Všichni jednou skončíme v jedné posteli, říkala už Bardotka. A Brňáci to předvedou
Začínáme v Brně, ale nuda to určitě nebude. Amatérské kuchaře z metropole jižní Moravy reprezentují tři ženy a dva muži. Parta je to přejícná, nejstarší Dana je kořením týdne. Vymyká se, je zcela svá. Má peprný slovník i kategorická prohlášení.
Údajně nejí polévky a vařenou zeleninu a během své večeře se jako kuchařka moc nepředvede. Ostatní si myslí, že jí není co věřit. Zato ví, co jsou to hovězí líčka, což netuší ani vyučená řeznice Marcela. Dana prostě klame tělem… Také uvidíme tři velmi slušné kulinářské výkony, jeden na hranici profesionality. Stane se proto Maroš jasným vítězem prvního premiérového týdne? Čeká nás též souboj dvou bruschett i souboj s technikou. Rovněž chloupek v jídle, návštěva chalupy, úprk před deštěm a střelba. Začnou snad po sobě soupeři ve finále střílet, když spolu ve čtvrtek skočili do postele? Nevěříte? Tak se na vlastní oči přesvědčte v 18.00 jen na Prima family.
Pondělí: rozesmátá Marcela (40)
Orchideje, stanování, české památky a víno má ráda sympatická maminka teenagera. Na Marcele je ale vidět, že nejradši má lidi, strašně se na své hosty těší. Vaří sama už od sedmnácti, i když se za výbornou kuchařku nepovažuje. Její čtyřchodové menu zahájí plněná cuketa s masem a kupovanou sýrovou omáčkou. Nebude chybět polévka – vývar s mletým masem a krupicovými nočky podle babičky. Maso si hostitelka radši umele sama, dezert bude nepečený barevný ovocný piškotovo-jogurotvý dort, který vypadá báječně. Hlavní chod je ale trochu fádní. Marcela je nervózní, na uvolnění si nalévá červeného vína. Možná by ho měla přidat i do vepřového ragú s těstovinami. Nálada má vzestupný trend, Marcela si zapomíná si nandat jídlo, nože prostře ostřím ven, na stole chybí slánka a dojde také na faux pas – mužům servíruje jako prvním. Je to vínem, nebo tím, že se jí tak líbí Maroš? Ledy prvního večera roztají při zdobení perníčků a dvojsmyslném vtipkování.
Úterý: estét Maroš (30)
Srdce provozního Maroše, který se líbí Marcele, prý zůstalo u maminky na Slovensku, kde si štíhlý mladík nejvíc pochutná. Menu ale slovenské nebude, spíš moderní a italské. Tedy žádná kapustnica, jak tipují soupeři, ale tomatová polévka. „Halušky mám rád tak jednou za rok,“ vysvětluje vyučený číšník, který uvaří kuřecí roládu s baby kukuřicí a karotkou a velkou péči věnuje úpravě stolu. Marošovo čtyřchodové menu je ve skutečnosti šestichodové – chce vyhrát. Myslí i na ty, co si dají radši slaný dezert, a nezapomene ani na džbán vody s mátou a citronem. Daně přinese syrovou mrkev, když po ní tak touží. „Je vidět, že dělá číšníka, připadal jsem si jako v restauraci,“ říká jeho soupeř Jan. „To mi připomíná polibek,“ bájí Marcela o salátu. „Luxusní. Už dlouho jsem nic tak dobrého nejedla,“ soudí Dita o polévce i hlavním chodu s lahodnou smetanovou omáčkou. Kolik bodů nakonec po zábavném míchání drinků získá dokonalý hostitel?
Středa: exot Dana (48)
Dana nemiluje italskou kuchyni, zato má ráda českou klasiku, prorostlý bůček, maso a svoje dvě kočky. Když večeře nebude nikomu chutnat, prý jídlo pošle do Armády spásy. Nebo přes záchodovou mísu krysám. Dana se údajně stále něčeho bojí. V kuchyni plynového sporáku, který nemá, a tlakového hrnce, který vlastní. Uvaří v něm španělské ptáčky. Nekuchtí ráda a na vybavení je znát, že tráví víc času u televize a herní konzole než u plotny. Vařič stávkuje a pórková polévka není hotová. Teprve podruhé v životě se hostitelka pokusí o houskové knedlíky – a rozvaří je. Polévka, která ke všemu ještě utekla a podávala se po hlavním chodu, vypadala podle Maroše příšerně. Zato moučník se svérázné hostitelce, která nejde pro ostré slovo daleko, opravdu povedl. Bábovka, babiččin recept a Danina vzpomínka na dětství, chutnala i těm, co se na její klasický dezert netěšili… „Kdybych mohla na dnešku něco změnit, tak určitě svoje elektrospotřebiče,“ hodnotí sled katastrof bojovnice Dana.
Čtvrtek: decentní sluníčko Dita (33)
Po včerejšku se hosté těší, že se u Dity dobře najedí, a nemýlí se. Jen Dana si pro jistotu přinese bagetku jako obranu proti nenáviděné italské kuchyni. „Určitě to bude zase s kořením, jako je bazalka a takový různý fujtajble.“ Dita uvaří u přítele v Kuřimi v krásné moderní kuchyni vydatnou poctivou bramboračku i své nejoblíbenější jídlo – hovězí na víně. A budou to líčka! „Obšlehla jsem to od pana Pohlreicha, ale přizpůsobila jsem si to,“ říká o slavném receptu sympatická kuchařka, která si jídlo tzv. „poditila“. Dává méně vína a více zeleniny než „šéf“, takže líčka s kaší spíš připomínají svíčkovou. A jako dezert udělá panna cottu, čímž se s další bruschettou týdne pasuje na největší soupeřku favorita Maroše. „Jednoznačně si myslím, že ta moje bude nejlepší,“ kasá se s trochou nadsázky sebevědomě Maroš. Pro většinu soupeřů je italský dezert překvapením a Dita se bude modlit, aby jí vanilkovo-smetanový krém stačil ztuhnout. Neubere jí ale body, že své hosty donutí žehlit?
Pátek: pohodový Jan (46)
Živnostník a hudebník Jan, který je podruhé ženatý a má mladou ženu a miminko, se přizná, že před lety shodil čtyřicet kilo. Už se prý považoval za „jateční kus“. Má rád českou kuchyni a až „úchylně rád“ vaří, v poslední době hlavně omáčky. Poslední večírek Honza zorganizuje v Přešovicích na chalupě, kde prostře pod širým nebem. Počasí bohužel vydrží jen na přešovický obložený krajíc se ztraceným vejcem a déšť zažene všechny do stavení. Polévka příjemně zahřeje. Co se ale skrývá pod ruskou svíčkovou? „Všechno, co přišlo z Ruska, nestojí za nic,“ myslí si Dita. Proto nejen ji příjemně překvapí svíčková s vínem a houbami. Janovo menu ovlivněné východní Evropou završí moučník s kontrastní kombinací bramborových placek a sladkých povidel a máku. Střílení ze vzduchovky zcela rozhodí Danu, která se prý zbraně za žádnou cenu nedotkne. Jak to celé dopadne? Dana není moc zásadová… Kdo je největší ostrostřelec? A kdo nakonec vyhraje nejen malou střeleckou soutěž, ale i čtyřicet tisíc korun? Dívejte se, poslední večeře, chvilka pravdy i rozpustilé finále stojí za to!
Koho uvidíte ve VIP Prostřeno?
V úterý se diváci mohou těšit na hlasatelku a moderátorku pořadu Fakta Báru Tachecí, která nám kromě vaření předvede svoje krásné zvířectvo. Spolu s ní bude vařit herečka Martina Moravcová, jež se předvede jako pravá královna všech večírků!
Ve čtvrtek uvaří kubánský návrhář Osmany Lafitta, kromě divokého vaření, ukáže svůj krásný dům a hlavně svého přerostlého kočičího miláčka- pravého tygra! Čtveřici kulinářských povedených pokusů zakončí Karel Vágner. Kdo vyhraje zájezd?
Kdo bude mít jeden z nejlepších večerů? Podívejte se sami! Každé úterý a čtvrtek od 20:00!
Úterý: Anife Vyskočilová a její let do Istanbulu
„Jezte rukama,“ vyzývá své hosty doma bulharská Turkyně Anife, která jela do Německa, omylem vystoupila v Čechách a už tu zůstala. Nejprve se seznámila se synem Ivana Vyskočila, a když poznala otce, spadla jí brada, jemu též, a bylo rozhodnuto. Tvrdí o sobě, „že vaří výborně, nebo výborně.“ Jiná možnost není – plný stůl znamená v její vlasti symbol štěstí. Nákup na tržišti pojedná v orientálním duchu (nejradši by smlouvala) a menu rovněž. Na co se mohou soupeři těšit? Na tři mušketýry a jeden baklažán, arabské křidélko nebo stehýnko, dalmatské čufty po bosensku a jako dezert bude lahodný řecký jogurt politý tureckým medem od maminky a posypaný bulharskými vlašskými ořechy. Ale jak slibuje divákům: „Možná něco neudělám a možná něco udělám navíc.“ Protože takový živel, jako je Anife, se při vaření nenechá spoutat nějakým menu! „Překvapilo mě, že to jsou jen tři chody,“ říká Petra Horváthová, která netuší, co ji čeká. Určitě maso a baklažán. „Ani nevím, co je baklažán“, říká Martin, který tápe i nad čufty. Zato Petra Černocká má balkánskou kuchyni moc ráda. „Anife je můj velký favorit,“ tipuje. A kuchařka se činí: předvede, jak lilek nasolit, jak očistit fazolové lusky, uvidíme balkánské listové těsto a čufty z mletého masa, kam přijde jeden „vaječník“. „Kdyby vám nechutnalo, tak prosím řekněte, že vám chutná,“ prosí hostitelka. Dezert se podává na palubě, protože Anife vezme soupeře na letecký trenažér. Co myslíte, kdo nabourá? A jaké bude přistání po téhle jízdě do Istanbulu?
Středa: Saxána Petra Černocká kouzlí znamenitě i doma v kuchyni
Petra se na svůj večírek připravila, dokonce natřela zahradní stolek. „Probudila se ve mně velká touha nezklamat,“ přiznává. Velký stůl a ubrus si ale musela vypůjčit, stejně jako bylinky od souseda. Plánuje večeři pro milovníky ryb a mořských plodů. Polévka bude její oblíbená indická kuřecí s mandlemi. „Tu nemůžu zkazit, dělám ji spoustu let.“ Své jmenovkyni, dceři rybáře, se lehkou rybkou s bramborem a špenátem strefí do chuti. Lehký bude i piškot s ovocem, oříšky a řeckým jogurtem. Jaká hostitelka, takové menu: příjemné, úhledné, tak akorát, trochu do světa, trendy. Anife při pohledu na jídelní lístek tuší, že se nepůjde dojíst do restaurace jako v pondělí. Polévku zná, u nich se jedla na svátky. Pro Petru mladší a Martina by mohla klidně být i pikantnější. „Ještě jsem krevety nepozřel,“ těší se Martin na předkrm, koktejl s avokádem, mandarinkami a jogurtovo-majonézovou zálivkou. „Já bych tam, protože jsem zvíře, dala trochu kečupu kvůli barvě, ale nechci si to rozlejt u těch mistrů,“ upřímně lituje zpěvačka, která jako přílohu podává rozpečenou bagetu s bylinkovým máslem. Je Anife skutečně alergická na mořské plody, jak straší? „Jakmile nebudou čerstvé, připravte mi sanitku, jedu!“ varuje. Nakonec ale „kdyby mohla, tak by jedla jenom koktejl.“ Co ještě Saxána ve své kuchyňce vykouzlí? Petřin hlavní chod – okoun – je výborně okořeněný, ale prostý, „protože u ryb platí, že čím míň, tím líp,“ tvrdí. Po včerejším tornádu s Anife je zábava klidná a tvůrčí. „Já si od Petry odnáším pohodu, která proplouvá tím barákem,“ libuje si dámami hýčkaný Martin. Ztuhl nepečený ovocný dezert tak, jak měl? Anife chutná nejvíc po předkrmu a „už teď se loučí s dovolenou“. A to ještě neví, jak se zítra vytáhne její favorit Martin…
Čtvrtek: Český Belmondo Martin Kraus peče kachnu v kuchařské čepici
„Princ“ Martin Kraus vyrůstal jako v pohádce. Na statku, v jízdárně, kam také pozve ženy. „Bydlení u Martina si představuju, že budou všude podkovy a rajtky,“ fantazíruje kamarádka Petra. „Je to řehole,“ říká s lehkou nadsázkou hostitel o rodinné farmě, „mám na krku čtyřicet koní.“ K herectví ho přivedla autobiografie J.-P. Belmonda, kterého má rád a jehož Anife (a prý nejen jí) připomíná. „Dělám si drápky na zájezd,“ netají se Martin. Soupeřky pohostí v „chlastroomu“ a v maminčině kuchyni spáchá „český nářez“: kachnu s knedlíkem a s variacemi zelí. Jídlo by mohlo potěšit Anife. „Já si představuju, že nám rozdá špejle a na tom bude buřt,“ podceňuje mladíka Petra Černocká, která po včerejšku už nemá na nic chuť. „Párky bude mít, chleba bude mít,“ vidí to podobně Anife. Holky přemluví, ať dorazí na farmu v gala. Sama přichází v zeleném, Petra je v klobouku – úplný Hollywood. Kdyby děvčata tušila, že budou v dlouhých róbách jezdit bosky na koni! Nastrojená Petra kamaráda Martina ale nepodceňuje: „Je to typ kluka, který zvládne všechno, tak proč by nezvládl jedno blbý vaření?“ Po neochucené mozzarelle s rajčaty a čínským zelím se místo polévky čepuje pivo a po kachničce Martin upeče „ananas na šutru“. Zmákne i domácí knedlíky? „Já jsem na knedlíkách odkojenej,“ hněte těsto představitel démonického Dana, který uvaří to, co má nejraději. „Anife bude v takový rozkoši, že těch deset bodů jí nebude stačit,“ chvástá se. Zelí sice bude červené a bílé, ale kupované, knedlík trošku tužší, ale kachna jako dort s křupavou kůrčičkou. A kosti? Házejí se rovnou do krbu jako na zámku. „Měla jsem pocit jako ve starém filmu,“ bájí Anife, které týden přinesl hodně osvěžení, optimismu a nové kamarády. „Zábava byla absolutně geniální, jenom pro někoho jinýho,“ říká Petra Černocká, která se ale také podívá na svět z koňského hřbetu. Martinovi přálo počasí, vyjde mu i pečení ananasu pod hvězdami? A kdo nakonec odjede k teplému moři?