Celebrity

28. prosince 2023 12:30

Josef Šťastna

Troška zkritizoval nové pohádky. Když do klasiky přidáte zelené lidi, průšvih je na světě

Je to situace, která se opakuje každý rok. Televizní divák se těší, jak si během Vánoc vychutná moderní pohádky, ale pak je rozčarován a vrací se k prověřené klasice, u které často nevadí ani černobílé provedení. Některé z posledních koukatelných pohádek točil Zdeněk Troška (70), proto jsme se režiséra zeptali, kde je podle něj zakopaný pes.

Když člověk sleduje moderní pohádky, tak má někdy pocit, že tvůrci museli být pod vlivem vlastního ega a návykových látek. Scenáristi někdy do příběhu zakomponují prvky, nad kterými část diváků žasne a další skupina se jen usmívá s pocitem trapnosti.

Letošní Vánoce si diváci hodně slibovali od pohádky Klíč svatého Petra, za kterou stojí režisér Karel Janák. Na CSFD.cz má pohádka rozporuplné hodnocení, ale nedopadla tak zle, jako kousek Zdeňka Zelenky, který v roce 2018 šel na obrazovky pod názvem Kouzelník Žito. Na Zelenkově překombinované taškařici je nejlepší snad to, když konečně naskočí závěrečné titulky.

Česká pohádka musí být opravdu česká, říká Troška

Redakce Prima Ženy se zeptala české režisérské legendy Zdeňka Trošky, co musí mít pohádka, aby byla krásná a zároveň divácky úspěšná.

„Musí být především česká. Čím bude pohádka češtější, tím bude lepší. Když se budeme ohlížet po západních vzorech a do pohádky cpát zelené nebo modré lidi, trpaslíky a roboty, budeme z toho dělat sci-fi, tak tímto způsobem u nás neuspějeme. Tohle je jiná kultura a nám je to cizí, i když je pravda, že malé děti už na pohádky nekoukají, protože jsou vychovávané... spíše nejsou vychovávané k ničemu,“ uvedl se skepsí v hlase Troška a dodal, že děti jsou podle něj dnes jiné, že jde o generaci, které přestal rozumět.

„Já viděl tu poslední pohádku a musel jsem se smát, že já už dělám pohádky pro pamětníky. Ti haranti by chtěli jen střílečky, to mají z těch videoher, kde se jen mlátí a střílí, ale nějaká pohodová či laskavá pohádka je pro ně nuda. Je to jiná generace, jsou už jinde, je to ale pochopitelné, to je celosvětový vývoj. S tím nic neuděláme, já už jim nerozumím a oni už nerozumí mé tvorbě,“ doplnil Zdeněk Troška pro Prima Ženy s tím, že jeho pohádky přijímá lépe starší generace.

Podle Trošky ale i současné dětí sní o světě, kde dobro vítězí nad zlem. Jejich duše jsou však už překryté mnoha moderními nánosy. „Musím říct, že když jsem jezdil do Ostrova nad Ohří na dětský festival Oty Hofmana, tak jsem vždy v kině sledoval, jak děti budou reagovat na moje pohádky. Musím říct, že jsem seděl na balkóně a sledoval, že prvňáci, páťáci i deváťáci reagovali vždy úžasně. Opravdu si myslím, že tam ta dětská dušička ještě je, ale už je to takové... Já právě kvůli tomu už skončil s natáčením, už se nechci s nikým dohadovat, jak co má a nemá být. Natočil jsem deset pohádek a myslím si, že to bohatě stačí,“ dodal Troška s tím, že kritizovat filmařské počiny je jedna věc, ale pochopit správně své publikum je také důležité.

Podívejte se na rozhovor se Zdeňkem Troškou:

Sdílejte článek
Štítky Vánoce režisér Zdeněk Troška pohádka Vánoce 2023 Kouzelník Žito Klíč svatého Petra

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.