Diety a hubnutí

10. dubna 2024 13:00

Ema Bártová

Populární léky na hubnutí mají dost vedlejších účinků: Zvracení, průjem i deprese

Užívají je celebrity i ostatní lidé. Léky na hubnutí, které skutečně fungují, ačkoli původně byly vynalezeny na zmírňování průběhu cukrovky. Přibývá však i informací o tom, že kromě pozitivního efektu mají nepříjemné vedlejší účinky.

Deset kilo dole a bez velké námahy. To zní jako dost dobrý důvod nechat si od lékaře předepsat léky na hubnutí. Zájemců je mnoho a neodradí je ani fakt, že lék s účinnou látkou semaglutid je v injekcích, které si musí píchat do břicha, a že za něj musí platit – v Česku kolem 2800 korun měsíčně. Tato i další účinné látky působí na mozkové receptory, zvyšují pocit nasycení a naopak mírní chuť k jídlu.

Předepisují je i zdejší lékaři a považují to za správnou cestu. Předseda České obezitologické společnosti Martin Haluzík nedávno na tiskové konferenci pražského Institutu klinické a experimentální medicíny hovořil o tom, že pokud lidé díky novým lékům se semaglutidem zhubnou, vyhnou se do budoucna komplikacím, jejichž léčba je velmi drahá a kterou pak platí zdravotní pojišťovny. A proto by podle něj mělo smysl, aby na tyto léky přispívaly.

Přečtěte si také: Tělo umí dát najevo vysoký cholesterol. Všímejte si bolesti lýtek a kožních výrůstků

Už shození pěti procent hmotnosti totiž vede mimo jiné k poklesu hladiny cholesterolu, krevního tlaku a hladiny glukózy v krvi, což vše snižuje riziko chronických onemocnění. To, že se díky novým lékům hubne, potvrdila třeba velká studie, provedená v roce 2021 ve Velké Británii. Vyšla před časem v odborném časopise Diabetes, Obesity and Metabolism a popsala úbytek hmotnosti, pokud si lidé injekci píchali jednou týdně.

„Tyto léky zvyšují úspěšnost hubnutí a snižují počet relapsů,“ řekl profesor Haluzík dále. Podle něj je samozřejmě potřeba dodržovat doporučenou dávku a například ji nezvyšovat. Je každopádně dobré vědět, že hubnutí s injekcemi je relativně pomalé, shození deseti kilo může trvat až rok. Ale jak ukázala tato americká studie z roku 2022, může to jít i rychleji – sledovaní lidé shodili v průměru 12 kilo za půl roku, ovšem za cenu, že se hodně hlídali v jídle.

A pak je dobré vědět i to, že oblíbený lék na hubnutí má také vedlejší účinky. Od vcelku běžných zažívacích potíží až po vážné problémy s duševním zdravím. A ty mohou u některých lidí převážit nad jejich přínosy.

Průjmy, zvracení i rozhozená psychika

Nějaké nežádoucí účinky má většina léků, ale injekce na hubnutí patří k těm, které jich mají hodně. V americké klinické studii je nahlásila téměř polovina (48,6 procenta) lidí užívajících semaglutid. Nejčastěji to byla nevolnost a zvracení (více než třetna lidí), každý desátý člověk si stěžoval na průjem, výjimkou nebyla ani zácpa a zvýšená únava. Podobné zkušenosti zaznamenaly i jiné odborné práce s tím, že po delším užívání zažívací potíže většinou zeslábly nebo úplně zmizely.

Přečtěte si také: Stačí změnit pár věcí, abyste žili o šest let déle. Základem je kvalitní spánek

Ukázalo se také, že zhruba třem procentům lidí užívajících účinnou látku semaglutid vadily vedlejší projevy léčby natolik, že museli léčbu přerušit a už se k ní nevracet. Necelých devět procent muselo snížit dávku, aby jim nebylo kvůli léčbě špatně.

Zkušenosti celebrit

Závěry studií nepřímo potvrzují i zkušenosti některých celebrit, které byly původně z novinky nadšené. Třeba americká komička Amy Schumer si nejdříve pochvalovala tempo hubnutí, ale nakonec s injekcemi skončila, protože jí, podle toho, co říkala, bylo tak zle, že se ani nezvládala věnovat svému synovi. Podobně už o nich nechce slyšet ani Sharon Osbourne, manželka známého rockového zpěváka, která po injekcích zhubla příliš a přestala se cítit dobře.

Obezitolog Martin Haluzík také varoval před nápadem píchat si hubnoucí injekce, pokud má člověk normální váhu a chce být extrémně štíhlý. Je to lék, nikoli nerizikové vitamíny.

Přečtěte si také: Jídelníček při žlučníkové dietě je nízkotučný, ale chutný. Můžete si dopřát i hovězí maso

Léky možná škodí duši

Zažívací potíže nejsou jedinými vedlejšími účinky léků na hubnutí. Mezi další, ale už podstatně méně časté komplikace způsobené moderními léky na hubnutí, patří zánět slinivky, potíže se žlučníkem nebo ledvinami a zvýšení srdeční frekvence. Na to upozorňuje sám výrobce. Na druhou stranu, podobné komplikace vzácně způsobují i mnohé jiné léky. Pro představu, o jak málo četné potíže jde – zánět slinivky po lécích na hubnutí postihl 0,2 procenta pacientů a všichni se uzdravili (více ZDE).

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) u léků na hubnutí navíc upozornil na potenciální riziko vzniku rakoviny štítné žlázy a doporučil, aby se pokračovalo ve výzkumech na toto téma. Evropská léková agentura (EMA) se zase od loňska zabývá podezřením, že léky mohou u citlivých jedinců vést k sebepoškozování a vyvolávat sebevražedné myšlenky.

Jak hubnout, abyste byli konečně úspěšní? Podívejte se na rozhovor s odborníkem:

Evropská studie z roku 2024 analyzovala psychiatrické nežádoucí účinky spojené se semaglutidem, liraglutidem a tirzepatidem (tyto látky působí podobným způsobem jako semaglutid). Od ledna 2021 do května 2023 evropská drogová databáze zaznamenala 481 psychiatrických příhod spojených s těmito léky. Nejčastěji šlo o depresi, následovala úzkost a sebevražedné myšlenky.

Tímto podezřením se zabýval i americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv, který ale nenašel pro podobné obavy dostatek důkazů.

Nezhubnete navždy

A ještě jedna věc – jakkoli jsou léky na hubnutí účinné, nejde to úplně bez námahy a navíc ani ony nezajišťují trvalý efekt. Člověk díky nim shodí přebytečná kila, pokud se trochu omezí v jídle a přidá na pohybu. Pokud se vrátí ke svým předchozím stravovacím návykům a bude přijímat více energie, než kolik jí vydá, vrátí se mu i shozená kila. Což potvrzuje třeba tato studie, která vyšla před časem v odborném časopise Diabetes, Obesity and Metabolism.

Další zdroje: verywellhealth.com, theconversation.com

Sdílejte článek
Štítky zdraví hubnutí dieta jak zhubnout léky na předpis léky na hubnutí

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 30. 4. 2024

Berani, tento den nemusí být zrovna nejenergičtější. V poslední době jste tvrdě pracovali a vaše tělo potřebuje čas na doplnění energie. Travte nějaký čas v klidu doma. Schoulete se s čajem a dobrou knihou a nechte svou mysl cestovat, kam chce. I když vaše tělo zpomaluje, vaše mysl je aktivnější než kdy jindy. Mohl by to být plodný čas pro strategické tvůrčí změny, které byste chtěli provést doma nebo v práci.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.