zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
zpět

Horoskop pro Vás každý týden

Stačí vybrat znamení a zadat Váš email. Jednou týdně vám zašleme horoskop pro vaše znamení.

reklama

návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Je vám horko? Vybírejte si potraviny, které vás ve vedru ochladí

Je vám horko? Vybírejte si potraviny, které vás ve vedru ochladí
Autor: iStock Je vám horko? Vybírejte si potraviny, které vás ve vedru ochladí
Inspirujte se moudrostí tradiční čínské medicíny a osvěžte se potravinami, které mají schopnost do těla přinášet chlad, i když nejsou třeba vůbec studené.

reklama

Každá potravina v sobě nese určitou energii. V našich podmínkách pod takovou energií hledáme kalorie, tradiční čínská medicína zase u jednotlivých potravin rozlišuje, zda do těla přinášejí chlad, teplo, sucho či vlhko.

Každý intuitivně tuší, jaká jídla jíst, když je venku horko, a jaká konzumovat v zimě – v tropickém pařáku nemíváme zpravidla chuť na horký guláš a naopak za chladného zimního večera se nám málokdy chce chroupat ledový salát a studené rajče.

Inspirujte se moudrostí tradiční čínské medicíny a zkuste se v létě osvěžit potravinami, po kterých se budete cítit zdraví a plní energie.

Teplý čaj

Proléváním hradla ledovými nápoji náš organismus stresujeme, zatímco popíjení teplých drinků tělo krásně zchladí. Zní to sice paradoxně, ale je to tak.

Existuje mnoho biochemických jevů, které tento jev vysvětlují – v zásadě se ale jedná o to, že tělo musí teplý nápoj zchladit a tím také zchladí samo sebe, kdežto ledový nápoj musí náš organismus zahřát na tělesnou teplotu, vydává energii a tím se zahřívá.

Optimální je pít nápoje spíš teplé nebo vlažné, ale nikoliv ledové a vařící. Z alkoholických nápojů čínská medicína doporučuje popíjet svařené víno, pivo nebo hořké likéry, můžete se ale povzbudit také kávou, černým čajem, zeleným čajem či kakaem.

Maso

Čínská medicína ví, co nám v létě chutná, a proto nezakazuje jíst maso grilované. Konkrétně pro toto období se hodí maso skopové, dále husa, krůta, divoký králík a křepelka.

Zelenina

Dejte si růžičkovou kapustu, ledový salát, polníček, červenou řepu, pastinák, artyčoky, rajče, salátovou okurku, lilek, květák, brokolici, čínské zelí, chřest, mangold, papriku, špenát, řeřichu i ředkvičky. Všechny tyto druhy zeleniny ochladí náš organismus.

Čínská medicína vychází především z dostupnosti regionálních potravin, a proto se sháněním většiny těchto zásobáren vitamínů a minerálů nebudete mít skoro žádnou práci – stačí zajít na zahrádku, nejbližší farmářský trh nebo do supermarketu.

Udělejte si salát z melounu, okurky a sýru Feta
Autor: iStock Udělejte si salát z melounu, okurky a sýru Feta

Ovoce

Grapefruit, ananas, kiwi, rebarbora, citron, jahody, rybíz, mandarinky, pomeranče, borůvky, žlutý meloun, kaki, mango, papája, vodní meloun, sladká jablka, banány, hrušky a hrozny patří mezi ochlazující ovoce. Některé druhy jsou exotické, ale většina nám roste přímo na zahrádkách. Zajímavé je, že třeba takové meruňky se naopak řadí do potravin zahřívacích. Ty si proto raději zavařte a přidejte je v zimě do obilné kaše k snídani.

Mléčné výrobky

Ovčí i kozí sýr a kozí mléko, jogurt, tvaroh, kefír i kysaná smetana mají na náš organismus chladivý efekt. Kdo má oslabenou dráhu sleziny (je zimomřivý a unavený), měl by se vyhýbat hlavně produktům z kravského mléka. Ty kozí a ovčí ale určitě prospějí všem už proto, že mají nižší obsah těžko stravitelné laktózy.

Zdroj: Fithall.cz

 

​​​​​​​​​​​​​​

reklama

Související témata: co jíst v horku , vedro , horké počasí , potraviny do vedra , léto , jak se ochladit , ochlazující potraviny , čínská medicína

reklama

Přečtěte si také

reklama