Život podle DNA: Prozradí genetické testy, jak zhubnout či jaké nemoci nás čekají?

Získat analýzu DNA je v dnešní době poměrně jednoduché, dokonce není potřeba objednávat se k lékaři a sedět v čekárně. Odběr slin můžeme provést sami doma a vzorek po doručení kurýrem vyhodnotí specializovaná laboratoř. Napoví nám výsledky, jak zhubnout, jakým pohybovým aktivitám se věnovat či na jaké nemoci si dát pozor? Zeptali jsme se genetičky Michaely Šiškové.

Michaela Šišková

V roce 2018 dali manželé Michaela Šišková a Jakub Šiška společně vzniknout biotechnologickému startupu – DNA ERA. Michaela vystudovala nejprve biologii, na kterou poté navázala specializací na genetiku v rámci svého magisterského studia. Působila také jako stážistka v Ústavu molekulární medicíny Slovenské akademie věd. Mimo jiné se umístila například v prestižním žebříčku Forbes SK 30 pod 30.

Rekreační testování

Genetickou analýzu mohou podstoupit muži i ženy v jakémkoliv věku. Na otázku, zda je dobré nechat udělat testy dětem, odpovídá Michaela Šišková jednoznačně ano. „Samozřejmě, čím dříve získáte informace o genetických predispozicích, tím dříve můžete reagovat formou prevence a soustředit se na rizikové oblasti.“

Pro rodiče dětí bývá prioritou zjistit například sportovní profil a na základě něj vybrat skupinu pohybových aktivit, kterým by se dítě mohlo věnovat. „V každém případě by si dítě mělo vyzkoušet různé sporty a DNA test může být jakýmsi dílkem celé skládačky,“ doporučila Michaela Šišková. „Díky poznání genů svého dítěte mohou rodiče pomocí prevence už od útlého věku formovat návyky směřující k minimalizaci rozvoje onemocnění nebo potíží, ke kterým má dítě predispozice,“ vysvětlila a dodala, že pro lidi, kteří teprve plánují založit rodinu, je testování také zajímavé. Mohou se dozvědět, zda nepřenášejí geny, které sice neovlivní jejich zdraví, ale mohly by ovlivnit zdraví dítěte. „V případě nějakého rizika, kdy jsou oba rodiče přenašeči vybraného onemocnění, je díky tomu možné plod sledovat už v době vývoje.“

Co nám řekne genetika

„Co se týká výsledků, dnes dokážeme analyzovat více než 110 genetických predispozicí. Díváme se na různé oblasti. Jsou to například predispozice na vybrané typy onkologických onemocnění, riziko vzniku krevních sraženin nebo cukrovky II. typu,“ uvedla Michaela Šišková a dodala, že se z testování můžeme dozvědět i spoustu informací o svém metabolismu jednotlivých vitaminů a minerálních látek či potravinových intolerancích, například na laktózu či lepek. Dále můžeme odhalit i sportovní predispozice nebo predispozice spojené se vzhledem a zdravím. Ty se týkají například křečových žil, vrásek či vlasové alopecie.

Dieta podle DNA

Genetika je ve spojení s postavou a hubnutím skloňována velmi často. Mohou nám genetické testy napovědět, co zabere konkrétně na nás? „Analýza DNA není náhradou jídelníčku, který vám vypracuje výživový poradce. Ale právě on může zohlednit informace z analýzy DNA při jeho sestavování,“ vysvětlila Michaela Šišková. „Dozvíte se, jestli máte například predispozice na celiakii, histaminovou nebo laktózovou intoleranci. Dále analyzujeme metabolismus vitaminů a minerálních látek, ale i geny spojené s rozvojem obezity či predispozice na hladinu LDL a HDL cholesterolu,“ uvedla s tím, že občas panuje mylná představa, že díky analýze DNA se vše změní jako mávnutím kouzelného proutku. Změnu musíme provést my sami, analýza DNA je jen návodem, který nám může napovědět, jak se o svoje tělo lépe postarat.

Jaké jsou nejčastější chyby při hubnutí?

Kolik to stojí

Cena genetické analýzy se pohybuje v řádech tisíců korun. Záleží na tom, jaký DNA test si vybereme. Od základních balíčků za 2-5 tisíc Kč až po analýzu všech aktuálně dostupných predispozic. Těch je nyní dle Michaely Šiškové sto čtrnáct a cena takto rozsáhlé analýzy činí necelých 9 tisíc korun. „Vzhledem k tomu, že primární sekvence lidské DNA se po dobu života všeobecně nemění, jde o investici do vlastního zdraví na celý život,“ uvedla.

Češi a alkohol

Říká se, že Češi dobře odbourávají alkohol. Je to pravda? „V tomto případě nejde jen o českou populaci. Zvýšená citlivost na alkohol je zapříčiněná sníženou aktivitou enzymu aldehyd dehydrogenázy 2, která vede k neschopnosti těla účinně alkohol odbourat. Při výpočtu tohoto výsledku sledujeme více genetických variant, které tvorbu tohoto enzymu ovlivňují. Až 99 % lidí ve středoevropském regionu má nadstandardní citlivost na alkohol, tedy ho dokáže dobře odbourávat,“ vysvětlila Michaela Šišková.

„Nic to však nemění na tom, že alkohol je pro organismus škodlivý, a i při standardní citlivosti doporučujeme alkohol omezit. Na Slovensku i v Čechách vidíme častý výskyt predispozic spojených s kardiovaskulárními onemocněními, jako je hypertenze nebo ischemická choroba srdce,“ varuje.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.