Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Reklama

Vyhazujete přezrálé banány? Chyba, mají řadu zdravotních benefitů!

Ze všech druhů ovoce je banán snad tím nejoblíbenějším. Milují ho bezzubá miminka, mlsné děti i vybíraví dospělí. Doplní nám rychle energii, minerály, vitamíny, skvěle se tráví a je skladný. Umíte si ovšem pochutnat i na těch přezrálých, které mají slupku spíše v hnědé, nebo dokonce černé barvě? Pokud ne, možná po pár minutách změníte názor.
Vydáno: 19.05.2019
Vyhazujete přezrálé banány? Chyba, mají řadu zdravotních benefitů!
Autor: iStock Vyhazujete přezrálé banány? Chyba, mají řadu zdravotních benefitů!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Určitě se vám minimálně jednou stalo, že jste několik dnů zapomněli na banány, které jste si koupili. Z lákavého žlutého ovoce se rázem stal neatraktivní temně žlutý „hybrid“ s hnědočernými tečkami a skvrnami nebo dokonce černou slupkou. Komu by se chtěla tahle podivná věc o ještě podivnější konzistenci jíst? Proto nejspíše skončily přezrálé banány v koši. A to je chyba!

Jakmile banán přezraje, změní se obsah jeho živin. Neznamená to ale, že by ovoce ztratilo své nutriční přínosy. Bez ohledu na jejich zralost jsou banány pro náš organismus velmi přínosné, což podporuje i studie realizovaná na Cornell University College of Human Ecology.

Plody jsou bohaté na draslík, mangan, vlákninu, měď, vitamín C, vitamín B6 a biotin. Díky tomu může být jejich konzumace určitou prevencí astmatu, rakoviny, vysokého krevního tlaku, cukrovky, kardiovaskulárních onemocnění a trávicích problémů. To vše platí i pro přezrálé banány. Proto až na nich příště najdete hnědé skvrny, nevyhazujte je.

Přestože nemají přezrálé banány stejné množství živin jako jejich zralé alternativy, jsou pro nás po nutriční stránce prospěšné. Jakmile banán přezraje, přemění se škroby (polysacharidy) na jednoduché cukry. Obsah kalorií zůstává stejný a vitamíny rozpustné ve vodě, jako je vitamín C, kyselina listová a thiamin, mají tendenci klesat.

Stadia zralosti banánů
Autor: boldsky.com Stadia zralosti banánů

Zdravotní benefity přezrálých banánů

Banán je považován za jednu z nejdokonalejších potravin na světě. Je napěchovaný vitamíny a živinami. Toto oblíbené ovoce v přezrálé podobě poskytuje obrovské množství živin, které tělo potřebuje k tomu, aby mohlo správně fungovat.

Co tedy přezrálé banány všechno umí?

Zabraňují poškození buněk

Protože jsou bohaté na antioxidanty, pomáhá jejich konzumace zpomalovat destrukci buněk způsobenou vnitřním poškozením a volnými radikály. Díky tomu se snižuje riziko rozvoje potenciální choroby.

Snižují krevní tlak

Přezrálé banány mají vysoký obsah draslíku a nízký obsah sodíku. Jestliže je jíte pravidelně, může vám to pomoci s regulací optimálního průtoku krve a s odstraňováním případných blokád v tepnách. To napomáhá předcházet mrtvici a srdečnímu infarktu, protože váš oběhový systém funguje efektivně.

Uleví při pálení žáhy

Pokud banány přezrají, působí proti kyselosti. Hnědé skvrny, které pokrývají ovoce, napomáhají zklidnit podráždění a současně poskytují úlevu.

Zabraňují anémii

Díky vysokému obsahu železa napomáhají přezrálé banány přirozeně udržovat správné hladiny hemoglobinu v krvi. Jedná se o jeden z nejlepších léků nejen z hlediska prevence, ale i v případě léčby anémie.

Dodají rychle energii

Vysoký obsah sacharidů a cukrů v přezrálých banánech působí jako přirozená vzpruha. Když sníte dva kousky, může vám to poskytnout energii až na devadesát minut cvičení. V případě únavy a pocitů, že jste bez sil, není nic jednoduššího než sáhnout po dvou přezrálých banánech.

Jsou prevencí rakoviny

Jedním z největších přínosů přezrálých banánů je jejich schopnost bojovat proti rakovině. Tmavé skvrny, které se objevují na slupce banánů, jakmile přezrají, vytvářejí tzv. faktor nádorové nekrózy. Tedy substanci, jež může zabíjet rakovinné a abnormální buňky.

Zlepšují stav srdce a cév

Jak již bylo řečeno, přezrálé banány jsou bohaté na draslík a nízký obsah sodíku. To může být prospěšné pro řízení hladiny cholesterolu. Obsah vlákniny v ovoci podporuje snižování rizika srdečních onemocnění a obsah mědi a železa napomáhá zlepšovat a udržovat stabilitu krevního obrazu a hladiny hemoglobinu.

Zmírňují zácpu

Vysoký obsah vlákniny v přezrálých banánech dokáže mj. ulevit od zácpy. Jak? Po jejich konzumaci dochází k regulaci peristaltiky střev, čímž se rychleji vyprázdníte. Oblíbené ovoce zlepšuje nejen vylučování, ale také trávení.

Redukují příznaky PMS

Vitamín B6 obsažený v ovoci se osvědčil v případě léčby symptomů premenstruačního syndromu. Vliv tohoto vitamínu na snížení nepříjemných příznaků PMS odhalilo hned několik studií.

Léčí depresivní nálady

Vysoké hladiny tryptofanu u přezrálých banánů jsou po konzumaci přeměněny na serotonin. Tento neurotransmiter napomáhá cítit se dobře a zklidňovat nervový systém, čímž se zlepší nálada a udrží se ve zdravé rovnováze.

A jsou pořád dobré!

Kromě zdravotních benefitů se dají přezrálé banány využít i při přípravě různých dobrot. Zkuste třeba tento zdravý a chutný recept:

Banánové ovesné smoothie

Ingredience:

  • 1/4 hrnku ovesných vloček
  • 3/4 hrnku mléka
  • 1 polévková lžíce nízkotučného arašídového másla
  • 1 přezrálý banán pokrájený na malé kousky
  • 4–5 kostek ledu

Postup:

Všechny ingredience smíchejte a následně je mixujte zhruba minutu, dokud nebude směs příjemně hladká. Pokud máte přístroj na výrobu smoothie, použijte ho. Podávejte ihned.

-šp-

Článek je zařazen v: banán, přezrálé banány, vitamin C, železo, pálení žáhy, krevní tlak
Reklama