Celebrity

2. října 2022 09:30

David Laštovka

Tajemný život Miroslava Moravce: Když umíral, chtěl být úplně sám

Herec Miroslav Moravec (†70) byl legendou českého dabingu. Jeho hlasem promlouvali například Fantomas, inspektor Kojak či komisař Moulin. Zatímco v profesním životě se mu dařilo, jeho soukromý život už tak radostný nebyl. Když umíral, chtěl být úplně sám.

Přestože měl Miroslav Moravec z manželství s výtvarnicí Marií, které říkával láskyplně Milčo, syna Prokopa, po pražských kavárnách šly o něm různé historky. Po jeho odchodu veřejně vystoupil jistý Martin Vaněk, který začal tvrdit, že měl s legendárním hercem poměr.

„Seznámili jsme se v kavárně, kam většinou chodí jen homosexuálové. Pak jsme se náhodou potkali v gay sauně. A Mirek řekl, že to je asi osud. Od toho dne to všechno začalo,“ popsal mladý muž deníku Blesk s tím, že míval s hercem čas od času schůzku. Moravec byl ale již v hereckém nebi a na odvážná slova nemohl nijak reagovat.

Existenční a zdravotní problémy

Miroslav Moravec miloval život. Ten se však pro něj nakonec stal utrpením. Dostal se do finančních problémů a skončil v exekuci. K tomu se přidaly nekonečné zdravotní maléry. Nejprve ho srazil couvající taxík a musel podstoupit operaci kyčle. Následně její reoperaci a poté dlouhou rekonvalescenci. Trpěl šedým zákalem, kvůli kterému přicházel o zrak a problémy měl rovněž se sluchem. Vše vyvrcholilo jeho kolapsem způsobeným plicní embolií. Přestože mu byla diagnostikována rakovina plic a šance na uzdravení byly malé, se zákeřnou chorobou se rval velmi statečně.

Na poslední chvíle chtěl zůstat sám

„Mirek dlouho o nemoci neřekl vůbec nikomu, snažil se to zlehčovat. Byl to ohromně silný člověk. Vždy se snažil rozdávat okolo sebe optimismus, radost a smích přes svá osobní trápení. I když se to na něj někdy navalilo, tak vše řešil s čistou hlavou a s noblesou jemu vlastní. Byl to životní optimista a jeho heslo bylo: Hlavně se ne... On byl Miroslav Moravec se vším všudy. Krásnej a voňavej člověk,“ svěřil se deníku Blesk herec Jiří Zbořil, Moravcův blízký přítel a důvěrník, který ho v nemocnici navštěvoval téměř do posledního dne.

Miroslav Moravec zemřel 29. března 2009, ve věku 70 let, v 5.30 ráno. „Ještě ve čtvrtek měl spoustu plánů. Když v sobotu začaly kruté bolesti, řekl, že chce na poslední chvíle zůstat sám,“ prozradil ještě Zbořil.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.