při šmejdění napoví, že je cizinka, a dámám svítá… Úkol týdne bude Patrizia podávat s bohatým předkrmem, což se v jejím případě úplně nabízí. Pořadí jídel je trošku jiné, místo polévky následuje mátové rizoto. Hovězí plecko s kořenovou zeleninovou je hlavní chutný chod, maso je měkoučké a aromatické. Kdo bude mít lepší panna cottu - Veronika, nebo dnes Patrizia? I zábava je italská – zdobení pizzy na terase a k tomu dobré víno a sympatická hostitelka. Kdo bude mít hlad, může se čerstvě upečenou pizzou dojíst v autě. Bude to večer plný nových chutí a vzájemných sympatií? Hostitelka je se svým výkonem velmi spokojená, líbil se italský večírek na jižní Moravě stejně tak i návštěvě?
Středa: U důchodkyně Ľudmily (62) spor vypukne naplno, ona se ale rozhodit nenechá
Jak k tomu paní Ľudmila, původem Slovenka, přijde? Včera se podávalo italské menu, ale ta pravá Itálie bude na pořadu dnes. A nebude to kvůli tradičnímu a zčásti slovenskému menu u nejstarší hostitelky z jižní Moravy. Mezi devatenáctiletou Andreou a Veronikou to bude zase jiskřit. Andrea má sice už dvouleté dítě, ale sama je snad ještě v pubertě. A Veronice leze strašně na nervy. Takhle sprosté a mocně vypípané Prostřeno! snad ještě nikdy nebylo. Jsou snad ženy vulgárnější než muži? Naštěstí je hostitelka nad věcí a jako zkušená hospodyně, matka a babička svoji večeři s přehledem zvládne, i když halušky jsou pro někoho zklamáním… Andree tam chybí zelí. Jsou sice domácí, ale Veronice chutnají víc ty její z polotovaru. „Uhádly jste, co to je nedělní klasika?“ Pravá slepičí polévka – tu ale pro „smrad po slepici“ nesnáší Veronika. Hlavní chod - mušketýrské závitky a bramborové placičky – vzbudí pár otázek a „dort podkova“ vypadá jako od profesionální cukrářky. Rozpustí to dusno venkovní zábava u kulečníku? Ľudmile se podaří zachovat dekórum a nenechá se vyprovokovat, ostatně u tak krásného dortu by to byla škoda.
Čtvrtek: K mladé mamince Andree (19) dorazí Veronika s bojovnou náladou a hostitelka se zhroutí
Veronika se těší, až to Andree dnes všechno oplatí. A začne hned po příchodu provokativním dárečkem. V podobném duchu pokračuje i večeře s plněným hermelínem na předkrm, dalším vývarem, závitky, tentokrát z krůtího masa, na přílohu budou krokety a jako sladká tečka se u Andrey podává „meruňkový mls“. Jídla není moc, ořechová omáčka k chutnému hlavnímu chodu potěší zejména Gábinu, která ráda ochutná něco nového. Veronika při šmejděno v podkroví hledá hlavně prach a špínu. Andrejka není až taková tvrďačka, jak se občas tváří, na vlastní kritiku reaguje pláčem, „bolí ji to u srdce“. Také ji rozlítostní vzpomínka na babičku. A dámy to jdou zkontrolovat, protože Veroniku podezírají, že chce nenáviděné soupeřce zkazit celý večer. „Promiň, ale čisto,“ usoudí. A řeč je aspoň na chvíli o něčem jiném. Odkud jsou partneři všech zúčastněných? Je řada na Gábině, aby řekla, kam až jezdí za svým milým. Co ji ale tak rozesmálo? Večeře jí přišla „jako z dobré restaurace“, Veronice naopak jako „hospodské jídlo bez nápadu“. A jsme ve vinařském kraji, půjde se tedy do sklípku! Kdo se umí nejlépe napít z juchaček?
Pátek: Svobodná maminka Gabriela (27) ráda experimentuje v kuchyni a zkusí to i ve finále. Veronika naposledy šokuje
„Jsem zvědavá, jestli počasí vyjde, jak potřebuji, protože jsem si to naplánovala tady v našem altánku,“ říká Gábina, svobodná maminka dvou dětí, která život na venkově miluje. Bydlí ve starším domku, který je koncipovaný jako venkovský statek, doma mají hodně zvířat. Kuchyňka je malá, ale Gabriela tady prý dokáže uvařit pro dvacet lidí. Bude taková kouzelnice i v pátek? Celé menu se ponese v lokálních surovinách. Na úvod bude studená letní polévka, na předkrm bramborová placka s pikantním chutney, dále dva hamburgery – jeden z telecím a druhý s červenou řepou a na závěr dobrá čokoládová pěna s ovocem a mátou. Hostitelka se zdá v pohodě a v jídle se také vyzná – uspěje? Se studenou zeleninovou polévkou i hamburgery by mohla narazit třeba u Veroniky. A také narazí… Komu bude překvapivě chutnat? Recept na vegetariánský hamburger z červené řepy si hostitelka sama vymyslela. Domácí jsou i bulky a chutnější je prý ten vegetariánský burger. Celotýdenní spor mezi Veronikou a Andreou pokračuje a nabírá na síle, i když ten kolovrátek snad baví už jen ty dvě. Úkol týdne bude ve stylu párky, klobásy, aby bylo trochu veselo jako včera. A taky něco na památku – Gabriela ráda fotografuje, tak trochu pózování na konec. A přestože je to večeře poslední, Veronika se s Andreou odmítne fotit…
Kdo nejvíc hrál? Od koho dostane na konci Veronika morální lekci? A kdo to nakonec v Jihomoravském kraji vyhraje? Veronika, nebo někdo úplně jiný? Uvidíte v dramatickém Prostřeno!