Víte, kde hledat vitamin C? Budete překvapeni!
Mysleli jste si, že nejvíc vitaminu C najdete v citronu a dalších citrusech?
Vitamin C je na podzim a v zimě tím asi nejdůležitějším vitaminem. Posiluje imunitní systém, zvyšuje odolnost proti nachlazení a infekčním onemocněním, takže by nám neměl chybět v období viróz a chřipek. Vyšší dávky tohoto vitaminu také pomáhají urychlit regeneraci po náročném sportovním nebo psychickém výkonu, zlepšují hojení zranění, popálenin nebo zlomenin a pomáhají při bolestivosti kloubů. Vitamin C má i antioxidační účinky a je nezbytný při tvorbě kolagenu a chrupavek. Potřebujete dále přesvědčovat, že ho prostě potřebujete? A kde ho hledat?
Máme pro vás deset překvapivých tipů vitaminem C přímo nabitých:
1) Červená paprika
Je nečekaným králem mezi potravinami s vysokou hodnotou “céčka”. Zkuste ji zachovat syrovou a nakrájejte si ji třeba do salátu nebo z ní udělejte lodičky naplněné vaší oblíbenou pomazánkou. Velkou míru vitaminu C obsahuje i její zelená kolegyně.
2) Nať petržele
Babičky věděly, proč petrželku sypou na polévku. Ale pozor, opravdu až na konec, když se nevaří, jinak byste o důležité látky přišli.
3) Černý rybíz
Nejste Maruška, takže ho v zimě asi čerstvý neseženete, ale pokud jste si udělali v létě zásoby do mrazáku, máte vyhráno. Dávejte si ho do ranního jogurtu a dostanete do sebe spoustu “céčka”!
4) Brokolice
Milovaná i nenáviděná. Pokud ji máte rádi, ale ne tak, abyste ji chroupali syrovou, zkuste obsah vitaminu C zachovat alespoň tím, že ji uděláte na páře a ne ve vodě.
5) Křen
Kdo by ho neměl rád čerstvě nastrouhaný k uzenému nebo dobrým párkům. V zimě ho seženete snadno a uděláte si doma výbornou štiplavou přílohu k masu, navíc plnou “céčka”.
6) Kapusta
Každý ji nemusí, ale pokud ji vpašujete do výborných karbanátků nebo zimní minestrone, uvidíte, že vám ji slupnou i děti, ani nebudou vědět jak.
7) Kiwi
Mezi ovocem překvapivě vítězí tyto chlupaté plody. Mají tak vysoký obsah vitaminu C, že za sebou zanechávají všechny citrony a pomeranče.
8) Červené zelí
Tak to je zimní klasika, do které se nemusíme příliš nutit, zvlášť, když ho zakusujeme s propečenou kachnou. Klidně uberte knedlíků a přidejte zelí – pro linii i imunitu.
9) Játra
Hovězí, telecí, vepřová i kuřecí. Vyberte si, jaká máte rádi. Játra by na našem talíři čas od času neměla chybět, jsou velmi zdravá a mimo jiné i vynikající zásobárnou vitaminu C.
10) Koření
Je to trochu divné, ale je to tak. Vysoký obsah vitaminu C je v mnohém koření. Klidně si vyberte své oblíbené: muškátový květ, kmín, tymián, majoránka, skořice nebo mletý zázvor...
-ku-