Celebrity

25. října 2022 08:35

Tomáš Durčák

Oscarový Theodor Pištěk: Líbí se mi vše, co navrhnu. Jeho uniformy nosí Hradní stráž

Malíř a kostýmní výtvarník Theodor Pištěk je jedním z velmi mála Čechů, který se může pochlubit Oscarem. Zároveň byl dlouhodobým blízkým spolupracovníkem legendárního oscarového režiséra Miloše Formana. Nyní vůbec poprvé vystavuje své obrazy se synem, rovněž výtvarníkem, Janem Pištěkem.

Oscarové kostýmy dle jeho názoru nejsou nejpovedenější

„Nemůžu říct, že bych měl nějaký svůj kostým nejraději, protože mně se líbí všechny kostýmy, které navrhnu,“ svěřil se pro pořad ShowTime Theodor Pištěk, který 25. října slaví požehnaných 90 let.

Uznávaný umělec získal v roce 1984 Oscara za své návrhy kostýmů pro film Miloše Formana Amadeus. A za kostýmy pro Formanův následující snímek Valmont si do sbírky přidal aspoň nominaci na druhého Oscara. Zpětně se však umělci paradoxně víc líbí až ty druhé zmíněné kostýmy.

„Kostýmy, které se mi líbily nejvíc, byly ve Valmontovi. Byl už jsem více znalejší tématu a lépe se mi podařilo přiblížit tomu, co vlastně rokoko znamená,“ řekl Pištěk.

Jeho uniformy už přes 30 let nosí Hradní stráž

Za jeden ze svých počinů, na který je opravdu pyšný, považuje Theodor Pištěk uniformy Hradní stráže. „Co opravdu jako kostým miluju, je uniforma Hradní stráže,“ svěřil se umělec o svém návrhu letních a zimních stejnokrojů, který nosí příslušníci stráže na Pražském hradě již přes 30 let.

„Vnímám ho jako renesanční osobnost. Není to jen malíř, ale také návrhář kostýmů a neuvěřitelně vtipný vypravěč,“ řekl o Pištěkovi na zahájení zmíněné výstavy režisér David Ondříček.

„Je to opravdu nejen vynikající umělec, ale i velmi laskavý člověk,“ doplnila jej modelka Tereza Maxová. „A jsem hrozně ráda, že mají tu výstavu právě společně se synem,“ dodala.

„Vždy jsem ho vnímal především jako malíře. On totiž svou tvorbu pro film a ty návrhy kostýmů ve skutečnosti bere jako úplný vedlejšák,“ prozradil na svého tátu syn oscarového umělce Jan Pištěk. Jeho otec mezitím při focení zavtipkoval: „No to už je strašně dávno, co jsem byl na jednom snímku s mladou dámou.“

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.