Celebrity

4. ledna 2024 18:00

David Laštovka

Helena Růžičková rakovinu překonala. Lékaři to brali jako zázrak, říká Zdeněk Troška

Style - Růžičková

Od smrti nezapomenutelné české herečky Heleny Růžičkové uplynulo dvacet let. Na sklonku života bojovala s rakovinou, kterou však zázračně porazila. O tom, co se jí nakonec stalo osudným, pro web Prima Ženy promluvil její blízký přítel, režisér Zdeněk Troška.

S herečkou Helenou Růžičkovou pojilo režiséra Zdeňka Trošku blízké přátelství. „Seznámili jsme se v době, kdy jsem byl ve druhém ročníku na FAMU a asistoval jsem staršímu kolegovi při natáčení jedné inscenace, kde Helenka hrála. Řekl jsem jí, že jsem napsal scénář na svůj absolventský film a že bych jí jednu z hlavních rolí rád nabídl, protože jsem ji psal pro ni. Ona se zeptala, v jakém jsem ročníku. Když jsem odpověděl, že ve druhém, spráskla ruce a povídá: ‚Bože, on je ve druháku a už má napsaný absolventský scénář.' Režie se totiž studovala pět let. Scénář si přečetla a zaujal ji, řekla: ‚Bez debat.' To byla její oblíbená fráze,“ zavzpomínal pro web Prima Ženy režisér Zdeněk Troška.

Čtěte také: Helena Růžičková měla spoustu milenců. Její jmění připadlo vnučkám, které chtěla vydědit

Helena Růžičková bydlela u Trošků, byla jako člen rodiny

Zmíněný scénář pak natočil jako komedii Slunce, seno, jahody, kde Růžičková nezapomenutelně ztvárnila postavu Škopkové. „Padli jsme si do oka hned při prvním setkání. Chodíval jsem dost často k nim domů. Ona i její manžel Jiří byli znamenití kuchaři, takže se tam hodovalo. No, a když jsem v roce 1983 natáčel Slunce, seno, jahody, tak Helenka bydlela u nás doma, u Trošků, a skamarádila se s mými rodiči. Byla jako člen rodiny. Pak si s manželem v jižních Čechách zakoupili stodolu, kterou jim zedníci přestavěli na obytný dům,“ uvedl režisér, který byl s herečkou v úzkém kontaktu až do její smrti.

Překonala rakovinu. Lékaři to označili za zázrak

Na sklonku života Helena Růžičková bojovala s rakovinou a lékaři jí příliš šanci nedávali. „A představte si, že všechny ty rakovinné nádory, kterými onemocněla, svou obrovskou vůlí umořila. Lékaři říkali, že to je zázrak. Zůstal tam jen jeden jediný nádor, který byl zapouzdřený, a tudíž se nehýbal. Trápily ji jen nohy, kvůli kterým skončila na vozíku. Měla v plánu rehabilitace, aby je nějakým způsobem posílila, ale bohužel už k tomu nedošlo. Zemřela na selhání ledvin,“ popsal režisér.

V jeho srdci Helena Růžičková zanechala hlubokou stopu. „Byla taková, jakou ji známe z filmů. Rázná, přímá, nesnášela lež a podrazy. S nikým se nemazala, vždycky řekla to, co si myslí. Říkávala, že člověk by si měl užívat každého dne, vážit si toho, že je tady a uvědomit si, že je tady jenom chvilinku, proto nechápala, proč si lidé dělají naschvály a páchají zlo,“ uzavřel režisér Zdeněk Troška, který se nedávno vyjádřil i k moderním pohádkám. Na Helenu Růžičkovou můžete zavzpomínat v úvodním videu z roku 2014.

Režisér Zdeněk Troška skončil s filmem a užívá si důchodu:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.