Společnost

26. září 2023 07:59

Tomáš Durčák

Nejde jen o jeden život. Celebrity děkují lidem za sto milionů pro nemocného Martínka

Sto milionů pro nemocného Martínka se podařilo vybrat během pár dnů

Ještě včera se zdálo, že nasbírat pro dvouletého Martínka 100 milionů korun, aby mohl podstoupit léčbu své vzácné genetické nemoci, nebude jen tak. Nesmírná vlna podpory i burcování ze strany řady známých osobností však způsobily, že dnes ráno již na počítadle sbírky svítí neuvěřitelná částka, která původní cíl dokonce překročila.

Sbírka s názvem „Život pro Martínka“ běží sotva měsíc, jeho otec Tomáš Zatloukal ji na portále Donio založil teprve 22. srpna. I přesto dojemný příběh jeho dvouletého syna, který trpí nejvážnější formou genetického onemocnění zvaného AADC, spoustu lidí přesvědčil, aby sáhli do peněženky a také přispěli. O vzácnosti této nemoci svědčí fakt, že jí na celém světě trpí jen něco málo přes 100 lidí.

„Martínek trpí nejtěžší formou tohoto onemocnění a je zcela odkázán na péči a pomoc druhých. Je ležící a bez naší pomoci neudrží ani vzpřímenou hlavičku. Je hypotonický (hadrovitý), často z ničeho nic zvrací, nadměrně se potí, mívá (někdy i několikrát za den) svalové křeče různé intenzity podobné epileptickým záchvatům a také má výrazně oslabený sací/polykací reflex,“ popsali zdravotní stav svého malého syna rodiče na Doniu.

90 milionů Češi vybrali za čtyři dny

I přesto, že je Martínkův příběh nesmírně smutný, za první měsíc do 22. září rodiče na jeho sbírku vybrali pouze něco málo přes 9 milionů korun. V tu chvíli se však o ni začala zajímat média i influenceři, mezi nimi například Nikol Leitgeb. A velmi rychle se ukázalo, že Čechům není Martinkův život ani trápení jeho rodičů lhostejné.

Již v neděli svítilo na počítadle darů téměř polovičních 50 milionů korun, včera v podvečer dokázala vybraná částka dosáhnout 75 milionů a dnes ráno se rodiče Martínka probudili k hotovému zázraku. Částka 100 milionů se totiž přes noc celá vybrala a co víc – další příspěvky neustále na Donio proudí. Jen během vzniku tohoto textu vybraná částka stoupla zhruba o milion korun.

„Tohle je tak silný a dojemný příběh. Začínám mít pocit, že to s náma jako lidstvem není zas tak úplně v p*deli. Díky všem,“ napsal k úspěchu fotograf Tomáš Třeštík. „Neuvěřitelné se stalo skutečností. Dobré ráno, světe. Dnes to bude dobrý den,“ zareagovala na šťastnou novinu Tamara Klusová, která rovněž poděkovala Nikol Leitgeb, která údajně na sbírku ze známých osobností upozornila jako úplně první.

Nejde jen o jeden život

Tamara Klusová je také jednou ze známých osobností, která se vyjádřila k odmítavým komentářům lidí, kteří považují vybírání tak vysoké částky na záchranu jednoho života malého kluka za zbytečné, anebo jim vadí minimálně to, že se na ni tolik upozorňuje.

„Dnes mi jedna paní napsala, že nechápe, proč se vybírá sto milionů korun na jednoho člověka, když je tu tolik dětí, které potřebují daleko méně peněz… Příběh Martínka otevírá v naší společnosti mnoho témat. Jedno z nich je, kolik je vlastně cena jednoho života? Pro každého rodiče, který miluje svoje dítě je tou částkou nekonečno,“ napsala Klusová. „Těch 100 000 000 je symbolem malého plamínku naděje v nekonečné tmě strachu a zmaru, kterou rodiče tohoto človíčka museli pocítit, když jim byl vystaven účet na důstojný život jejich syna…“ dodala.

Pomohl sbírku ukončit Kazma?

Včera po osmnácté hodině skončila velká soutěž o milion dolarů, kterou odstartoval Kamil Bartošek alias Kazma společně s premiérou svého filmu ONEMANSHOW: The Movie. On sám již dopředu avizoval, že si nechá od fanoušků poradit, co s penězi udělat, ale v jednom měl jasno – v přepočtu zhruba 22 milionů korun chce dát lidem.

Mezi návrhy na to, jak s nevyhranými penězi naložit, se samozřejmě objevila i záplava přímluv, aby Kazma peníze poslal právě Martínkovi a tím sbírku pomohl úspěšně ukončit. Portál Donio na stránce Martínkovy sbírky k ránu 26. září hlásil, že více než 103 milionů korun poslalo přes 214 tisíc dárců, což v průměru dělá asi 470 Kč na osobu. Zároveň však jejich seznam aktuálně není zveřejněn, neboť Donio jejich nápor na svůj web nezvládá. Ani sám Kazma zatím nikde nepotvrdil, že peníze daroval Martínkovi, byť si rád v podobných věcech dává na čas.