Psychika ovlivňuje hubnutí i přibírání. Odstraňte bariéry mezi vaší myslí a tělem

Souvislost duševního zdraví s tím, jak vypadá naše tělo navenek, je nepopíratelná. Ať už na aktuální nastavení mysli reagujeme přibíráním na váze, nebo naopak nekontrolovaným hubnutím. Probrali jsme s psychoterapeutkou Šárkou Vávrovou, co dělat, když naše psychika ovlivňuje fyzický vzhled postavy.

Psychika a hubnutí

Říká se, že není možné zhubnout a „novou“ hmotnost si pak i udržet, pokud nejsme v psychické pohodě. Jak si to tedy správně nastavit? „Vysoce citliví a emocionální lidé si vytvářejí bariéru proti zranění, bolesti, zranitelnosti a tato bariéra může být i v nadváze. Neumí si totiž postavit zdravé hranice a svou nadváhou se izolují od vnějších zraňujících podnětů,“ vysvětluje psychoterapeutka a koučka osobního rozvoje Šárka Vávrová. „Pokud zavíráme své emoce uvnitř těla, bráníme se, pak tělo vytváří bariéry k vnějšímu světu a tyto bariéry jsou někdy spojeny s tukem a nadváhou. Důležité tedy je, abychom nejdříve zjistili, proč si tělo vytváří tuto bariéru, a pak se pustili do hubnutí,“ radí.

Šárka Vávrová

Psychoterapeutka a koučka osobního rozvoje, ve své dlouhodobé praxi se věnuje především vztahům, v poslední době také hypnóze nebo seberozvoji a zvýšení sebehodnoty a sebejistoty.

www.sarkavavrova.cz

Deprese a hubnutí

Lidé, kteří dlouhodobě žijí v nadměrném stresu nebo mají deprese či jiné poruchy psychiky, by měli nejprve věnovat péči svému duševnímu zdraví, než se zaměří na jakékoliv tělesné proměny. „Deprese jsou pro tělo a psychiku velice náročné, a pokud se v tomto období rozhodneme například hubnout, vytváříme si tím další stres. Navíc nadváha a deprese spolu mohou úzce souviset. Je tedy nutné nejdříve vyřešit svůj psychický stav,“ vysvětlila Šárka Vávrová. S velkým stresem ale nemusí být spojena jen nadváha, někteří lidé naopak bojují s neovladatelnými úbytky na váze.

Přečtěte si také: Co radí věda na hubnutí. Konkrétní tipy, jaký pohyb zvolit, kolik pít vody a co jíst

Hubnutí ze stresu

Úbytek váhy ze stresu může přijít nečekaně, zdánlivě bez příčiny. „Jenže nic není bez příčiny, naše tělo reaguje na naše myšlení a emoce. A stres je jednou z hlavních příčin hubnutí i nadváhy,“ vysvětluje Šárka Vávrová. „Důležité je uvědomit si stres, protože často jsme se na stres adaptovali a už ho nevnímáme. Určitá dávka stresu je pro naše tělo důležitá, ale většina lidí naopak jeho nadbytkem trpí, aniž by si to uvědomovali, a jejich tělo je zaplavené adrenalinem a kortizolem. Následná biochemie těla vytváří právě efekt nechtěného hubnutí, nebo naopak tloustnutí,“ popisuje.

Prudký úbytek hmotnosti a strach z hubnutí

Příliš rychlé hubnutí zničehonic dokáže pořádně vylekat. Pokud si nejste vědomi žádných dietních chyb, měli byste se obrátit na svého lékaře, případně požádat o pomoc psychoterapeuta. Někteří lidé jedí „normálně“ a přesto hubnou, pro ně tedy může mít cesta za odhalením pravých příčin nechtěného hubnutí téměř detektivní zápletku. Měli by se zaměřit na celkový zdravotní stav a poradit se s lékařem, kam případně pokračovat.

„Normální“ jídelníček totiž pro každého znamená něco jiného a je možné, že vašemu tělu chybí důležité živiny, přestože objemově přijmete jídla dostatek. Zaměřte se na to, co jíte a zjistěte, jestli nechybí důležitá skupina potravin a s ní například potřebné bílkoviny, zdravé tuky a/nebo vitaminy a minerální látky. Poraďte se s odborníkem, který vám pomůže se sestavením jídelníčku, obzvlášť pokud máte nějaká dietní omezení – například alergii na některé potraviny, jste vegetariáni či vegani, apod.

Nedostatek pohybu může také vést u některých lidí k hubnutí, zvlášť ve spojení s nevhodnou stravou, kvůli čemuž přichází o svalovou hmotu. Mohou být velkými jedlíky, a přesto je nevidíte přibírat. V tu chvíli je důležité zaměřit se více na skladbu stravy než na samotné množství a samozřejmě přidat i komplexní druh pohybu.

A v neposlední řadě tu máme různé druhy náporu na naši psychiku, které nemusí být vždy hned patrné, někdy si je například pod návalem povinností a péče o ostatní nedokážeme včas uvědomit. Změn na postavě (ať už se jedná o tloustnutí, nebo hubnutí) si ovšem po nějaké době všimneme. Přichází nespokojenost, kterou můžeme vyřešit jedině tím, že se zaměříme sami na sebe, klidně za pomoci odborníka. Vypátráme, co potřebujeme k tomu, aby nám bylo opravdu dobře, a pak se můžeme pustit i do úprav životního stylu, které budou trvalé.

Podívejte se, co říká psycholog o syndromu vyhoření:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 30. 4. 2024

Berani, tento den nemusí být zrovna nejenergičtější. V poslední době jste tvrdě pracovali a vaše tělo potřebuje čas na doplnění energie. Travte nějaký čas v klidu doma. Schoulete se s čajem a dobrou knihou a nechte svou mysl cestovat, kam chce. I když vaše tělo zpomaluje, vaše mysl je aktivnější než kdy jindy. Mohl by to být plodný čas pro strategické tvůrčí změny, které byste chtěli provést doma nebo v práci.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.