Zdraví a nemoci

27. listopadu 2025 07:30

Ema Bártová

Za rakovinu u mladých lidí mohou instantní polévky, sušenky a limonády, řekli vědci

Synonymem nezdravého jídla byl dlouhé roky fast food a všechno smažené. Teď ale vědci přišli s tím, že škodlivých jídel je mnohem víc. Pátrali po příčině stoupajícího výskytu nádorů střev u mladých lidí a přišli na to, že viníkem mohou být průmyslově zpracované potraviny.

Není to první varování, které se týká takzvaných ultraprůmyslově zpracovaných potravin, ale určitě je jedno z nejdůraznějších, které zatím zaznělo. Nová studie vedená výzkumníky z Harvardu a Massachusetts General Brigham v rámci týmu Cancer Grand Challenges PROSPECT naznačuje důležitou souvislost mezi tímto jídlem a rakovinou tlustého střeva a konečníku. Její výskyt ve vyspělých zemích včetně Česka v posledních letech stoupá, a to i mezi lidmi mladšími padesáti let. Autoři studie se pokusili zjistit, proč tomu tak je.

Sledovali zdravotní stav téměř třiceti tisíc žen, které podstoupily endoskopické vyšetření střev, a zároveň analyzovali jejich jídelníček. Ukázalo se, že ty z účastnic, které si dopřávaly nejvyšší množství ultrazpracovaných potravin, měly o 45 procent vyšší riziko vzniku takzvaných adenomů, ze kterých se časem může vyvinout zhoubný nádor, ve srovnání s ženami, které je jedly nejméně. Studie vyšla letos v listopadu v prestižním odborném časopise JAMA Oncology.

Označení ultra průmyslově zpracované potraviny zní možná složitě a je těžké si pod ním něco představit. Zahrnuje však velkou skupinu potravin, které si běžně kupujeme a jíme, rozhodně více ve srovnání s dobou ještě před několika málo desetiletími.

Jde o potraviny, které prošly intenzivním průmyslovým zpracováním a obsahují ingredience, které bychom u jídla připraveného doma nepoužili – různé emulgátory, barviva, aromata, modifikované škroby, stabilizátory, proteinové izoláty, sladidla…). Typicky jde o výrobky vytvořené tak, aby byly extrémně chutné, trvanlivé a snadno konzumovatelné. Všechny tyto látky jsou testovány a je stanoveno množství, které je považováno za bezpečné, problém však může být i v kombinaci různých těchto látek.

Patří sem zejména následující potraviny:

  • Sladkosti a snacky (sušenky, oplatky, čokoládové tyčinky, chipsy, křupky, slané snacky, zmrzlina)

  • Průmyslové pečivo (balené toustové chleby, trvanlivé housky, koláče, muffiny, croissanty z tovární výroby, slazené snídaňové cereálie)

  • Slazené a ochucené nápoje (limonády, energetické nápoje, ochucené minerálky, ledové čaje, „jogurtové“ drinky s aromaty a barvivy)

  • Uzeniny a hotové masné produkty (párky, klobásy, salámy, šunky s nízkým podílem masa, hotová masová jídla a „mleté“ výrobky s aditivy)

  • Hotová jídla a polotovary (instantní polévky, omáčky z prášku, mražené pizzy, lasagne, hotové večeře do mikrovlnky, instantní nudle, bramborové kaše z prášku)

  • Některé mléčné výrobky (ochucené jogurty s aromaty, tavené sýry, mléčné dezerty, pudinky z prášku)

  • Rostlinné alternativy (plant-based „maso“ a „sýry“ s mnoha aditivy, proteinové tyčinky a nápoje s izoláty a sladidly)

  • Omáčky, pomazánky, dochucovadla (kečupy, majonézy, dresinky, ochucené pomazánky, žervé a „pomazánková másla“, slazené sirupy, ochucené polevy)

Přečtěte si také: Nechutná vám zdravé jídlo? Ať už za váš odpor může rodina nebo vy sami, jde to změnit.

„Naše zjištění podporují názor, že je důležité snížit příjem ultrazpracovaných potravin,“ uvedl pro média hlavní autor studie Andrew Chan, gastroenterolog z Massachusettského institutu pro rakovinu, který působí jako profesor na harvardské lékařské fakultě. „Zdá se, že je tam přímá úměra a že čím více ultrazpracovaných potravin jíte, tím větší je pravděpodobnost vzniku polypů v tlustém střevě,“ dodal.

Podle vědců dlouhodobě stoupá výskyt nádorů střev a konečníku u mladších lidí spolu se stoupající spotřebou tohoto typu potravin, které často obsahují vysoké množství cukru, soli, nasycených tuků a potravinářských aditiv. Toto je první studie, která se jevem zabývala v takovém rozsahu. Její autoři nicméně počítají s tím, že budou potřeba další výzkumy. Je třeba například najít vysvětlení toho, proč nádorem někdy onemocní i lidé, kteří se stravují zcela zdravě.

Na druhou stranu není to první velká odborná práce, která poukázala na zdravotní rizika spojená s těmito potravinami, kterých jsou plné regály v každém supermarketu. Podle rovněž nedávné série odborných článků publikovaných v časopisu Lancet zvyšuje toto jídlo riziko obezity, cukrovky druhého typu, deprese nebo srdečních chorob.

Neznamená to, že by se podobné potraviny nesměly jíst nikdy, ale je lepší jejich příjem omezit na nutné minimum, kdy člověk například potřebuje rychle zahnat hlad nebo získat energii. Jinak je ale lepší dávat si jídlo připravené z co nejčerstvějších surovin. Zásadní je také dostatečný příjem ovoce a zejména pak zeleniny.

Zdroj:

news.cancerresearchuk.org, news.harvard.edu, aso.org.uk


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 11. 2025

Bublina, ve které jste dlouho žili, může dnes prasknout. Mohlo by vás čekat skutečné zklamání. Snažte se nenechat se tím rozhodit. Mějte na paměti širší souvislosti, jak nejlépe dovedete. Připomeňte si, že výlety, schůzky nebo zábavné dny venku se dají vždycky přeložit, a pak budete mít radost, že se na tyto události můžete znovu těšit.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.