Čokoláda našemu tělu prospívá. Zlepšuje paměť, chrání kůži i snižuje tlak

Jak skladovat potraviny a kdy hrozí salmonelóza?

Člověk sní za rok v průměru jeden kilogram čokolády, vyplývá to ze série statistik marketingového experta Brandona Gailla. Tato sladká dobrota je populární už dlouhá léta a pochopitelně se tak dočkala vlastního mezinárodního dne, který připadá na 13. září. V dnešní době si lidé dávají pozor spíše na to, co negativního jim může její konzumace přinést, přitom ale má i prokazatelné benefity.

Pravděpodobně neexistuje oblíbenější sladkost než čokoláda. Na pultech najdete různé druhy s různými příchutěmi a každý si tak přijde na své. Nepopiratelným faktem ovšem je, že pokud má čokoláda člověku prospět, je potřeba si vybrat takovou s co nejvyšším obsahem kakaa. Bílá a mléčná jsou podstatně větším hříchem.

Hořká čokoláda je plná živin, které mohou pozitivně ovlivnit zdraví a je také jedním z nejlepších zdrojů antioxidantů obecně. Pokud si tak budete chtít dopřát pár kostiček tmavé pochutiny, možná budete mít radost i z toho, že na některé benefity její konzumace poukázali vědci. Které to jsou?

1. Dodává živiny a minerály

Pokud si koupíte kvalitní hořkou čokoládu, bude plná prospěšných látek. Ve 100 gramech čokolády s obsahem kakaa od 70 do 85 % by mělo být zhruba:

  • 11 gramů vlákniny
  • 66 % doporučené denní dávky železa
  • 57 % doporučené denní dávky hořčíku
  • 85 % doporučené denní dávky manganu

Čokoláda je pak bohatá i na další látky, například na draslík, fosfor, zinek a selen. Je ale třeba si pamatovat, že 100 gramů čokolády je velké množství, v mnoha případech jde o celou tabulku nebo dokonce o víc. Tolik jí tedy pochopitelně nekonzumujte.

2. Je zdrojem antioxidantů

Antioxidační schopnost různých druhů potravin a nápojů se poměřuje pomocí hodnot ORAC. Vědci v podstatě nasadí potravinu proti volným radikálům a sledují, jak si s nimi antioxidanty v dané potravině poradí. A čokoláda je na základě této studie považována za velmi bohatou na antioxidanty. Dokonce se ukázalo, že hořká čokoláda je v tomto efektivnější než některé druhy ovoce, například borůvky.

Čtěte také: Čokoláda k narozeninám stála ženu život. Po ochutnání upadla do agónie, případ řeší policie

3. Zlepšuje krevní oběh a snižuje tlak

Flavonoidy v hořké čokoládě stimulují endotel (vrstva buněk vystýlající vnitřní povrch krevních cév a srdce) k produkci oxidu dusného. Ten vysílá cévám signál k uvolnění, čímž snižuje krevní tlak. Řada studií prokázala, že kakao a hořká čokoláda, ač efekt není nejvýraznější, má na tlak a oběh pozitivní vliv. To se však nevztahuje na osoby, které se už s vysokým krevním tlakem léčí pomocí medikamentů.

4. Předchází vysokému cholesterolu

Konzumace hořké čokolády může hrát roli v prevenci vysokého cholesterolu. Jak dokázaly studie, čokoláda obsahující antioxidant lykopen snižuje hladinu cholesterolu a antioxidanty v ní ochraňují také lipoproteiny, jejichž funkcí je transport některých látek v krvi.

5. Předchází srdečním chorobám

S prevencí vysokého cholesterolu souvisí i lepší kondice srdce. Studie dokázaly, že kdo si na hořké čokoládě pochutná třikrát do týdne, snižuje riziko srdečních chorob o celých 9 %. Stačí jí přitom v tomto časovém rozsahu pouze 45 gramů, tudíž nijak neovlivní kalorický příjem ani hladinu cukru v krvi.

6. Chrání kůži

Bioaktivní složky v hořké čokoládě mohou být prospěšné pokožce. Flavanoly v ní zlepšují prokrvení kůže, díky čemuž je pokožka víc hydratovaná, pružnější a také lépe chráněná před slunečními paprsky. Pokud tak plánujete například dovolenou u moře, několik týdnů dopředu můžete navýšit spotřebu čokolády. Ta totiž zvyšuje minimální erytémovou dávku (minimální množství UVB paprsků vyvolávající zarudnutí kůže) a jen tak se nespálíte. Na opalovací krém ale rozhodně nezapomínejte.

Čtěte také: Výroba čokolády v Česku téměř vymizela, chybí mistři. Tradici se snaží obnovit v Děčíně

7. Zlepšuje funkci mozku

Konzumace hořké čokolády s vysokým obsahem flavanolů podle studií u dospělých jedinců zlepšuje průchod krve do mozku. Na denní bázi její pojídání může zlepšit například paměť, pozornost a schopnost se učit. Zvýšený efekt má díky obsahu kofeinu, ten je ale oproti kávě nepatrný, a tak jako „nakopávač“ neposlouží.

Zdroj: Healthline

Podívejte se do čokoládovny v Děčíně:

Sdílejte článek
Štítky jídlo čokoláda kakao kůže cholesterol antioxidant hořká čokoláda