Zimní vitamínové bomby: 10 potravin, které vás udrží v kondici
Zimní období dává pořádně zabrat naší imunitě, vlasům, pleti a někdy i žaludku. Zatímco na jaře a v létě máme k dispozici spoustu ovoce i zeleniny za rozumné peníze, v zimě je tomu přesně naopak. A když už narazíme na cenově přijatelná rajčata nebo salát, jejich chuť zpravidla není valná.
Snížený příjem vitamínů a minerálů vede k oslabení obranyschopnosti těla a to zase vede ke zhoršení kvality vlasů, pleti i psychické pohody. Když k tomu navíc přičtete přejídání se bílým cukrem, moukou a tučnými pamlsky přes svátky, je zaděláno na problém.
Ani v zimních měsících ale nemusíte utratit jmění, abyste si mohli dopřát kvalitní živiny - stačí vědět, po čem sáhnout.
Zde je TOP 10 potravin, které vyživí vaše tělo tak, že se na jaře budete cítit lépe než kdykoliv předtím:
1. Červená řepa
- podporuje činnost střev, žaludku i žlučníku, zesiluje stěny cév, zlepšuje využití bílkovin, zpevňuje pokožku, pomáhá při alergiích, aktivuje tvorbu červených krvinek a skvěle chutná třeba v kombinaci s kozím sýrem a rukolou - co víc si může člověk přát?
2. Fazolové lusky
V zimě je seženete jedině mražené. Mražením ale štíhlým zeleným kráskám neubude na prospěšnosti pro naše zdraví či linii. Pořiďte si do mrazáku hned několik sáčků - když přijdete večer z práce a lednice bude prázdná, kombinací lusků a kousku masa nemůžete nikdy udělat chybu.
3. Kapusta
Je skvělým zdrojem vlákniny, komplexních sacharidů, vitamínu C, B, E i K, draslíku, vápníku, hořčíku, kyseliny listové i selenu. Je to téměř zázračná zelenina a navíc je naše, česká - a lokální produkty jsou pro naše zdraví vždy cennější než ty dovážené.
4. Citrusy
Zima je dobou pomerančů, pomela, grepů i mandarinek. Využijte toho a najezte se jich dosyta. Sice se vedou spekulace o tom, kolik vitamínů zdaleka dovážené citrusy vlastně obsahují, ale tím se tolik trápit nemusíte. Chutnají výborně, mají nízkou energetickou hodnotu, spoustu vlákniny - a nějaký ten vitamín se v nich vždycky najde.
5. Avokádo
Spousta zdravých tuků pod tenkou zelenou slupkou, navíc v zimě za dobrou cenu a v dobré kvalitě. Připravte si z něj guacamole nebo třeba sladkou pomazánku (rozmixováním s kakaem a banánem).
6. Skořice
Popožene metabolismus a zahřeje. Skořice je typicky zimní koření, které udělá dobře Vašemu trávení i psychice.
7. Mandle
Zdravé tuky, vitamíny, minerály a nekonečně dlouhé zobání u skleničky červeného. Zpříjemněte si zimní večery a dostaňte do sebe maximum živin v podobě těchto ořechů.
8. Burákové máslo
Ozdobte si lžičkou burákového másla ranní kaši nebo ho snězte na toastu společně s džemem. Zasytí vás a tělu dodá zdravé tuky, vitamíny i minerály.
9. Ovesné vločky
Komplexní sacharidy, vlákninu, bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny, vitamíny B1, B6, E, železo i vápník - to vše svému organismu dopřejete, když si z nich budete v zimě připravovat snídaně. Stačí je krátce povařit a doplnit ovocem a trochou bílého jogurtu.
10. Batáty
Sladké brambory se chutí podobají spíš dýni než bramborám. Jsou velice výživné - obsahují 25% sacharidů, železo, vitamíny A, B, C i E a také spoustu vlákniny. Do chladného počasí jsou jako stvořené.
Zdroj: Fithall.cz