Prima maminka

24. července 2022 06:30

Tomáš Durčák

Záchranář: Úrazy dětí řešíme denně. Nebezpečná nejsou jen hřiště, ale i váš domov

Většina z nás považuje svůj domov za místo, kde se cítí bezpečně a komfortně, což je zcela správně. To samé však bohužel neplatí pro děti, pro něž je naopak rodiči nevhodně zabezpečený domov místem, kde se mohou nejen zranit, ale v některých případech dokonce i zabít. Na co je nezbytně nutné dát si pozor?

Dle Centra podpory veřejného zdraví Státního zdravotního ústavu (SZÚ) zemře v ČR ročně následkem úrazu 110 dětí (a dalších 2 000 si odnese trvalé následky). Neboli zhruba každé tři dny. Dětské úrazy rovněž dle SZÚ ročně vyprodukují 30 000 hospitalizací a 450 000 nutných ambulantních ošetření.

Ne ke všem úrazům samozřejmě dochází doma, zejména v létě se jich většina přesouvá do venkovního prostředí. I tak k nim ale dochází každý den. „Úrazy u dětí řeší každá záchranná služba denně, od lehčích, jako jsou pády na různých kolech, koloběžkách, běžné sportovní úrazy, úrazy při hře, tak těžší, jako například pády z přebalovacích pultů, ale i dopravní nebo závažné sportovní úrazy,“ říká profesionální záchranář Marek Dvořák. „Pochopitelně i zde evidujeme sezónní výskyt podle toho, co v daném období převažuje za aktivity,“ dodává.

Pandemie odhalila nebezpečí českých domovů

Ve věkové kategorii 1–18 let se dle dat Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) úrazy udržely jakožto hlavní příčina úmrtí i během pandemie (byť jich ubylo), a to jak v ČR, tak v zahraničí (výjimkou jsou jen Spojené státy, kde se na smutné první místo v příčinách úmrtí dětí dostaly zbraně). To mimo jiné ukazuje, že i v období lockdownů, kdy byly děti zavřené doma a nenavštěvovaly ani školy, docházelo v domácím prostředí k četným smrtelným úrazům.

Tím se vracíme zpět k rozšířenému přesvědčení rodičů, že domov je bezpečné místo, kde není třeba tolik dítě hlídat a zabývat se otázkou, zda by se mu v některé místnosti nemohlo něco stát.

„Doporučujeme rodičům, zejména pokud mají první dítě, aby se na svět zkusili podívat opravdu doslova z dětské perspektivy. To znamená prolézt si dům po čtyřech. Najednou zjistíte, co všechno zajímavého dítě může vidět a chtít prozkoumat, aniž byste si toho všimli předtím – například zásuvky, zajímavé konce ubrusů, čisticí prostředky ve skříňce pod dřezem a podobně,“ vysvětluje Marek Dvořák s tím, že byť může něco takového působit na dospělého člověka dětinsky, reálně tím můžete svému potomkovi zachránit život.

„V domácnosti často rodiče trpí takovou tou provozní slepotou. Zatímco na hřišti dítě hlídáte jako ostříž, aby se mu náhodou něco nestalo, doma vám automaticky přijde, že jde o bezpečné prostředí a přestáváte vnímat detaily. Opak ale někdy může být pravdou,“ varuje Dvořák.

Pro dítě nejnebezpečnější místnost u vás doma?

Britská studie vyhotovená v loňském roce společností The Compensation Experts na základě průzkumu mezi rodiči odhalila, že nejnebezpečnější místností v domě pro dítě je paradoxně obývák. 43 procent dotázaných rodičů přiznalo, že se jejich dítě zranilo právě v této místnosti. Zahrada skončila až druhá s 37 %. Třetí příčku pak obsadila ložnice, respektive dětský pokoj s 32 %.

Jde téměř o paradox, neboť obývák je zpravidla považován za hlavní rodinnou místnost, kde jednotliví členové tráví nejvíce společného času a vnímají jej jako místo relaxu, odpočinku a zábavy. Což může na druhou stranu být i důvod, proč zde dochází k největšímu počtu domácích dětských úrazů.

41 % dotázaných rodičů rovněž přiznalo, že doma nikdy nenainstalovali žádné ochranné dětské zámky a dalších 34 % nikdy dítěti nedalo na postel či postýlku žádné ochranné bariéry, díky kterým by dítě z postele/postýlky nemohlo nijak vypadnout.

Základní způsoby, jak doma chránit zdraví dítěte

Úprava vašeho bydlení do takového stavu, kdy pro malé zvídavé dítě nepředstavuje žádné zdravotní riziko, přitom není nijak extrémně náročná ani komplikovaná. Pojďme si projít několik základních ochranných opatření.

  • Plastové krytky zásuvek, které dítěti znemožní strčit do nich jakoukoliv část těla i jakýkoli předmět. V rámci elektřiny je rovněž vhodné ujistit se, že se dítě během svých průzkumných výprav nedostane k žádným elektrickým kabelům.
  • Zejména v obýváku a kuchyni/jídelně, případně pracovně je vhodné opatřit všechny ostré hrany (u stolů, stolečků, kuchyňské linky atp.) gumovými násadami, které dítě pomohou ochránit před úrazy hlavy či očí v případě, že upadnou nešikovně přímo na nějaký roh.
  • Dětské zámky na všech skříňkách, jejichž kliky jsou v dosahu ležícího/sedícího či stojícího dítěte. Platí zejména pro skříňky pod umyvadly, kde se zpravidla nacházejí čisticí prostředky, ale i pro skříňky s léky či kuchyňské skříňky, kde se může nacházet nádobí (sklo, porcelán atp.), spotřebiče a další vybavení. Zvláštní pozornost je pak potřeba věnovat troubě či plotýnkám. I zde je vhodné nainstalovat dětskou ochranu nejen před otevřením trouby, ale třeba i před možností manipulovat s plotnou, čímž předejdete riziku možných popálenin.
  • Veškerá schodiště by měla být opatřena bezpečnostními vrátky, přes které se dítě nijak nedostane (vrátka je možné použít i k uzavření některých celých místností a tím omezit prostor, do nějž se dítě může v rámci domova dostat). Zde pozor, aby byla vrátka dostatečně upevněná do zdi či dveřního rámu a zvládla odolat i tlaku dítěte, které na ně spadne nebo do nich tlačí.
  • Další nebezpečí představuje nábytek, na který dobrodružné dítě dokáže vylézt. Může jít o komodu v ložnici, kuchyňskou linku, nábytek v obýváku ale třeba i lednici. Zde je potřeba se ujistit, že dítěti přístup na tyto z jeho pohledu „lezecké stěny“ zbytečně neulehčujete a neděláte je tak pro něj lákavějšími k průzkumu. Zároveň je důležité ujistit se, že je veškerý nábytek stabilní a dítě na sebe nemůže například komodu či skříňku převrhnout, když se na ni zavěsí.

  • Dalším vhodným doporučením je nepřidávat se k těm 34 % britských rodičů, kteří nikdy dostatečně nezabezpečili postýlky či postele svých ratolestí. Zároveň je vhodné ujistit se, že zejména postýlka pro dítě neobsahuje žádné zbytečné hračky, dečky a další předměty. Rovněž se doporučuje, aby dospělí zejména s kojenci neusínali. Hrozí riziko, že dítě ve spánku zalehnou a udusí nebo jej nevědomky vytlačí a shodí z postele.
  • Když budete provádět pouť po svém domově po čtyřech dle rady záchranáře Marka Dvořáka, kromě různých zásuvek a klik věnujte pozor i všem drobným předmětům. Děti mají tendenci vše zkoušet dávat do úst, což u některých drobných předmětů, krémů, baterek z televizního ovládače či jiných látek určitě nechcete. Nejenže se dítě může těmito předměty udusit, ale i pokud se neudusí, mohou mu vážně poranit stále se vyvíjející trávicí soustavu.
  • Mimo bazény či vany je potřeba hlídat malé dítě v jakékoli přítomnosti vody. Stačí, když upadne i do malého lavoru, kde je sotva pár centimetrů vody na úklid a může se v něm reálně utopit. A podobně jako v případě ponechání dítěte v létě v uzavřeném autě, se v případě vody bavíme o minimálním čase, který stačí na to, aby se váš potomek dostal do ohrožení života. Jen zde nejde jako v případě auta o minuty, nýbrž o sekundy.

Zahrada a fenomén trampolín

Stejný postup, jaký volíte v rámci uzavřené části domova, byste měli zvolit také na zahradě. To znamená pokleknout na čtyři a podívat se, kam všude dítě dosáhne a nedosáhne v rámci zahradního posezení, přístupu do dílny či skaldu nářadí, garáže a podobně.

Za takový moderní „stroj na dětská zranění“ je dnes považována zahradní trampolína. Ta se velmi rychle zařadila k typickým úrazovým sportům, jako je skateboard, in-line brusle nebo lyže či snowboard, a byť se může rodičům zdát jako ideální hračka na zahradu, umí velmi snadno vyprodukovat nejednu zlomeninu.

„Trampolína dítěti poskytuje možnost vyvinout vyšší kinetickou energii, než na jakou by dosáhlo za normálních okolností, a jeho tělo na to není stavěné. Je proto nutné dbát vyšší obezřetnosti a zachovávat pravidla zdravého rozumu,“ vysvětluje Marek Dvořák důvod, proč děti na této oblíbené zahradní hračce tak často přicházejí k úrazům.

K vážnějším nebo z pohledu zdraví kritickým zraněním však podle něj právě na trampolínách spíš nedochází, a když ano, tak pouze ve výjimečných případech. „Různá podvrtnutí nebo zlomeniny jsou na trampolínách vcelku častým úrazem. Na druhou stranu nelze říci, že bychom se na trampolínách často setkávali s vážnými nebo kritickými poraněními,“ dodává Dvořák.

Možná komplikace jménem dětská obezita

A na závěr ještě jedna idea k zamyšlení pro každého rodiče. Nejen u dospělých, ale u dětí dlouhodobě pozorujeme trend růstu počtu obézních jedinců. Na cukr bohaté jídlo, mobily, tablety, Netflix, počítače. To všechno dohromady přispívá k tomu, že se děti všeobecně méně hýbou a mají častější potíže spojené s tělesnou hmotností.

„Českým dětem chybí každodenní pohybová aktivita, což je klíčový aspekt zdravého životního stylu. Děti, i ty mladší pěti let, tráví velké množství času u televizních obrazovek, počítačů, mobilních telefonů nebo tabletů. Nedostatek pohybu způsobuje vážné zdravotní komplikace. Prevence musí začít již v raném věku, aby byla přínosná po celý život,“ uvedl bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Nabízí se proto domněnka, zda takový stav, kdy se děti stávají pohybově méně šikovné, méně z nich ví, jak padat, protože si to venku či při provozování nějakého sportu příliš často nevyzkouší, nepřispívá k tomu, že u nich poté dojde snadněji k úrazu.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.