Diety a hubnutí

16. března 2023 09:25

Jana Březinová

Jak zhubnout za jeden den: Existují triky, po kterých vám břicho do zítřka splaskne

Nejčastější chyby při hubnutí. Odbornice radí, jak se jim vyhnout.

Potřebujete zhubnout za jeden den? Během 24 hodin samozřejmě nemůžete očekávat zázraky, ale něco málo se udělat dá. Stačí znát pár užitečných triků a vědět, čemu byste se měli vyhnout. Je to ale ta správná cesta?

Jaký význam má jednodenní hubnutí?

Zítra vás čeká ples nebo důležitá schůzka, kde chcete být v perfektní formě? Chcete se vejít do oblíbených šatů, ale těsně se vám je nedaří dopnout? Nevěste hlavu, i za jeden den se dá leccos změnit.

Rovnou si ale uvědomte, že zázraky se vám za 24 hodin nepovedou. Půjde spíše o kosmetické změny, při kterých se vám podaří zbavit maximálně části vody zadržované v těle a odpadních látek. Nejedná se o hubnutí v pravém slova smyslu, proto se vám hmotnost nejspíš poměrně rychle vrátí zpět na původní hodnotu.

Kolik se dá zhubnout za jeden den?

Také jste slyšela o zázračných hubnoucích metodách, které před vážením podstupují například zápasníci MMA? Některým se podaří během 24 hodin snížit hmotnost klidně o 5–10 kilogramů. Na takové postupy ale v zájmu vlastního zdraví raději rovnou zapomeňte.

Extrémní dehydratace, jež za bleskovým shozením váhy primárně stojí, je pro tělo nebezpečná a nejeden sportovec už za ni zaplatil životem. Podobné hubnoucí procesy probíhají pod dohledem lékařů a v domácích podmínkách je v žádném případě nezkoušejte.

Počítejte s tím, že za den se vám může podařit zredukovat hmotnost zhruba o 1–2 kg. I tento proces představuje pro váš organismus pořádnou zátěž a rozhodně byste ho neměla provádět déle než právě jeden den.

Jak zhubnout kilo za den pitným režimem

Základem úspěšného jednodenního hubnutí je pitný režim. Lidský organismus pro své fungování potřebuje dostatek vody. Pokud pijete málo, tělo v rámci kompenzace nedostatečného příjmu tekutin začne zadržovat nadbytečnou vodu. To se projeví nafouknutím těla, zejména břicha a končetin.

Se zadržováním vody bojujte adekvátním příjmem tekutin. Doporučované množství se liší, obvykle se pohybuje od 1,5 do 3 litrů. U každé osoby bude ideální množství tekutin jiné – záleží na hmotnosti, fyzické aktivitě, počasí a mnoha dalších faktorech. V běžných podmínkách se orientačně můžete řídit následujícím výpočtem:

vaše hmotnost (v kilogramech) × 0,035 = doporučené denní množství tekutin (v litrech).

Zhubnout kilo za den vám pomohou i zázvorové či zelené čaje, které mají schopnost odvodňovat. Blahodárné účinky při hubnutí jsou připisovány také jablečnému octu. Ten zpomaluje vstřebávání sacharidů, brání usazování tuků a tlumí pocit hladu. Základ pitného režimu by však měla tvořit čistá voda.

S odstraněním nadbytečné vody a otoků z těla vám může pomoci i lymfatická masáž. Výsledky bývají patrné už po prvním ošetření.

Méně soli aneb jak zhubnout za jeden den změnou v jídelníčku

Na zadržování vody v těle se výrazně podílí rovněž sůl, respektive její nadměrný příjem. Pokuste se zajistit, aby váš jídelníček během dne obsahoval méně než 1 500 miligramů soli. Velké množství soli přijmete především spolu s průmyslově zpracovanými potravinami.

Omezte hlavně uzeniny, různé polotovary, instantní polévky a další produkty, ve kterých sůl slouží nejen jako ochucovadlo, ale i jako konzervační látka. Průmyslově zpracované potraviny nahraďte primárními surovinami – ovocem, zeleninou, vejci, ořechy či semínky.

Dejte si však pozor na potraviny, které vás nadýmají. Nafouklé břicho vám totiž opticky přidá pár kilogramů navíc.

Vynechte škrob a omezte sacharidy

Podobně jako sůl zadržuje vodu ve vašem těle škrob. Při jednodenním rychlohubnutí se proto vyhýbejte většímu množství brambor, těstovin či pečiva. Omezit byste měla sacharidy obecně – dopřejte si je maximálně k snídani, a to ještě v podobě čerstvého ovoce.

Co tedy jíst, abyste za den shodila? Zkuste k snídani smoothie ze zeleniny a ovoce, k obědu rybu s grilovanou zeleninou, k večeři salát nebo zeleninovou polévku. Pokud vás během dne přepadne hlad, sáhněte po bílém jogurtu s hrstí ořechů. Zbavit se přebytečné vody a odpadních látek vám pomohou močopudné druhy ovoce a zeleniny – meloun, brusinky nebo červená řepa.

Zrychlete metabolismus: Jak zhubnout kilo za den sportem

Důležitou součástí redukce hmotnosti je pohyb. Při fyzické aktivitě spalujete kalorie, což vám umožní dostat se do kalorického deficitu – stavu, v němž vaše tělo přijme méně energie, než kolik vydá. Skutečné hubnutí může probíhat pouze v této záporné energetické bilanci.

Vzhledem k tomu, že chcete zhubnout za jeden den, vás ale na fyzické aktivitě bude zajímat spíše jiný aspekt. Během pohybu se potíte, což opět přispěje k odstranění přebytečné vody. Ideální jsou zejména kardio aktivity, například běh, jízda na rotopedu, inline bruslích či skákání přes švihadlo.

Sportovní aktivitu si v rámci svého hubnoucího dne naplánujte hned na ranní hodiny. Váš trávicí systém i metabolismus bude pracovat rychleji a efektivněji. V průběhu dne nevynechejte další možnosti ke spálení kalorií – choďte více pěšky, vyjděte schody, udělejte potřebné domácí práce. Každý drobný příspěvek se v konečném výdeji projeví.

Nepodceňujte sílu spánku

Jednodenní hubnutí by mělo být podpořeno kvalitním spánkem. Na závěr dne si připravte lehkou večeři. Pokud je to možné, dejte si ji dříve, ať má tělo před spánkem dostatečný čas na trávení. Poté si dopřejte alespoň sedm hodin spánku. Minimálně stejnou porci odpočinku byste za sebou měla mít už z předešlého dne.

Před spaním se uvolněte i psychicky. Během jednoho dne jste toho více udělat nemohla. Jestliže jste dodržela uvedené pokyny, určitý pokrok bude patrný.

Má to opravdu smysl?

Přestože jsme vám ukázali některé možnosti, jak zhubnout za jeden den, chtěli bychom vás od této cesty spíše odradit. Dosažené výsledky jsou relativně zanedbatelné, ale pro vaše tělo představuje podobný proces stále velkou zátěž.

Skutečně jsou jedno či dvě kila tak zásadní? Věřte, že ve společnosti sklidíte mnohem větší úspěch, přijdete-li usměvavá a odpočatá, než když se po náročném hubnoucím dnu objevíte o kilogram lehčí, ale vyčerpaná a ve stresu.

Správná cesta vypadá jinak

Uvedené stravovací rady slouží k rychlé redukci hmotnosti, nejde o dlouhodobé hubnoucí strategie. Uvědomte si, že za zdravý váhový úbytek odborníci považují hubnutí tempem 0,5–1 kg týdně. U rychlejšího tempa již riskujete, že si rozhodíte metabolismus.

Jak jsme si navíc vysvětlili, v rámci jednoho dne nemůže být o opravdovém hubnutí vůbec řeč. Jde pouze o redukci hmotnosti zajištěnou odstraněním přebytečné vody a odpadních látek. Tuku se zbavíte až ve chvíli, kdy se vaše tělo bude delší dobu nacházet v kalorickém deficitu.

Zdroje: aktin.cz, ladylab.cz, rozumnehubnuti.cz

Sdílejte článek
Štítky spánek hubnutí dieta břicho metabolismus