Celebrity

25. září 2023 08:30

Eliška Reiglová

Osobně mu uklidím byt. Lucie Šlégr vyzvala Kazmu, aby miliony z trezoru daroval

Kazmův film ONEMANSHOW: The Movie dlouho boural rekordy českých kin v návštěvnosti, a to i díky nápovědě k šifře, která je v něm ukryta a láká k výhře 22 milionů korun. Dosud však trezor zaopatřený dlouhým kódem nikdo neotevřel a Lucie Šlégr proto vyzvala Kazmu k tomu, aby peníze věnoval na dobré účely. Konkrétně na malého Martínka, který trpí vzácným syndromem AADC.

Málokdo kolem sebe dokáže vytvořit takový rozruch jako internetový producent, influencer, moderátor a investor Kazma Kazmitch, vlastním jménem Kamil Bartošek. Nikdo jiný také na veřejné prostranství neumístil trezor s obrovskou sumou peněz, které může vyhrát kdokoliv, kdo si z kina odnesl soutěžní kartu. Dosud se však nikomu nepodařilo k milionu dolarů (v přepočtu 22 milionům korun) dostat.

Kazma sice nyní umožnil online ověřování karet a šance, že někdo vyhraje, je tak v tuto chvíli vyšší, ale Lucie Šlégr, manželka někdejšího hokejového reprezentanta Jiřího Šlégra, ho vyzvala, aby peníze věnoval nemocnému dvouletému Martínkovi. Jeho příběh sdílela už řada celebrit a jde o léčbu skutečně nákladnou.

Čtěte také: Kazmův film vidělo přes půl milionu lidí. Řadě kin zachránil sezonu, říká distributor

„Pokud Kazma vyndá prachy a přidá je, tak mu osobně přijdu vyšůrovat celý byt, i okna mu umyju, boty naleštím, hajzlík vyštětkuji... a Jirka mu uvaří svíčkovou,“ nabídla na sociálních sítích Kazmovi, jehož trezor se sumou, která může někomu změnit život, se ještě nepodařilo otevřít. Pro Martínka by přitom tato částka znamenala obrovský krok kupředu.

S prosbami o darování peněz na léčbu Martínka se přidávají další lidé, příběh se virálně šíří a minimálně na Instagramu ho už zahlédl téměř každý.

Příběh Martínka

Dvouletý Martínek trpí vzácným syndromem AADC, kvůli němuž je zcela odkázán na péči ostatních. Zprvu se zdálo, že se Martínek narodil zdravý, postupně se však u něj začaly objevovat varovné signály. „Nechtěl se přisávat a navzdory všem snahám o různé diety, omezení i medikace trpěl silnými bolestmi bříška, výrazným pocením a dalšími, v té době ještě nenápadnými, příznaky,“ líčí rodiče Eva a Tomáš Zatloukalovi ne webech Znesnáze21 a Donio.

Že by jejich syn mohl trpět velmi vzácnou formou genetického onemocnění, je ani ve snu nenapadlo. Výraznější trable nastaly, když byly Martínkovi tři měsíce. „Prodělal první z celkem devíti hospitalizací, a to pro akutní bronchitidu. V následujících měsících byl znovu a znovu hospitalizovaný. To už se řešilo, že je něco v nepořádku,“ pokračovali rodiče. Ve fakultní nemocnici v Olomouci vyšetření nic neodhalila, a tak bylo rodině doporučeno vzít chlapce na podrobnější testy do Motola.

Čtěte také: Kazmův trapas u Honzy Dědka: Nechtěně ukázal rozkrok i tajný oltář s fotkami expřítelkyně

Do Prahy rodina poprvé přijela v lednu letošního roku, kdy byl Martínkovi rok a půl, diagnózu ale zjistila až během poslední, měsíc trvající hospitalizace v Praze – AADC syndrom. „Jedná se o velmi vzácné genetické onemocnění (na světě je zhruba 120 potvrzených případů), které ovlivňuje metabolismus neurotransmiterů v mozku. Tento syndrom je způsoben nedostatečnou funkcí enzymu AADC, který je klíčový pro přeměnu aminokyselin (jako dopamin a serotonin) na odpovídající neurotransmitery, které jsou nezbytné pro správnou komunikaci mezi nervovými buňkami,“ vysvětlili rodiče.

Drahá léčba

Martínek trpí nejtěžší formou tohoto onemocnění a je zcela odkázán na péči a pomoc druhých. „Leží a bez naší pomoci neudrží ani vzpřímenou hlavičku. Je hypotonický (hadrovitý), často z ničeho nic zvrací, nadměrně se potí, mívá (někdy i několikrát za den) svalové křeče různé intenzity podobné epileptickým záchvatům a také má výrazně oslabený sací/polykací reflex,“ přiblížili problémy rodiče.

Jakmile byla vyřčena diagnóza, byla zahájena takzvaná symptomatická léčba, která mírní některé potíže, samotnou nemoc však neléčí. Po čtyřech měsících jsou znát pokroky, avšak jen mírné. Opakem je dostupná genová terapie, která dává lidem s tímto onemocněním šanci na relativně normální život. Jenže zde rodiče narazili. Není totiž vzhledem k vzácnosti výskytu onemocnění hrazena ze zdravotního pojištění.

Čtěte také: Když za něco bojuji, udělám cokoliv. Kazma film věnoval expřítelkyni, poslal jí vzkaz

Pro děti s takto vážnou formou je však genová terapie a její co nejvčasnější podání jedinou možností – v opačném případě uvádí dostupná studie úmrtnost mezi pátým až sedmým rokem života. Cenová kalkulace genové terapie vychází na 4 230 200 eur – v přepočtu zhruba 100 milionů korun. Částku by rodina neměla možnost získat jen svépomocí, a tak se obrátila na veřejnost. Sbírku mezi lidi rozšířila řada celebrit, včetně například právě Lucie Šlégr či Nikol Leitgeb.

Kazma vyhlásil poslední šanci otevřít jeho trezor:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.