Rodina

28. června 2024 07:20

Ema Bártová

Špatné vysvědčení? Takže se budeš celé prázdniny učit! Odborníci před tímto nápadem varují

Rodiče už většinou předem tuší, jaké známky bude jejich dítě mít na vysvědčení, přesto se mohou děti obávat jejich reakce. Včetně hrozby, že se budou muset o prázdninách učit, aby dohnaly to, co jim nejde. Je to ale špatný nápad.

Ruku na srdce, jak často jste v životě museli ukazovat vysvědčení? Zajímaly někdy někoho vaše známky, ať už na základní nebo na střední škole? Pravděpodobně jen zcela výjimečně. Zkuste na to myslet, až při pohledu na vysvědčení vašeho dítěte zjistíte, že jeho známky jsou horší, než jste očekávali.

Nedávejte najevo zklamání, nebo alespoň ne moc. Špatná známka nevypovídá nic o tom, jaké je vaše dítě či jaké jsou vaše rodičovské dovednosti. Můžete ji brát jako signál, že vaše dítě má v nějaké školní oblasti problém a že se na ten předmět můžete časem víc zaměřit.

Ale rozhodně ne hned, prázdniny sice možná kdysi vznikly proto, aby potomci pomáhali dospělým při žních, dneska je děti potřebují proto, aby si odpočinuly. „Doba prázdnin a mimoškolního času slouží k tomu, aby se děti učily neméně důležité věci, jen jiné než ve škole,“ řekl dětský psycholog Václav Mertin. Podle něj má ale smysl dětem prázdniny trochu naplánovat, aby měly nějaký program a ne jen vyloženě volné dny, které by trávily u počítače nebo s pohledem do mobilu. Pár dní se snese, míní odborník, ale jinak mozek i tělo dítěte potřebují zaměstnávat.

Bez knížky nevyrážejte

Nemělo by to ale znamenat, že mu rodiče dají do ruky učebnici nebo procvičovací sešit s tím, že si každý den udělá deset cvičení. A pokud tohle nějaká škola po dětech dokonce chce, je to špatně a rodiče by se měli ozvat.

Na tom se odborníci vesměs shodují, stejně jako na další věci – školáci by si rozhodně během prázdnin měli číst. „Děti čtou špatně a číst by si měly každý den. Alespoň čtvrt hodiny denně, o prázdninách stejně jako mimo ně,“ doporučuje psycholog Mertin. Starší děti samozřejmě déle. Rodiče by jim ale neměli hrozit, že musí přečíst deset knih za léto ani jim sestavovat seznam četby.

Děti by měly číst to, co budou chtít, klidně i literaturu, kterou rodiče nepovažují za moc vhodnou. Čtení je zásadní například pro pochopení psaného textu a rozvoj informační gramotnosti, s čímž má čím dál více lidí problém. Čtení psaného textu přitom pomáhá lepší orientaci a vnímání i v online světě, jak dokládá například tato studie.

A ještě jednu věc psychologové i lektoři doporučují, učení se jazykům – u starších dětí a studentů klidně na jazykovém kurzu v zahraničí. Letos už je na přihlášení pozdě, ale můžete to brát jako tip na další roky. I teď ale můžete dětem stáhnout například nějakou aplikaci do mobilu a ukázat jim, že elektronika se dá používat i ke studiu.

Mobil, konzole s hrami ani počítačové hry nebo třeba sledování seriálů není totiž nutné dětem zakazovat ani o prázdninách, ale předem stanovte časové limity a dodržujte je. Neberte elektroniku jako zlo,  jejíž používání je dětem třeba především vyčítat. „Digitální technologie nejsou dobré ani špatné, ale záleží, jak se používají. Někdy mohou škodit a jindy naopak pomáhat,“ uvedl David Šmahel, vedoucí Interdisciplinárního týmu pro výzkum internetu a společnosti z brněnské Masarykovy univerzity, který hodnotil dopady používání digitálních technologií na dospívající.

Zároveň podporujte potomky v tom, aby chodili ven, ideálně s vrstevníky.

Sama bych to nevařila

A jak tedy o prázdninách zaměstnat děti, když nebudou trávit čas na táborech nebo u babičky? Jednou z možností je zaměřit se na praktické věci, které se dají dělat v přírodě, jako je rozdělávání ohně, práce se sekerou, spaní ve stanu nebo pod širákem a s tím související příprava.

Děti můžete zapojit i doma, třeba do vaření, ale tak, aby to nepovažovaly za trest nebo obtěžující povinnost. „Řekla jsem jim, že mohou vařit podle receptů, které si samy najdou, a že na to společně dojedeme koupit suroviny – takže jsme měli domácí kuře à la fast food, těstoviny s krevetami nebo různé varianty na čínu. Sama bych to asi nevařila, ale proč ne?“ popisuje ze zkušenosti matka dvou dospívajících dětí Blanka Krejčí. Z prázdninového občasného vaření se u nich doma stal zvyk, syn a dcera mají od té doby na starosti přípravu jedné večeře týdně. V létě také běžně plánují výlety, hledají si k tomu v jízdních řádech, studují zajímavosti o místech, kam se rodina chce vydat.

Děti nepotřebují naplánovat každou minutu

Další možností jsou všelijaké výlety, během nichž se dítě může naučit ledacos ze zeměpisu nebo historie, aniž by mělo pocit, že se učí. Pokud nemáte nápady, co s dětmi podnikat, existuje poměrně dost knih a průvodců zaměřených právě na děti, v nichž rodiče najdou tipy, kam vyrazit a co tam dělat.

Na druhou stranu, asi není nutné jim plánovat prázdniny tak, aby aktivita stíhala aktivitu. Jak už dříve řekl publicista Tomáš Feřtek, který se vzděláváním zabývá dlouhé roky a založil mimo jiné projekt Eduin zaměřený na informace o školství, děti potřebují i nestrukturovaný čas, který se naučí vyplnit samy. Pokud je ale vaše dítě úzkostnější a vy víte, že mu sedí pevnější režim, vytvořte mu ho i o prázdninách a zároveň ho pomalu veďte k tomu, aby si ho umělo dělat i samo.

Přečtěte si také: 15 jasných známek, že vychováváte své děti správně

Počítat, nebo ne?

Chybu neuděláte, když dětem umožníte, aby své školní znalosti uplatnily v běžném životě. Mohou psát a číst nákupní seznamy, psát pohledy, počítají se i ty v aplikaci, které se posílají online, spočítat, kolik musíte koupit nového pletiva na plot a podobně. Tohle samozřejmě funguje především u mladších školáků.

Někteří odborníci doporučují nechat děti být většinu léta s tím, že poslední dva tři týdny by se měly vracet ke školnímu rytmu tím, že budou chodit spát dříve a dříve začnou i vstávat, zvláště pokud mají například ADHD a přizpůsobit se režimu pro ně bývá po prvním září těžké.

Podívejte se, jak na výchovu dětí podle typů:

A co když dítě skutečně v některém předmětu pokulhává natolik, že by mu v září mohl zbytek třídy utéci dříve, než by se rozkoukalo? Tam může mít smysl, zvláště u starších dětí a studentů, se ke konci prázdnin na učivo podívat. Pořád ale platí, že je dobré zvolit lehčí formu, žádné hodiny nad učením. Není od věci se ale s dítětem domluvit, jak se bude předmětu věnovat v novém školním roce  a zda by ocenilo například doučování. Sehnat ho nebývá zase tak těžké, přivydělávají si jím starší studenti, případně existují specializované agentury, které nabízejí krom přípravy na přijímačky rovněž doučování – student ovšem bývá výrazně levnější.

V učení samozřejmě nebraňte ani dětem, které o ně samy mají zájem a chtějí si například dělat různé prázdninové opakování samy od sebe, pro základní školy na to existují celkem zábavné sešity a doplňovačky, které se dají koupit za pár korun v běžných knihkupectvích nebo on line.

Zdroje: studiosity.com, smiletutor.sg


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 7. 2024

Někteří lidé mají tendenci být plaší. Téměř se omlouvají za to, že žijí. Pro ně je důležité držet se při zemi. Pravděpodobně si myslíte, že jste takoví, ale jste na omylu, Berani. Potřebujete se trochu ujistit. Uvnitř vás se skrývá spousta zajímavých věcí, které potřebují vyjít na povrch. Věřte si.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.