Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Přezrálé banány: 5 skvělých způsobů, jak je využít

Taky se vám často stává, že než stačíte banány sníst, zčernají? Nemusíte je hned vyhazovat. To, že mají černou slupku, ještě neznamená, že jsou špatné. I z přezrálých a hodně měkkých banánů, které nemáte chuť sníst jen tak, se dá vyrobit spousta dobrot.
Vydáno: 28.10.2018, Anna Kopečková
Přeci je nevyhodíte?
Přeci je nevyhodíte? Autor: Thinkstock foodlover.cz bbcgoodfood.com...
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Asi jste si všimli, že čím je banán zralejší, tím sladší má chuť. Je to způsobené tím, že během zrání se škrob v banánech mění na cukr. A právě toho můžete využít při přípravě nejrůznějších sladkých dobrot, které už stačí dosladit jen minimálně nebo vůbec.

Přezrálé banány jsou unikátní ještě tím, že mají silné protirakovinné účinky. Protirakovinné a antioxidační účinky mají vlastně i klasické žluté banány, ale čím zralejší jsou a čím více na sobě mají hnědých flíčků, tím jsou tyto účinky silnější. A když už jsme zmínili banánovou slupku, tu určitě nevyhazujte, i když je třeba flekatá nebo úplně tmavá. Nakrájejte ji na kousky a nasypte ke květinám, je to výborné hnojivo. 

Pokud jde o banány, neměli bychom vynechat ani sportovce. Kdo chce hubnout, měl by se přezrálým banánům jako zdroji cukru vyhnout, ale pro sportovce jsou výborným zdrojem energie. Navíc obsahují hořčík, který pomáhá proti svalovým křečím.

Ale vraťme se k vaření. Už jste slyšeli o lívanečkách jen ze dvou ingrediencí? Nepotřebujete žádnou mouku ani mléko ani máslo. Jen banány a vejce.

Banánové lívanečky ze dvou přísad

kimscravings com Foto:                                                                                                         Foto: kimscravings.com

Co budete potřebovat:

• 2 vejce

• 1 zralý banán (čím je banán zralejší, tím sladší lívanečky budou)

 

1. V míse rozšlehejte vejce. Banán rozmačkejte a vmíchejte do vajec.

2. Pánev vytřete olejem a zahřejte na mírnějším ohni. Dejte do ní asi tři kopečky těsta, rozetřete je do placiček a pomalu opékejte z jedné strany (lívanečky pečte pomaleji, než jste zvyklí). Pak je obraťte a opečte i z druhé strany. Stejným způsobem spotřebujte zbytek těsta a lívanečky podávejte tak, jak jste zvyklí – s marmeládou, ovocem,  zakysanou smetanou…

 

Výhodou přezrálých banánů je, že se dají snadno rozmačkat a vmíchat do těsta, které je pak vláčnější a taky chutnější. BANÁNOVÝ CHLEBÍČEK je toho důkazem. Rychlá, jednoduchá a výborná věc, na které se nedá moc pokazit. Upečte si ho den předem, ať ho máte k snídani.

Banánový chlebíček  Foto:                                                                                   Foto: Tereza Sychrová FOODLOVER.CZ

 

Máme i něco pro ty, kterým se nechce čekat, až se ta dobrota upeče a až vychladne:

Rychlá banánová buchta z mikrovlnky

bbcgoodfood com Foto:                                                                                                         Foto: bbcgoodfood.com

Co budete potřebovat:

• 100 g másla + kousek na vymazání formy

• 2 zralé banány

• 100 g třtinového cukru

• 100 g hladké mouky

• 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva

• 1/3 lžičky soli

• 2 lžičky mleté skořice

• 2 vejce

• 2 lžíce mléka

 

1. Do mísy dejte máslo a v mikrovlnce zahřívejte 30 vteřin až 1 minutu při plném výkonu, dokud se máslo nerozpustí. Přidejte jeden a půl banánu a rozmačkejte. Pak přidejte cukr, mouku prosátou s práškem do pečiva a solí, skořici, vejce a mléko a dobře promíchejte.

2. Těsto nalijte do vhodné vymazané formy, na povrch položte zbytek banánu nakrájený na plátky, dejte do mikrovlnky a zapněte na 8 minut na plný výkon, dokud není těsto „propečené“ i uvnitř.

3. Podávejte teplé, posypané moučkovým cukrem nebo doplněné kopečkem vanilkové zmrzliny, čokoládovou omáčkou apod.

 

Kdo by neměl rád zmrzlinu. Ukážeme vám, jak si vyrobit domácí zmrzlinu jen ze dvou surovin, kdykoli na ni dostanete chuť:  

Rychlá banánová zmrzlina

 

bbcgoodfood Foto:                                                                                                    Foto: bbcgoodfood.com

Co budete potřebovat:

• 4 zralé banány

• 3–4 lžíce mléka nebo smetany

 

1. Oloupané banány nakrájejte na špalíčky, rozložte na tácek, zakryjte mikrotenovou fólií a dejte zmrazit (alespoň na 1 hodinu).

2. Až si budete chtít udělat zmrzlinu, dejte kousky banánů do mixéru a za průběžného přidávání mléka nebo smetany rozmixujte do krémové konzistence. Podávejte například posypané opraženými plátky mandlí a přelité karamelovou nebo čokoládovou omáčkou.

 

Nesmíme samozřejmě zapomenout ani na v dnešní době populární smoothie, do kterého jsou měkké banány ideální. Zkuste tuhle zdravou dobrotu:

Banánové smoothie

martha stewart Foto:                                                                                             Foto: Marthastewart.com

Co budete potřebovat:

• 1 hrnek podmáslí

• 2 zralé banány

• 11 sušených datlí bez pecek

• 1 lžičku medu

• špetku soli

• 1 hrnek ledu

 

1. Oloupané banány nakrájejte na kousky, rozmixujte s ostatními ingrediencemi a rozlijte do dvou sklenic.

A kdybyste snad měli chuť na něco ostřejšího, zkuste Smoothie z manga, banánů a čerstvého špenátu.

Článek je zařazen v: banány, smoothie, zmrzlina, moučník
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama