Plenu na kočár? Už nikdy, apeluje na matky záchranář. Namočením to ještě zhoršují

V letních měsících jsou rodiče rok co rok varováni před tím, aby své děti nenechávali samotné v rozpálených autech. Podobnému riziku však rodič může svého potomka vystavit, pokud mu v teplý den přehodí přes kočárek plenu v dobré víře, že jej ochrání před hmyzem a sluníčkem.

Před hmyzem dítě možná ochrání, ale před sluníčkem a přehřátím organismu určitě ne. Právě naopak, látková plena způsobí, že teplota v samotném kočárku může už během několika minut překročit o téměř 10 stupňů okolní teplotu.

Záchranáři před plenami důrazně varují

„Plena obvykle zabrání cirkulaci vzduchu, a z kočárku tak vytvoříte takový malý skleník, kde může být teplota až o 10 stupňů vyšší, než je teplota okolí,“ vysvětluje hlavní problém pleny na kočárku v parný letní den profesionální záchranář Marek Dvořák. „Navíc na dítě nevidíte, takže mnohem hůř poznáte, že má nějakou zdravotní indispozici nebo že třeba zvrací.“

Tento trend je mezi maminkami tak populární a rozšířený, že už před ním varovala i Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje. Ta se místo pouhého apelování na maminky rozhodla provést svůj vlastní test s měřením teploty uvnitř kočárku přikrytého plenou a v jeho okolí. Už po pár minutách dle záchranářů teplota v kočárku dosáhla 42,9 stupně, zatímco teplota okolí byla 34,5 stupně.

PLENU NE ❗️❌ Možná vypadá plena na kočárku nevinně, máte pocit, že je miminku v kočárku příjemně - ale opak je pravdou....

Posted by Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje on Monday, July 25, 2022

Lze tedy velmi snadno odhadnout, co by se s teplotou v takto přikrytém kočárku dál dělo, pokud by v něm dítě spalo delší dobu než jen pár minut. „Při takto vysokých teplotách neodvratně dochází k rychlému přehřátí dětského organismu, který navíc nemá tak dobře vyvinuté regulační mechanismy jako dospělý člověk,“ vysvětluje Dvořák.

Porucha vědomí, zvracení, otok mozku

Jelikož dosud ne zcela vyvinutý dětský organismus neumí na vysoké teploty přesahující 40 stupňů správně reagovat, mohou mu způsobit vážné zdravotní komplikace. „Může dojít k poruše vědomí, dehydrataci, křečím nebo i otoku mozku,“ dodává. Olomoučtí záchranáři ve svém příspěvku uvádějí ještě horečky a zvracení.

Mohou být dopady pleny na kočárku pro malé dítě potenciálně až život ohrožující? „Když takto necháte miminko spát hodinu v kočárku s plenou přes stříšku, nechceme si ani představit, jakou hodnotu by teploměr naměřil!“ uvedli u svého příspěvku na sociálních sítích olomoučtí záchranáři. Dle Dvořáka to však až tak dramatické být nemusí.

„Nejsem až tak militantní antiplenař, domnívám se, že v autě je riziko z mnoha důvodů řádově vyšší. K opravdu závažným zdravotním komplikacím přímo ohrožujícím život dítěte se v kočárku dostaneme spíš raritně,“ vysvětluje záchranář, který už varoval před ponecháním dítěte v létě v rozpáleném voze.

Mokrá plena je ještě nebezpečnější, nepomůže ani stín

V on-line diskuzích k problematice plen na kočárcích se nicméně najdou maminky, které nepřesvědčí žádné varování a mají pocit, že zrovna ony plenu svému dítěti dávají na kočárek tak, že jej nijak neohrožují. Jedním z populárních argumentů je například ten, že plenu dítěti dávají na kočárek pouze ve stínu, a bez přímého slunečního svitu se tedy kočárek tolik nepřehřívá.

„Nejde o přímé působení slunce, které může za přehřátí vnitřku kočárku. Může za to fakt, že plena zabrání cirkulaci vzduchu, čímž v kočárku vyvolá skleníkový efekt,“ vyrací tento argument Marek Dvořák.

Dalším populárním argumentem maminek, které na pleny na kočárku nedají dopustit, je to, že ony plenu nejdříve namočí a na kočárek ji dají mokrou, takže dítě naopak chladí a nijak ho nepřehřívá. „Mokrá plena ještě více zabraňuje průchodu vzduchu, takže je to čistý nesmysl,“ shazuje i tento argument pan záchranář a dává několik rad na alternativy, díky kterým dosáhnete stejného efektu (dítě je ve stínu/nemůže jej ohrozit žádný hmyz), ale zároveň nijak neohrozíte jeho zdraví.

Policisté v Praze zachraňovali dítě z rozpáleného auta:

„Smysl má použít plenu jako plachtu k odstínění, kdy jeden cíp necháte volný a kočárek tak zůstane otevřený. Nebo stačí místo pleny použít stínítko určené přímo na kočárek, které zajistí, že nedojde k omezení cirkulace vzduchu,“ radí Novák a uzavírá: „No a pokud se rodiče primárně bojí hmyzu, opět existují speciální síťky, které mu zabrání ve vlétnutí do kočárku, ale nijak v něm nezhorší cirkulaci vzduchu.“


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.