Celebrity

16. listopadu 2023 19:00

redakce Prima Ženy

Pavel Trávníček o natáčení Popelky: Libíček pořád zapadával do sněhu, směje se herec

Pavel Trávníček zavzpomínal na natáčení Popelky

Oblíbená česká pohádka, kterou máme neodmyslitelně spjatou s Vánoci, se točila v roce 1973. Tři oříšky pro Popelku měly svou premiéru 16. listopadu v pražském kině Blaník, dnes je to tedy přesně padesát let. Herec Pavel Trávníček (73) pro CNN Prima NEWS zavzpomínal na krásné i vtipné chvíle, které s kolegy při natáčení zažili.

Libuše Šafránková coby Popelka a princ Pavel Trávníček v pohádce Tři oříšky zazářili, stejně jako ostatní herci, a učinili z ní nezapomenutelnou klasiku. Oblíbená pohádka se natáčela na Klatovsku, v lesích kolem Javorné u Čachrova, u vodního hradu Švihov, ale také v barrandovském studiu a ve východním Německu ve Studiu Babelsberg a u zámku Moritzburg. Televizní premiéru měla na Štědrý den roku 1974 a dodnes si ji právě v tento den s radostí připomíná mnoho z nás.

Pohádce už je krásných padesát let a Pavel Trávníček tento věk rád vydává za svůj. „Když se mě lidí ptají, kolik mi je, tak odpovídám: ‚Nebudu to říkat, ale je mi stejně jako té pohádce, takže 50.'“ zasmál se Pavel Trávníček v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS.

Vzpomínky na vtipné chvíle

Nejvíce dle svých slov herec vzpomíná právě na Libušku Šafránkovou, ale také třeba na herce Jana Libíčka, který stále zapadával do sněhu. „Se svou váhou 150 kg měl jeden jediný problém, že pořád strašně zapadával do těch závějí a nemohl vylézt,“ řekl Pavel Trávníček a usmíval se i po letech. „Bylo to obtížné pro nás pro všechny, byla strašná zima,“ dodal.

Mohlo by vás zajímat: Nejen o Popelce. Pavel Trávníček chce v pamětech popsat vztah se Šafránkovou

Herci přitom vše museli zvládnout v lehkých kostýmech, které výtvarník Theodor Pištěk původně vytvářel pro letní verzi. Odmítl je předělat, přestože venku ležely metry sněhu. „Theodor Pištěk říkal, že to dělat nebude, že ty kostýmy vyrobil na léto a hotovo! Ale byli jsme mladí, tak jsme to vydrželi,“ popsal Trávníček.

„Já jsem byl úplný začátečník, tak jsem často sedával za kamerou a díval se, co to natáčení obnáší a v čem je to jiné než divadlo,“ vzpomínal dál na svoje herecké začátky a v rozhovoru popsal, že mladých a nezkušených herců se ujal především Vladimír Menšík, který je takzvaně vzal pod svá křídla.

Legendární Helena Růžičková jako Droběna

Určitě si také pamatujete scénu, kdy Helena Růžičková coby Droběna v rudých šatech na plese Pavla Trávníčka zvedne do výšky a zatočí s ním. Jak vznikla? „Režisér říkal: ‚Ten ples musíme nějak zakončit. Heleno, pojď sem, uneseš ho?' A Helena tehdy říkala: ‚Jako prd!'“ zasmál se Trávníček.

A protože takových okamžiků bylo natáčení plné, navíc se odehrávalo na mnoha zajímavých místech, zaslouží si podle svých tvůrců a představitelů i knižní autobiografii. „Došli jsme k závěru, že je potřeba vydat autobiografii, kde jsou věci, které se tak běžně nikde nepublikují a jsou zajímavé. Udělali jsme českou i německou verzi, protože Němci to slaví ve velkém,“ lákal Pavel Trávníček na novinku, která bude pokřtěna ještě letos. „Všechno je pomíjivé, jenom Popelka je věčná. Tak končí naše autobiografická kniha,“ dodal v rozhovoru, který si můžete pustit v úvodu článku.

Podívejte se, co dalšího nám Pavel Trávníček exkluzivně prozradil:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.