Celebrity

16. února 2024 16:08

Tomáš Durčák

Zemřel herec Marcel Nemec. Na svou smrt se připravoval, naplánoval si i pohřeb

Slovenský herec Marcel Nemec po více než dvouletém souboji se zákeřnou rakovinou svůj statečný boj prohrál. Zemřel ve věku 52 let. Na svou smrt se připravoval. Lékaři v jeho těle totiž loni našli druhý, neoperovatelný zhoubný nádor, a museli mu oznámit, že mu zbývají spíš měsíce než roky života. Smutnou zprávu potvrdila webu Aktuality.sk hercova blízká přítelkyně Kristína Tormová

Jak informoval web Čas.sk, pár dní před smrtí byl propuštěn z bratislavské nemocnice: přál si zemřít doma obklopen svými nejbližšími. 

Marcel Nemec bral od samého počátku svůj boj se zákeřnou nemocí velmi optimisticky. „Moji milí, karty jsou rozdané a já si jedu to svoje. Ostatně jako vždy! Dostávám zprávy, abych to nevzdával a netuším, odkud to lidé mají, že bych něco vzdával. Já miluju života užívám si každou milisekundu úplně naplno,“ napsal začátkem letošního roku Nemec na sociální sítě, kde pravidelně o svém stavu fanoušky informoval.

Zároveň mu však skutečnost rychle se blížícího konce stavěla do cesty řadu myšlenek či praktických povinností, které chtě nechtě musel řešit. A jak sám Marcel přiznával, do samotného konce netušil, jestli má ještě měsíc, dva, nebo šest. Na začátku letošního roku rovněž připustil plánování vlastního pohřbu.

„Vědí vaši nejbližší, jestli se chcete nechat zpopelnit, jak má vypadat váš pohřeb, je někdo, kdo by měl na něm něco o vás říct? Víte, kdo? A jestli to celé necháváte na vašich blízkých, ať oni rozhodnou? Mrtě otázek. Na mnohé z nich už znám odpověď, některé jsou ale zatím otevřené,“ popsal Nemec myšlenky a úvahy, kterými se den co den zabýval.

Jedním z jeho posledních přání bylo vrátit se ještě jednou na divadelní jeviště, odkud herce jeho zdravotní stav postupně zcela vyhnal. „Zahrát si v divadle, alespoň ještě jedno představení a zažít kouzlo divadla, nebeské spojení s publikem, neopakovatelnou atmosféru, mravenčení v břiše, krásné vzrušení a zasloužené poděkování. Nechť se tak stane. Amen,“ napsal Nemec na začátku roku na svůj Facebook.

A skutečně se stalo, Marcel dostal možnost zahrát si 19. ledna v představení Srdce z azbestu bratislavského divadla La Komika. „Marcel Nemec to včera dal jako pán. Vám, milí diváci, děkujeme za vaši podporu, sílu a energii, kterou jste mu jako jeho milované publikum dali. S Marcelem se vidíme opět následující týden v představeních Made in Slovensko a Navždy nebo Nikdy,“ uvedlo na sociálních sítích samotné divadlo s náznakem, že herci dá prostor hrát tak dlouho, jak mu to zdraví dovolí. Bohužel, herec v půlce února zemřel ve věku 52 let.

Svou nemoc nikdy nepovažoval za nic negativního. „Čas od času mi někdo napíše, že rakovina je hnusoba a je třeba s ní bojovat hlavně intimně, a ne takto veřejně. Já to ale mám takto: Svou chorobu vůbec nepovažuju za hnusnou válku! Považuji ji momentálně za součást svého života, s kterou nyní žiju. Karty jsou rozdané a já hraju tu nejkratší, nejlepší a nejdelší partii, jakou dokážu,“ uvedl Marcel v jednom ze svých textů na sociálních sítích s tím, že možnost komunikovat přes sociální sítě je pro něj velká psychohygiena.

S podobně mrazivou upřímností se Nemec stavěl také ke smrti: „Já odchod nevnímám jako konec, ale jako začátek něčeho nového. A zároveň to vnímám jako oslavu svého krásného a láskou naplněného života, který jsem prožil v této dimenzi s úsměvem a obklopený lidmi, se kterými se milujeme – a že jich není málo.“


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.