Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Reklama
Reklama

10 super nápadů, co podniknout s melounem

1/10: Melounová granita
meloun-granita1

Nejenže je osvěžující. Skvělé je, že se dá připravit jen ze tří surovin!

 

Co budete potřebovat:

• 6 – 8 hrnků bezpeckatého melounu nakrájeného na kostky

• 1/3 hrnku cukru

• šťávu ze 2 limetek

 

Všechny přísady rozsekejte nebo krátce rozmixujte, přelijte do vhodné nádoby a dejte na hodinu do mrazničky. Pak částečně zmzlou hmotu rozsekejte pomocí vidličky, dejte znovu na hodinu do mrazničky, opět rozsekejte a znovu zmrazte.

Po třech hodinách by měla být hmota zmrzlá. Znovu ji rozsekejte vidličkou, rozdělte do skleniček nebo přesypte do vydlabané půlky melounu a ihned podávejte.

2/10: Melounové jednohubky
meloun-jednohubky

Skvělá chuťovka, kterou byste rozhodně měli vyzkoušet.

 

Jeden menší bezpeckatý meloun zbavte slupky a červenou dužninu nakrájejte na kostky. Na každou dejte čtvereček sýru Feta (můžete použít i balkán) a malý lístek čerstvé bazalky a spíchněte párátkem.  Jednohubky narovnejte na servírovací talíř, lehce je pokapejte olivovým olejem, přidejte trošku soli a čerstvého pepře. A kdo chce, může přidat i pár kapek balzamikové redukce nebo svařeného balzamikového octa. Je to výborné!

3/10: Mražené „ nanuky“ pro dospělé
meloun-nanuky pro dospělé

Je to jednoduché a strašně dobré. A hlavně to nedávejte dětem!

 

Kupte menší bezpeckatý meloun, nakrájejte ho na silnější plátky a ty pak na trojúhelníky velké přibližně jako nanuky. Do každého udělejte nožíkem v kůře malý otvor a vsuňte do něj nanukové dřívko.

Melounové nanuky rozložte na malý plech pokrytý papírem na pečení, lehce je přelijte tequilou a pokapejte limetkou. Pak každý posypte troškou mořské soli a dejte na několik hodin do mrazáku.

 

4/10: Šťavnatý letní salát
meloun-salát

Jestli vám přijde míchaný salát, který děláte stále dokola, už trochu nudný, určitě tohle vyzkoušejte. 

 

Ve větší míse smíchejte 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíci červeného vinného octa a 1/4 lžičky soli. Přidejte 2 hrnky ovocných kostek nakrájených z bezpeckatého melounu, 2 hrnky oloupaných broskví nakrájených na kostky, 3 hrnky rukoly, 1/4 hrnku nakrájené bazalky a 1/4 hrnku nasucho orestovaných nasekaných vlašských ořechů. Lehce promíchejte a podávejte.

5/10: Melounové ledové kostky
mražené melounové kostky

Proč si letní drink ředit zmrzlou vodou, když mu naopak můžete dodat víc chutné šťávy pomocí melounu? Jednoduše nakrájejte melounovou dužninu na kostky, dejte je do tvořítka na led a nechte zmrazit. Pak je použijte třeba do koktejlu z rozmixovaného melounu, trochy vodky, limetky, lístků máty a sody.

6/10: Veganské melounové bonbonky
meloun-bonbonky1

Děti z nich budou nadšené a vy si je můžete klidně hodit do panáka vodky…

 

Co budete potřebovat:

• 2 hrnky bezpeckatého melounu nakrájeného na kostky

• 1/4 hrnku cukru

• 1 lžíci práškového agaru

• 1 lžičku vanilkového extraktu

 

Melounové kostky rozmixujte úplně dohladka a odměřte 1 hrnek. Nalijte ho do kastrůlku, přidejte cukr a agarový prášek a za stálého míchání zahřívejte, až se cukr rozpustí a směs zhoustne (trvá to asi 5 minut). Odstavte z ohně, vmíchejte vanilkový extrakt, směs rozlijte do malých formiček a nechte ztuhnout v lednici asi hodinu až dvě.

Ztuhlé bonbonky vyklopte z formiček a pokud je hned nesníte, skladujte je v lednici. Kdyby vám připadaly málo sladké, lehce je poprašte moučkovým cukrem.

 

7/10: Bleskový melounový dort
meloun-dort

Vypadá to jako zběsilá kombinace, ale proč nezkusit něco nového (a navíc dobrého)? Navíc vypadá velmi efektně a zvládnete ho, i když neumíte vůbec péct.

 

Budete potřebovat jeden menší bezpeckatý meloun. Na vrchu a vespod ho seřízněte do rovna, postavte ho na rovnou podložku a seřízněte po stranách tak, abyste odřezali slupku i s bílou dužninou a vznikl válec červené dužniny. Přeneste ho na dortový podnos nebo rovný talíř a potřete po stranách i na vrchu šlehačkou ušlehanou s troškou cukru. Nakonec dort ozdobte čerstvým drobným ovocem a lístky máty nebo meduňky.
 

8/10: Ochucená letní voda
meloun-voda

Jednoduché řešení pro ty, kterým už nechutná jen samotná voda a zároveň nechtějí pít sladké limonády s cukrem nebo sladidly.  Potřebujete karafu nebo větší lahev, do které nasypete 1 hrnek melounu nakrájeného na kostky (nebo vykrojených melounových kuliček), přidáte asi tři snítky čerstvé bazalky a zalijete vodou.  Celé to dejte do lednice a nechte asi hodinu vychladit.

 

Výborná je i kombinace kuliček vykrojených z melounu a okurky a několika snítek rozmarýnu.

9/10: Jahodovo-melounové smoothie
meloun-smoothie

Ideální nápoj pro letní rána.

 

Co budete potřebovat:

• 1,5 hrnku melounových kostek

• 1 hrnek mražených jahod

• 1/2 zralého banánu nakrájeného na kolečka a zmraženého

• 1/2 – 3/4 hrnku mandlového mléka

• šťávu z 1 limetky

• 1 lžíci chia nebo konopných semínek (lze vynechat)

 

Všechny přísady dejte do mixéru a rozmixujte dohladka. Pokud je směs příliš hustá, přidejte ještě trochu mandlového mléka, pokud je naopak řídká, přidejte mražené jahody. Smoothie můžete přikyselit další limetkovou šťávou nebo naopak přisladit, když přidáte banán.

 

10/10: Melounová pizza
meloun-pizza

Je to rychlé, dobré, krásné a dietní. Akorát to vůbec nechutná jako pizza :-)

 

Příprava je velmi jednoduchá. V misce rozmíchejte půl hrnku ricotty, čtvrt hrnku lučiny, lžíci medu a trochu vanilky.

Ze středu bezpeckatého melounu ukrojte kolo, připravenou směs na něj rozetřete a posypte ji drobným ovocem a nasucho orestovaným kokosem.

 

-ak-