Společnost

26. září 2023 14:05

Marie Makovská

Otec Martínka sepsal první děkovný vzkaz. S natočením videa jsem selhal, vysvětlil

Sto milionů pro nemocného Martínka se podařilo vybrat během pár dnů

Neskutečných 120 milionů, to je částka, která nyní září na profilu malého Martínka na stránkách charitativní platformy Donio. A je pravděpodobné, že ještě poroste. Původní cílovou částku 100 milionů na mimořádně nákladnou léčbu vzácného onemocnění se podařilo vybrat za pouhých pět dnů. Pomohli všichni lidé včetně celebrit, kteří příběh a sbírku sdíleli či sami přispěli. Otec Martínka spěchal s vydáním poděkování, proto se nakonec místo natočení videa rozhodl pro rychlý vzkaz.

„Děkujeme všem dárcům za zázrak v přímém přenosu! Protože jsem při snaze natočit děkovné video selhal na plné čáře, rozhodl jsem se to raději, po hodině a půl běhání s telefonem po zahradě, rychle sepsat. Snad mi to půjde lépe,“ začal svůj děkovný dopis zveřejněný na sociálních sítích platformy Donio.

„Jak může člověk poděkovat 200 tisícům lidí, kteří jeho synovi poslali 100 (!!!) milionů korun a téměř celou tuto částku během pěti dní? Jak lze poděkovat vám všem podporovatelům, kteří jste dokázali za tak krátkou dobu zburcovat celý národ k něčemu tak nevídanému? Neskutečné se stalo realitou, o tomto se nám nezdálo ani v nejdivočejších snech. Martínkova šance na život se díky vám všem může stát skutečností. Prosím, dejte nám trochu času na přípravu tiskové zprávy – vedle toho řešíme léčbu. Vše se stalo tak rychle a tak neuvěřitelně. Chceme také vůči všem dárcům postupovat transparentně, vážíme si jejich důvěry. Prozatím tedy z celého srdce DĚKUJEME! Za Martínka a celou jeho rodinu, Tomáš Zatloukal,“ zakončil svůj vzkaz dojatý tatínek.

Řešíme léčbu

Je jasné, že náročná cesta Martínka a jeho rodiny není u konce. Přesto jim teď lidé dokázali dát nový pohon a energii a také nezbytné finance, aby se mohli nemoci plnohodnotně postavit. „To my děkujeme Martínkovi, to on nás dokázal spojit,“ napsala jedna ze sledujících v odpovědi na poděkování pana Zatloukala.

„Martínek trpí nejtěžší formou onemocnění AADC a je zcela odkázán na péči a pomoc druhých. Je ležící a bez naší pomoci neudrží ani vzpřímenou hlavičku. Je hypotonický (hadrovitý), často zničehonic zvrací, nadměrně se potí, mívá (někdy i několikrát za den) svalové křeče různé intenzity podobné epileptickým záchvatům a také má výrazně oslabený sací/polykací reflex,“ popsali zdravotní stav svého malého syna rodiče na Doniu.

Nejde jen o jeden život

Řetězec podpoření sbírky mezi médii i celebritami spustila influencerka Nikol Leitgeb na svých sociálních sítích. V průběhu těch několika málo dnů, kdy se sbírka objevovala snad na všech sociálních sítích i úvodních stranách nejrůznějších webů, se mezi komentáři našlo i mnoho negativně laděných. Upozornila na to například Tamara Klusová, která rovnou přidala i odpověď.

„Dnes mi jedna paní napsala, že nechápe, proč se vybírá sto milionů korun na jednoho člověka, když je tu tolik dětí, které potřebují daleko méně peněz… Příběh Martínka otevírá v naší společnosti mnoho témat. Jedno z nich je, kolik je vlastně cena jednoho života. Pro každého rodiče, který miluje svoje dítě, je tou částkou nekonečno,“ napsala Klusová. „Těch 100 000 000 je symbolem malého plamínku naděje v nekonečné tmě strachu a zmaru, kterou rodiče tohoto človíčka museli pocítit, když jim byl vystaven účet na důstojný život jejich syna…“ dodala.

Podívejte se také, jak dopadla divácká anketa Srdce pro hrdinu, v níž lidé měli možnost dát srdce tomu hrdinovi, jehož čin je jim nejbližší:

Sdílejte článek
Štítky peníze léčba sbírka sociální síť Nikol Štíbrová Tamara Klusová Donio