Zdraví a nemoci

11. června 2024 23:59

Ema Bártová

Pálení žáhy mohou zmírnit bylinky. Na kávu a volně prodejné léky si dejte pozor

Pálení žáhy a kyselý reflux patří mezi velmi časté zdravotní potíže. Čas od času jimi trpí každý.

Pár minut, ale také několik hodin může trvat pálení žáhy - nepříjemné až bolestivé je to ale vždycky.  Děje se tak proto, že se kyselý obsah žaludku vrací do jícnu, kde nemá co dělat. Zatímco žaludku a jeho sliznici kyselý obsah nevadí, jícen na to není stavěný, a proto máme nepříjemné pocity, pálení a bolest. Jícen se navíc může poškodit. Pokud jde o občasný problém, stojí za to vyzkoušet úpravu jídelníčku a zlepšit životosprávu. Zkusit můžete také babské rady, ale v případě dlouhodobějších potíží to však bude chtít vyhledat lékaře.

Jak se projevuje pálení žáhy

Refluxu žaludečních kyselin za normálních okolností zabraňuje dolní jícnový svěrač, ale někdy to nezvládá. Příčin je více a jsou hodně různé - od dědičně slabší jícnové záklopky přes obezitu a dietní hříchy až po stres a nervozitu.

Mezi typické projevy refluxu žaludečních kyselin patří pocit pálení na hrudi, přesněji řečeno za hrudní kostí. Patří sem také pálivá bolest stoupající vzhůru až ke krku a rovněž hořká nebo kyselá pachuť v ústech.

Co jednomu člověku nevadí, může jinému tyto potíže rozjet. Řeč je například o alkoholu, některém koření, smaženém jídle či kávě, zvláště její kyselé odrůdy fungují bohužel spolehlivě. K rozvoji potíží  s pálením žáhy přispívá i kouření.

8 tipů, jak se zbavit pálení žáhy

Reflux může způsobit zdravotní problémy, které bychom s pálením žáhy na první dobrou mnohdy nespojovali - například astma, chronický kašel a chrapot, záněty středouší, opakované zápaly plic. O důvod víc snažit se refluxu zbavit. Je to lepší, než se spoléhat  na to, že nám v případě akutních potíží pomohou volně prodejné léky zvané antacida. Ty by se neměly brát dlouhodobě, ale jen občasně, navíc neřeší samotný problém, pouze mírní příznaky.

1. Zkuste bylinky

Občasné nebo pravidelné pití čajů, klidně i studených, z některých léčivých rostlin dokáže mírnit zažívací potíže včetně pálení žáhy. Zkuste například heřmánek, zázvor, mátu, kořen proskurníku nebo jilmový květ. Dají se užívat i ve formě kapslí.

2. Jedlá soda

Jedlá soda dokáže neutralizovat kyseliny, a proto ji někteří lidé užívají, když je pálí žáha. Rozpouští se půl kávové lžičky v deci a půl vody. Pozor na nepříjemné vedlejší účinky, jako je plynatost, nadýmání, nevolnost a průjem.

3. Akupunktura

Akupunktura ovlivňuje tělesné pochody pomocí vpichování drobounkých jehliček a poslední dobou se výzkumy zaměřily i na efekt v případě refluxu. Klinická studie z roku 2016 doložila, že akupunktura zmírnila projevy refluxu. Stejný efekt má podle jiné odborné práce i elektroakupunktura, k výraznému zlepšení stavu došlo zvláště v kombinaci s léky na předpis.

Přečtěte si: Jak poznat roztroušenou sklerózu? Pozor na brnění, zakopávání a mžitky před očima

4. Melatonin

Melatonin si lidské tělo dokáže tvořit samo, ale někdy to nemusí stačit. Jeho dodávání zvenčí dokáže mírnit bolest břicha po jídle a snižuje kyselost žaludeční kyseliny. Studie z roku 2023 potvrdila, že užívání melatoninu spolu s léky na předpis zkracuje dobu léčby a snižuje vedlejší účinky.

5. Relaxace

Stres často zhoršuje příznaky refluxu, protože zvyšuje tvorbu žaludeční kyseliny a zároveň zpomaluje trávení.

Naučte se zvládat stres pomocí těchto metod:

  • masáž
  • hluboké dýchání
  • meditace
  • jóga

6. Hypnoterapie

Hypnoterapie pomáhá člověku dosáhnout koncentrovaného a soustředěného stavu za využití hypnózy a dokáže pomoci i ke zdravějšímu trávení - mírní bolest břicha, nadýmání, úzkosti. Efekt hypnózy zkoumají i vědci, jejich účinnost potvrdila například menší studie z roku 2015.

7. Omezte kouření, alkohol a kávu

Nemusí se nám to líbit, ale ranní káva může způsobit, že vás pak během dne bude pálit žáha. Zkuste množství káv omezit, hledejte druhy, které vám způsobují co nejmenší obtíže. Možná ale pomůže až úplné vysazení. Vadí i alkohol, a to zdaleka nejen kyselá vína, stejně jako kouření.

8. Jezte a spěte jinak, změňte oblečení

Mezi běžné spouštěče problémů s refluxem patří čokoláda, sycené nápoje, tučné a smažené potraviny, ostré koření. Pokud vás reflux trápí především vleže a v noci, pomůže více polštářů nebo polohovací postel. Někdy přinesou úlevu i zdánlivé maličkosti, třeba volnější oblečení, které neškrtí kolem pasu, nebo ne tak utažená podprsenka.

Když už je to na lékaře

Zatímco pálení žáhy po nějaké dietní chybě jednou za čas nepředstavuje problém, pokud se s ním potýkáte dvakrát až třikrát týdně nebo dokonce častěji a nic z výše uvedeného nezabírá, měli byste svůj stav probrat s lékařem.

Může jít o zdravotní potíž označovanou zkratkou GERD neboli refluxní chorobu jícnu. Diagnostikuje se na základě anamnézy - tedy že lékaři popíšete svoje potíže, k potvrzení diagnózy se používá i sonografie, čtyřiadvacetihodinové měření kyselosti jícnu pomocí tenké hadičky zavedené do nosu nebo endoskopie.

Potíže s refluxem může zmírnit i hubnutí. Podívejte se, jak s ním začít

Léčba spočívá v úpravě životosprávy a užívání léků, které zmírňují kyselost žaludečních šťáv - ty jsou na rozdíl od minulosti i volně prodejné. Nepřinášejí úlevu hned, ale při dlouhodobém užívání. Na místě je však opatrnost. „Dlouhodobé užívání inhibitorů protonové pumpy může vést k nedostatku některých vitamínů a minerálů - jde třeba o vitamin B12, železo, vápník, hořčík, ke střevním infekcím z nedostatečné kyselosti žaludku či osteoporóze z nedostatku vápníku," upozorňuje lékárnice Pavla Horáková.

Lidé by proto ani tyto léky neměli bez konzultace s odborníkem užívat déle než dva týdny. Lékař kromě toho může předepsat takzvaná prokinetika, která brání návratu žaludeční kyseliny do jícnu a léčba tak bude úspěšnější.

Kdy vyšetření rozhodně neodkládat

Návštěvu odborníka by rozhodně neměli odkládat lidé, u kterých reflux provází zvracení, včetně zvracení s viditelnou krví, potíže s polykáním či bolest při polykání související s pálením žáhy. Riziko představuje také nově se vyskytující silné příznaky u lidí nad šedesát let, kteří dříve podobné potíže neměli, spojené s nechutenstvím a silným hubnutím.

Neléčený reflux může způsobit další zdravotní komplikace včetně chronických, jako jsou vředy, přednádorové změny na sliznici jícnu a vzácně i rakovinu jícnu.

Zdroje: www.mayoclinic.orgwww.healthline.comwww.ncbi.nlm.nih.gov

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 8. 9. 2024

Berani, snažte se dnes navázat kontakt s někým, kdo vám chybí. I když to bude zpočátku bolet, budete se cítit mnohem lépe, jakmile se vám to podaří. Zvedněte telefon, napište vzkaz nebo pošlete e-mail. Dejte dotyčnému najevo, že vám chybí a záleží vám na něm. Vyjádřit se je často mnohem lepší než o svých pocitech lhát. Dotyčné osobě se po vás může stýskat stejně tak.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.