10 potravin, které v žádném případě nepatří do lednice

Lednička spolehlivě funguje jako místo, které potravinám prodlouží trvanlivost. Neplatí to ale ve všech případech. Jsou potraviny, které do lednice nepatří, protože v jejich případě dojde ke zkrácení trvanlivosti a poživatelnosti. Víte, kterým potravinám bude lépe mimo ledničku?

Rajčata

Až překvapivě hodně lidí má z nějakého důvodu zažito, že veškeré ovoce a zelenina patří automaticky do spodního šuplíku ledničky. Nepatří. A netýká se to jen rajčat, kterým chlad krade chuť a činí je moučnatými. Stejný negativní efekt má chlad lednice také třeba na papriky, okurky nebo cuketu. Stačí se ostatně podívat, jak jsou tyto potraviny skladovány v obchodě – v žádném chladicím boxu je nenajdete. Není proto důvod dávat je do chladu doma.

Cibule a česnek

Tyhle dvě základní kuchyňské suroviny patří ve své neoloupané formě pouze do spíže. Lednice jim krade jak aroma, tak přirozenou pevnost. Jejich zkažení urychluje i příliš teplé či vlhké místo. Cibule a česnek ideálně patří na místo, které je dobře větrané a suché. Již oloupanou cibuli lze na nějakou dobu dát do lednice pro pozdější použití, ale pouze v uzavíratelné nádobě, aby vám od jejího aroma nenačichlo vše ostatní.

Banány

Proč do ledničky nepatří ani banány? No, ono tam ve skutečnosti nepatří žádné tropické ovoce, a to z vcelku jednoduchého důvodu. Není přizpůsobeno k tomu, aby se s chladnou teplotou umělo vypořádat. Nejenže zcela zastavíte proces zrání, což není dobré, jelikož většina těchto druhů ovoce včetně banánů není zcela zralých a potřebují zůstat venku na lince či stole, kde mohou dozrát. Navíc tropické ovoce v lednici poměrně rychle černá. Do chladu není vhodné vedle dalších druhů ovoce a zeleniny dávat ani výrazně zralá jablka, vylučovaná látka zvaná ethen totiž urychluje jejich zrání.

Podívejte se, co se stane, když dáte do lednice peníze:

Káva

Kávová zrna by rovněž nikdy neměla zjistit, jak vypadá vnitřek vaší lednice. Jsou totiž velmi dobře přizpůsobena k pohlcování veškerých okolních pachů. A stejně jako v podobě řady jiných potravin i kávová zrna v chladu rychle vysychají, takže káva z nich připravená přijde o významnou část své původní chuti. Káva (pomletá i ve formě zrn) patří vždy ideálně do neprodyšně uzavíratelné dózy a na tmavé, chladné místo. Takže v případě kávy je vhodnější kuchyňská skříňka.

Většina rostlinných olejů

Všechny základní druhy rostlinných olejů by rovněž nikdy neměly přijít do kontaktu s příliš velkým chladem. Vzhledem ke svému složení totiž v lednici začnou tuhnout a kalit se, což posléze zhoršuje jejich použití. Dejte je raději do skříně vedle té kávy, tam se jim nic nestane. Výjimku tvoří některé specifické druhy ořechových nebo konopných olejů, které naopak musí být skladovány pouze v chladu.

Brambory

Divili byste se, kolik lidí je schopno brambory doma dát do lednice. A tím si zakládají na nepříjemný zážitek později na talíři. Přílišný chlad totiž způsobí chemický rozklad bramborového škrobu na cukr, čímž se radikálně změní jejich chuť. Pokud jste někdy ochutnali brambory, které prošly mrazem, určitě moc dobře víte, že mají sladkou chuť. Takže brambory nikdy do lednice nepatří a rozhodně by neměly zůstávat v igelitovém sáčku, pokud je v něm koupíte. Potřebují dýchat (třeba v bedýnce) někde na suchém, chladném místě.

Veškeré čerstvé bylinky

Snažit se uchovávat utržené bylinky v lednici je taktéž velmi špatný nápad. Nejenže vám velmi rychle oschnou a přijdou o úžasnou chuť, kvůli které jsou čerstvé tak ceněné, ale zároveň mají tu nepříjemnou vlastnost, že do sebe natáhnou pach čehokoli, co je zrovna okolo. Takže v důsledku budou nejen suché, ale ani vám příliš nezachutnají. Chcete-li, aby vám vydržely déle, stačí si uvědomit, že jde o zcela normální rostliny. Takže vázička, voda a hoďte je tam stejně jako květinu, to jim prospěje mnohem více.

Čokoláda

Zejména v letních měsících je oblíbenou tendencí milovníků čokolády dávat si ji do lednice, aby se neroztekla. Nejde však bohužel o ideální skladovací místo. Zejména pokud je již otevřená. Čokoláda totiž podobně jako káva nebo bylinky velmi ochotně přebírá okolní pachy a pobyt v lednici s ostatními potravinami tak může citelně změnit její chuť. Myslete také na to, že obsahuje cukr, který má zase tendenci v chladu na jejím povrchu vytvořit nesympatický povlak. Stačí čokoládu skladovat na chladnějším místě a nerozpustí se.

Med

Máte-li doma kvalitní zkrystalizovaný med, může vám připadat, že je vlastně jedno, jestli bude v lednici, nebo ne, když už je stejně ztuhlý. To je sice pravda, ale na druhou stranu pobyt v lednici medu zároveň nepřináší ani jeden jediný benefit. A pokud je náhodou stále tekutý, velmi rychle začne krystalizovat a už si jej na chleba nebo lívance jen tak nedáte. Vzhledem k tomu, že med je extrémně odolný vůči kažení a vydrží prakticky neomezeně dlouho, nedává žádný smysl dávat jej do lednice. Nanejvýš vám tam bude zabírat místo.

Chléb

Chleba nemá v ledničce co dělat, jelikož zde velmi rychle vysychá. Dlouho byste ho po příchodu z obchodu či pekárny neměli nechávat ani v igelitovém sáčku. Je to právě sáček, který primárně může za to, že na chlebu už za pár dní objevíte plíseň a můžete jej vyhodit. Ideální je chléb uchovávat v utěrce v chlebníku, kde vydrží déle. Alternativou pro dlouhodobější uskladnění chleba je nakrájet čerstvý chléb a dát ho do mrazáku na „horší časy“.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.