Celebrity

5. září 2022 05:30

David Laštovka

Jiří Krampol se svěřil, kolik si vydělal za dabing Belmonda. Proč se s ním nesetkal?

Před rokem ve věku 88 let zemřela filmová legenda Jean-Paul Belmondo. Jeho hlas bude pro české diváky navždy spojen s Jiřím Krampolem (84), který francouzského herce nadaboval v téměř 30 snímcích. Setkali se spolu někdy? A kolik činil jeho honorář za namlouvání světoznámého Francouze?

Nebýt emigrace herce Jana Třísky, možná by se Jiří Krampol k dabování Jeana-Paula Belmonda nikdy nedostal. „Honza byl můj výborný kamarád. Hrozně skvělý kluk. Belmonda do té doby dělal on a musím říct, že úžasně. Když odešel, nestačil jeden z filmů s Belmondem dodělat, a tak to režisér Vít Olmer nabídl mě. Laťka byla nastavena hodně vysoko, já jsem ale Jeana-Paula obdivoval a byl jsem sám zvědav, jaké to bude. Jakmile jsem pochytil Belmondův rytmus, cítil jsem, že to bude dobré,“ svěřil se webu Prima Ženy Jiří Krampol.

Od té doby už česká dabingová studia na francouzskou filmovou hvězdu využívala pouze jeho. Prvním filmem byl Sympatický darebák, následovaly nesmrtelné komedie Zvíře a Veselé Velikonoce, za které byl Krampol odměněn Cenou Františka Filipovského. S úsměvem zavzpomínal, že například za kultovní snímek Muž z Ria tehdy za dabing Belmonda inkasoval 2 760 korun hrubého. „A to jsme měli jeden z nejlepších dabingů na světě. Stačí vzpomenout na pana Filipovského, Hrušínského, Vosku a další úžasné herce. Všichni jsme to dělali jen za pár korun, ale ta práce za to stála,“ vylíčil Krampol.

Setkání s Krampolem domlouval Belmondův syn

Přestože k Belmondovi celý život vzhlížel a toužil se s ním osobně setkat, nikdy se mu to nepoštěstilo. Dvakrát k tomu však měl velmi blízko. „Jednou měl vystoupit v Národním divadle, těsně předtím onemocněl a sešlo z toho. Zhruba pět let předtím, než zemřel, jsme se měli potkat v Paříži, když byla premiéra jeho dokumentu. To už bylo skoro domluvené a hotové. Pak se toho ale chytli novináři, že u toho chtějí být také, a když se to dozvěděl jeho syn, který to všechno zprostředkovával, zrušil to s tím, že si medializaci nepřejí,“ prozradil nestárnoucí český herec, který letos v červenci oslavil 84. narozeniny.

Legendární herec Jean-Paul Belmondo zemřel loni 6. září

Belmonda naposledy daboval ve filmu Muž a jeho pes, který byl natočen v roce 2008. „To byla jeho poslední velká role před kamerou, čímž završil svoji úctyhodnou kariéru. Krásný, dojemný film… Za ta léta, co jsem ho daboval, jsem měl pocit, že jsme se znali. Byl to geniální herec. Zemřel sice v požehnaném věku, jeho odchod mě ale bolí dodnes. Je mi smutno, že už tady není,“ uzavřel Jiří Krampol.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.