Celebrity

27. prosince 2023 11:29

redakce Prima Ženy

Tvůrce pohádky Princ a Večernice zaskočily zapáchající princezny i trable s drátem

Princ a Večernice ve středu ve 20.15 na Primě

Princ a Večernice je jistě jedna z nejkrásnějších československých pohádek. Nikomu nevadí, že příběh souboje dobra se zlem v režii Václava Vorlíčka už mnozí známe takřka nazpaměť. Co ale možná o pohádce ještě nevíte, jsou zajímavosti ze zákulisí jejího natáčení.

Juraj Ďurdiak a Libuše Šafránková jako ikonická filmová dvojice Princ a Večernice se nikdy neomrzí ve stejnojmenném příběhu mladého prince Velena, který během jedné noci provdal své tři sestry za Slunečníka, Měsíčníka a Větrníka, a jenž se pak sám vypravil hledat nejen své nadpozemské švagry, ale i jejich okouzlující sestru Večernici. Přečtěte si devět zajímavostí o vzniku jedné z našich nejkrásnějších pohádek, při jejímž natáčení nenechali její tvůrci nic náhodě. Tedy, skoro nic.

9 zajímavostí o pohádce Princ a Večernice

  1. Dříve nešlo o nic výjimečného, že se někteří herci nechávali dabovat líbivějšími hlasy kolegů. Stejně tomu bylo i v této legendární pohádce. Oldřich Táborský (Větrník) byl například nadabován, stejně jako v některých jiných filmech jeho baletní kolega Vlastimil Harapes, hercem Miroslavem Moravcem, který vynikal zvučným hlasem. Za Měsíčníka v podání Alexeje Okuněva zase promlouvá Miroslav Masopust. Zavřete oči a určitě poznáte ten znělý hlas mladého vodníka Rolfa z filmu Jak utopit doktora Mráčka. Jediný z nebeské trojice zůstal nenadabovaný Slunečník v podání Petra Svobody.
  2. Kvůli astmatu, které mnoho let sužovalo představitele krále Vladimíra Menšíka, se muselo natáčení několika obrazů nečekaně přerušovat. „Prostě se točilo, točilo, najednou se přerušilo, on šel vedle, píchnul si injekci a jelo se dál,“ uvedla před lety v pořadu Tajemství televize Barrandov představitelka princezny Lenky Ivana Andrlová. „Takže ono to bylo možná strašnější pro ty lidi okolo, s jakou on to bral samozřejmostí,“ zavzpomínala ještě s tím, že došlo i na vážnější momenty, kdy musel být herec převezen do nemocnice. Čtěte více o tajemstvích pohádky Princ a Večernice, kterou uvidíte ve středu večer na Primě nebo následně na prima+.
  3. U krásné a milované představitelce Večernice, herečky Libuše Šafránkové, by vás nejspíš vůbec nenapadlo, že práce na této pohádce byla její úplně první před kamerou na mateřské dovolené. Jejímu synovi byly tehdy pohé tři měsíce, a tak když herečka dotočila obraz, spěchala do zákulisí kojit.
  4. S představitelkou hlavní hrdinky je spojena ještě jedna zajímavost, a to ta o jejích velkolepých šatech s okázalým límcem. O něm před lety prozradila Blesku výtvarnice Nela Krajčová z Filmového Studia Barrandov, že musel být vyztužen drátem, který se několikrát zlomil.
  5. Až budete Prince a Večernici zase sledovat, nezapomeňte se zaměřit na scénu, v níž princezny spadnou do rybníka. Před ní totiž zapomněli filmaři prozkoumat, jaké je ve vodě vlastně dno. Jak představitelky sličných princezen zjistily na vlastní kůži, bylo zanesené zapáchajícím bahnem, do kterého se hned začaly bořit. Herci se pak prý ještě dlouho tohoto zápachu nemohli zbavit.
  6. Právě scéna s pádem do rybníka se pro jistotu natáčela jako úplně poslední záběr celé pohádky. S ohledem na drahé kostýmy nemohli filmaři riskovat její přetáčení. Vše muselo vyjít na první pokus, což se k velké úlevě všech skutečně povedlo.
  7. Pohádka Princ a Večernice se natáčela hned na několika opravdu malebných místech u nás. Ústřední zámek království prince Velena se sestrami je zámek Ploskovice. Najdete ho v Čechách nedaleko Litoměřic a jeho interiéry i okolí využili filmaři i v pohádkách Jak si zasloužit princeznu, Jezerní královna, Čertova nevěsta nebo Duch nad zlato. Ploskovice rovněž přilákaly i zahraniční produkce, svůj videoklip tam natáčela Celine Dion nebo naše Iveta Bartošová Tři oříšky pro popelku.
  8. Zámek, kde žije Večernice, je zase ve skutečnosti Hrádek u Nechanic. A pamatujete, jak si svého budoucího švagra Velena v přestrojení „proklepli“ Slunečník, Večerník a Měsíčník? Zavzpomínat na tuto scénu můžete na Kopicově statku v Českém ráji.
  9. Souboj Velena (Juraj Durdiak) s Mrakomorem (Radoslav Brzobohatý) byl natáčen v ruinách hradu Krakovec. Ve skutečnosti k sobě měli představitelé nesmiřitelných rivalů velmi blízko.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.