27. června 2025 08:00
Ema BártováGrilování zvyšuje riziko vzniku rakoviny, zvláště když si k němu dáte pivo
Grilování masa a uzenin, k tomu pár drinků či sklenic piva. Pro mnoho lidí skoro synonymum příjemně stráveného letního odpoledne nebo večera. Bohužel, právě taková kombinace jídla a pití zvyšuje riziko vzniku rakoviny, zejména pokud jde o nádory střev.
Nemusí se nám to líbit, ale měli bychom to vědět. Salmonela ze špatně tepelně upraveného masa není tím nejhorším, co se nám může přihodit v souvislosti s grilováním.
Oblíbená kombinace něčeho dobrého z grilu a alkoholu zvyšuje riziko, že člověk onemocní rakovinou. Není nutné se toho všeho hned vzdát, ale rozhodně je dobré nedopřávat si nic z toho moc často a volit zdravější varianty pokrmů i nápojů.
Fakt je, že i grilované jídlo samo o sobě může kvůli obsahu karcinogenních látek vzniklých při tepelné úpravě přispět ke vzniku nádorů, stejně jako k nim sám o sobě přispívá alkohol, o kterém to prokázaly opakované studie. Pokud si dáváme obojí najednou, škodlivý efekt se potencuje.
Pokud jde o potraviny, riziko představují zejména grilované uzeniny, které jsou rizikové i bez této tepelné úpravy. „Příjem červeného a především zpracovaného masa je prokazatelně spjat s rizikem rozvoje nádorů střev, a to už od hranice konzumace 50 gramů zpracovaného masa na den. Zpracované masné produkty, jakými jsou třeba tolik oblíbené uzeniny, bývají také významným zdrojem soli,“ vysvětluje lékařka, odbornice na výživu ze Státního zdravotního ústavu Eliška Selinger. Pro představu, padesát gramů má jedna nožička párku, poctivá grilovací klobása váží rozhodně více.
Je pravda, že červené maso obsahuje i prospěšné bílkoviny, železo, zinek a vitamín B12, ale pokud ho jíme příliš a často, negativa vysoké konzumace významně převyšují benefity, což ostatně dokazuje třeba tato studie. Jde zejména o nádory střev a konečníku. Nehraje přitom roli, zda jde o maso z velkochovů nebo to s bio certifikátem z malé farmy, proto by se i kvalitní červené maso mělo na jídelníčku objevovat jen výjimečně. U uzenin už se vzhledem k jejich složení o tom, že má smysl je jíst třeba jako zdroj bílkovin, ani mluvit nedá.
Hamburger a pivo jen občas
Pokud jde o alkohol, tam lékaři poslední roky razí teorii, že bezpečné je jedině ho nepít vůbec, protože riziko rakoviny zvyšuje i občasné malé množství.
Z toho všeho je jasné, že kombinace hamburgeru nebo klobásy připravených na grilu a studeného piva představuje zdravotní riziko. Ostatně, vysokou oblibou uzenin a zároveň piva vysvětlují odborníci čestnost rakoviny střev a konečníku v Česku, která patří k nejvyšším na světě.
Alkohol navíc ovlivňuje schopnost těla zpracovávat škodlivé látky z masa a uzenin. Problém zhoršuje příprava na grilu, protože v mase a uzeninách v tomto případě vznikají karcinogenní látky spojované s rizikem vzniku nádorů. Pivo, stejně jako víno nebo různé alkoholické koktejly zároveň poškozuje sliznici úst, krku a žaludku a usnadňuje tak pronikání rakovinotvorných látek do organismu.
Přečtěte si také: Léto plné chutí: Tipy, co připravit na piknik nebo rodinný výlet a co vařit na chalupě
Zkuste dát na gril i něco jiného
Zásadní je dávat pozor na kontakt masa s přímým ohněm, který může vést ke vzniku karcinogenních látek, jako je akrylamid, polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU) a heterocyklické aminy. Spálená a zčernalá místa by se měla z grilovaného jídla odřezat. Riziko se dá zmírnit grilováním menších kousků nebo tím, že maso předpečete v troubě a na grilu ho jen krátce dokončíte.
Na druhou stranu, grilování je skvělý způsob, jak společně strávit čas s rodinou nebo přáteli, kterého by bylo škoda se vzdát. Ale vyplatí se přemýšlet nad tím, jak z něj udělat zdravější záležitost.
Můžete místo uzenin a hamburgerů grilovat libové kuřecí maso, ryby, zeleninu či špízy, na které dáte kromě trochu masa i spoustu zeleniny. Pokud se nechcete vzdát alkoholu, prokládejte ho pitím vody. A ke grilování každopádně připravte i spoustu salátu z čerstvé zeleniny a také celozrnné pečivo. Obojí je bohaté na vlákninu a antioxidanty, které naopak naši zažívací soustavu chrání.
Video: Zkuste místo klobás grilovat kuřecí maso
Dobrou volbou jsou i rostlinné bílkoviny, například grilovaný tofu steak, tempeh nebo velké klobouky žampionů portobello, na které můžeme rovněž použít různé marinády a koření. Zpestřením mohou být i sýry, hodí se třeba řecký haloumi.
Důležitý je i samotný způsob, jakým maso a další potraviny na gril připravujeme a jakou technologii používáme. „Co se tuku na grilu týká, neuděláte chybu, pokud sáhnete po řepkovém oleji. Má hned dvě výhody – obsahuje optimální spektrum nenasycených mastných kyselin a navíc má vysoký bod zakouření, takže se nám při vyšších teplotách jen tak nepřepálí,“ vysvětluje Michaela Slámová, nutriční terapeutka z brněnské nemocnice U Svaté Anny.
Při přípravě masa a zeleniny je zásadní také hygiena. Používejte jiné náčiní na syrové a hotové suroviny, snížíte tak například pravděpodobnost nákazy salmonelou nebo kampylobakteriemi. Maso by před servírováním mělo být tedy dostatečně tepelně upravené a mít vnitřní teplotu alespoň 72 stupňů po dobu 10 minut.
Zdroje: www.getsurrey.co.uk, www.thesun.co.uk, www.express.co.uk