Těstoviny při hubnutí nemusí pryč z jídelníčku. Stačí je dobře vybrat a připravit

Nejčastější chyby při hubnutí. Odbornice radí, jak se jim vyhnout.

Špagety a jiné typy těstovin patří k oblíbeným přílohám. Vychutnáváme si je s různými omáčkami, dresinky a nejrůznějšími druhy masa. Kdo se ale pouští do hubnutí, obvykle se dopátrá informace, že tato příloha není pro redukci vhodná. Je tomu ale opravdu tak? Odborníci mají jasno.

Těstoviny obvykle nepatří k nejdietnějším pokrmům, které si může člověk dát. V restauracích jsou servírovány s kalorickými omáčkami a mnohdy dokonce bez masa. Bílkoviny jsou však při redukci hmotnosti důležité. Proto se těstovinám lidé obvykle obloukem vyhýbají, pokud se hodlají zbavit nadbytečných kilogramů. Ve skutečnosti to ale není úplně nutné.

Mohlo by vás zajímat: Chystáte se letos začít hubnout? 5 největších mýtů o hubnutí, na které si dát pozor

Rozhodující faktory

O tom, zda-li můžete danou přílohu považovat za dietní, rozhoduje konkrétní druh těstovin, délka jejich varu, kombinace s bílkovinami a v neposlední řadě velikost porce. „Všechny tyto faktory mohou ovlivnit, nakolik po jídle stoupne hladina vašeho krevního cukru. Pokud jen málo, je to v pořádku,“ vysvětlila pro web Prima Ženy hlavní trenérka Tereza Kompánková z Fitness Club pro ženy Contours.

Vysvětlila také, že těstoviny jsou obecně zdrojem zejména komplexních sacharidů, přičemž výživové hodnoty u konkrétních výrobků se liší podle použitých surovin.

Běžné bezvaječné těstoviny obsahující mouku, vodu a sůl mají obvykle přes 70 gramů sacharidů na 100 gramů. Podobně jsou na tom vaječné těstoviny obsahující vejce či vaječný výrobek, semolinové těstoviny vyrobené z krupice, i špaldové těstoviny. Rýžové těstoviny mívají dokonce až 80 gramů sacharidů na 100 gramů.

Oproti tomu celozrnné těstoviny mají pod 70 gramů sacharidů na 100 gramů a jsou skvělým zdrojem vlákniny. „Těstoviny z červené řepy, hrachové těstoviny či těstoviny z černých fazolí mají jen od 60 do 40 gramů sacharidů na 100 gramů,“ doplnil Martin Kudera, zakladatel Farmy Živina.

Zcela bez sacharidů a takřka nulový obsah kalorií mají konjakové těstoviny, které tvoří z 97 % voda. Martin Kudera však upozorňuje na to, že tento druh těstovin má velmi specifickou chuť, která nemá s běžnými těstovinami příliš společného a především neposkytují tělu prakticky žádné živiny potřebné pro normální fungování organismu.

Vyhněte se náplním a tučným omáčkám

Při redukci nejsou příliš vhodné plněné těstoviny, u kterých se nutriční hodnoty mohou značně lišit a navíc se velice často podávají s neméně kalorickou omáčkou. Pokud byste však na plněné ravioli či tortellini přeci jen dostali chuť, dejte přednost takovým, které jsou naplněné kvalitním masem (zdroj bílkovin) a místo smetanové omáčky použijte raději kvalitní rajčatovou, s vysokým podílem rajčat.

Ačkoliv v italské kuchyni je na těstoviny pohlíženo jako na samostatný pokrm, nikoliv třeba přílohu k masu, z hlediska hubnutí, ale i budování svalové hmoty je vhodné doplnit k těstovinám nějaký druh bílkovin. Zvolit můžete libové maso, ryby, mořské plody, ale i sýry, anebo dát přednost bílkovině v rostlinné podobě, jako jsou například tempeh, tofu či seitan.

„Dobrou volbou, co se obsahu bílkovin týče, mohou být i těstoviny vyrobené z jednoho či více druhů luštěnin, nejčastěji se používají fazole, červená čočka a cizrna,“ tvrdí Martin Kudera.

Způsob vaření a výběr

Al dente je italský termín označující těstoviny uvařené ne zcela do měkka. Jsou nejen chutnější, ale v podstatě i o něco zdravější než těstoviny měkké či dokonce rozvařené. „Těstoviny připravené jako al dente mají nižší glykemický index než rozvařené těstoviny a pocit sytosti vám po nich vydrží delší dobu. Z hlediska hubnutí jsou proto lepší volbou,“ vysvětlila fitness trenérka Tereza Kompánková.

Co se týká ideální porce, je to značně individuální, ale obecně lze dospělému člověku doporučit okolo 150 gramů vařených těstovin. Záleží i na jejich druhu.

Vybíráte-li těstoviny do diety, vhodné jsou celozrnné či luštěninové těstoviny, které vám kromě komplexních sacharidů poskytnout i slušnou dávku minerálních látek a vlákniny. „Pokud upřednostníte klasické varianty, mohou vám přijít vhod jako lehce stravitelné jídlo před silovým tréninkem či na pozdější večeři,“ dodala na závěr svůj tip Tereza Kompánková.

Sdílejte článek