Martínek, na kterého se vybralo 150 milionů, se dočkal. Odletěl na léčbu do Francie

Jak bude probíhat léčba dvouletého Martínka

Dvouletý Martínek z Olomoucka, pro kterého se v září loňského roku podařilo vybrat neuvěřitelných 150 milionů korun, odletěl do Francie, kde podstoupí plánovanou léčbu. Chlapeček trpí vzácným AADC syndromem, jehož léčbu pojišťovny nehradí.

„Pondělí 15. ledna je sice Blue Monday (nejdepresivnější den v roce), ale my přinášíme skvělou novinu! Martínek letí do Montpellier ve Francii, kde se uskuteční léčba,“ sdílela dárcovská platforma Znesnaze21 na svém účtu na sociálních sítích s tím, že bude nadále informovat o jeho léčbě.

Čtěte také: Otec Martínka sepsal první děkovný vzkaz. S natočením videa jsem selhal, vysvětlil

Zpočátku bylo téměř nepředstavitelné, že se tak vysoká suma na nemocného chlapečka podaří vybrat. Během pěti dnů se však na mimořádně nákladnou léčbu vzácného onemocnění veřejnost složila a na transparentním účtu přistálo dokonce o 50 milionů více.

Martínek odletěl za léčbou do Francie

A co Martínka následující dny čeká? „Bude v rukou lékařů, kteří mají s léčbou AADC syndromu zkušenosti, lékařů, kteří již léčili sedm pacientů s tímto vzácným genetickým onemocněním,“ přiblížili léčbu Martínkovi rodiče s tím, že dosavadní léčba pouze mírnila některé příznaky nemoci, ale nemoc jako takovou neléčila.

Nadějí pro Martínka je tak genová terapie, po které by mohla většina aktuálních obtíží, mezi které patří například časté zvracení, svalové křeče podobné epileptickým záchvatům či výrazně oslabený polykací reflex, kvůli kterému mu část stravy končí v plicích, naprosto vymizet.

Přečtete si: Nejde jen o jeden život. Celebrity děkují lidem za sto milionů pro nemocného Martínka

„Jedná se o lék, který je možné podat do určité oblasti mozku, kam vpravíte virový vektor, který nese umělý lidský syntetický gen, který nahradí deficit, jenž Martínkovi chybí,“ vysvětlili lékaři na tiskové konferenci.

Sto milionů pro nemocného Martínka se podařilo vybrat během pár dnů:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 11. 5. 2024

Berani, dnes může přijít příliš mnoho pozvánek na společenské akce. Možná to bude jeden z večerů, kdy si budete chtít odpočinout doma, ale nebudete chtít nikoho odmítnout. Každé pozvání analyzujte. Zvažte místo, hostitele, ostatní hosty – cokoli, co vám připadá nejvýznamnější. Zúčastněte se jen těch, o kterých si myslíte, že se vám budou opravdu líbit. Řiďte se svým srdcem.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.