Diety a hubnutí

3. dubna 2023 05:30

Jana Březinová

Máte podezření, že váš lymfatický systém nefunguje? Nastartujte ho stravou i oblečením

Otékají vám nohy, jste stále unavená nebo se vás chytne každý bacil? Možná stávkuje váš lymfatický systém. Když přestane lymfa volně proudit tělem, může vás potrápit celá řada zdravotních i kosmetických problémů. Naštěstí se dá lymfatický systém opět nastartovat.

Co je lymfatický systém

Lymfatický systém se podobá cévní soustavě. Tvoří ho síť cév, v nichž proudí lymfa (míza) čiré barvy, která vzniká činností tkáňových buněk. Denně tělo vyprodukuje dva až čtyři litry lymfy. Další důležitou součást anatomie lymfatického systému představují lymfatické uzliny. Jsou včleněny do cév a lymfa se přes ně filtruje.

Oproti krevnímu systému ale u toho lymfatického najdeme dva zásadní rozdíly. Lymfa proudí pouze jedním směrem –⁠ z končetin směrem k oblasti krku, kde míznice ústí do žilního systému. Navíc lymfatický systém nemá žádnou pumpu podobnou srdci, která by se starala o oběh lymfy. Míza se pohybuje pouze stahy samotných cév, dýcháním a pohybem svalů. Právě proto často dochází ke zpomalenému proudění lymfy, nebo dokonce k ucpání lymfatického systému.

Funkce lymfatického systému

Hlavním úkolem lymfatického systému je odvádět z tkání nadbytečnou tekutinu a odpadní produkty metabolismu. Lymfa se vlévá do žilního systému, putuje dále do jater a ledvin, kde se toxiny a přebytečná voda odfiltrují a vyloučí.

Lymfatické uzliny mají ještě další nepostradatelnou funkci. Filtrují cizorodé částice –⁠ viry, bakterie a nádorové buňky. Zároveň se starají o tvorbu protilátek a lymfocytů, tedy bílých krvinek, které detekují a likvidují škodlivé buňky a látky. Lymfatický systém je proto velmi důležitý pro naši imunitu.

Příznaky ucpaného nebo zaneseného lymfatického systému

Typickým příznakem ucpaného lymfatického systému jsou otoky, především v oblasti nohou, paží, krku a obličeje. Zároveň si můžete všimnout bolesti nebo nepříjemného tlaku v oblasti velkých lymfatických uzlin –⁠ na krku, v podpaží či tříslech. Pokud se tok lymfy blokuje dlouhodobě, bude vás trápit nevysvětlitelné přibírání na váze. Problémy s odváděním škodlivin se projevují celulitidou, a to i u štíhlých žen.

Chronická únava a bolesti hlavy také značí špatný lymfatický systém. Příznaky zahrnují rovněž častá onemocnění horních cest dýchacích nebo opakované záněty. Tělo totiž ztrácí svoji schopnost bojovat proti infekcím. Nedostatečné odvádění odpadních látek se může projevit jako akné, ekzémy a další kožní potíže. Ostatně kosmetické problémy spolu s tvorbou celulitidy patří k nejčastějším důvodům, proč ženy řeší zanesený lymfatický systém.

Poruchy trávení mohou také ukazovat na ucpanou lymfu. Jestli trpíte zažívacími potížemi bez zjevné příčiny, rozhodně byste se měla vrhnout na očistu lymfatického systému.

Onemocnění lymfatického systému a rakovina

V lymfatickém systému může dojít i k vážnějším poruchám. Podívejte se na nejčastější onemocnění lymfatického systému.

Lymfedém

Jedná se o otok, který se vytvoří v důsledku poškozeného lymfatického systému. V tkáních se hromadí tekutina a odpadní látky, což způsobuje otok, ztuhlost a bolest. Lymfedém může vznikat vrozenými vadami nebo jako následek přerušení lymfatických cév při úrazu, po operaci nebo léčbě onkologického onemocnění, případně poškození cév zánětem.

Lymfom

Představuje obecné označení pro nádorové onemocnění lymfatického systému. Většinou se projevuje nebolestivým zvětšením mízních uzlin kdekoliv na těle. Otok uzlin však automaticky neznamená rakovinu lymfatického systému, pro stanovení diagnózy je nejprve nutné provést histologické testy.

Lymfadenopatie

Znamená zvětšení lymfatických uzlin. Uzliny otékají běžně při nemoci –⁠ zpravidla nabobtná uzlina blízko místa infekce (např. při angíně otečou lymfatické uzliny na krku, při gynekologických zánětech v tříslech). Zvětšené uzliny značí, že tělo s infekcí bojuje.

Pokud ale zvětšení uzlin přetrvává, případně se vyskytuje na několika místech na těle, je potřeba vyšetření lymfatického systému. Lymfadenopatie totiž může značit autoimunitní onemocnění, sexuálně přenosné infekce (HIV, syfilis), lymskou boreliózu či rakovinu.

Jak nastartovat lymfatický systém

Péči o lymfatický systém byste měla zahrnout do každodenního života, přestože se u vás zatím neprojevují žádné příznaky ucpání lymfy. Máme pro vás 7 tipů, jak podpořit lymfatický systém a zlepšit jeho funkci.

  1. Pravidelný pohyb: Lymfa potřebuje svalovou aktivitu, aby mohla správně proudit, a proto je pohyb pro funkční lymfatický systém naprosto nezbytný. Přitom se nemusíte sedřít, ideální jsou procházky, nordic walking, běh, jóga nebo plavání. Pokud máte sedavé zaměstnání, alespoň jednou za hodinu vstaňte a na pět minut se projděte.
  2. Hluboké dýchání: Také dech přispívá ke správnému proudění lymfy, a to zejména v dutině břišní a kolem páteře, kam se ani masér během lymfodrenáže nedostane. Tok lymfy aktivuje hluboké dýchání do břicha.
  3. Zdravá strava: Čím více nezdravých potravin zkonzumujete, tím větší práci má lymfatický systém s odváděním odpadních látek. Vyhýbejte se průmyslově zpracovaným potravinám, nezdravým tukům a cukrům. Přijímejte v potravě dostatek vlákniny, vitaminů a minerálů.
  4. Voda a lymfatický čaj: Dostatečně hydratujte své tělo –⁠ odpadní látky se totiž odvádějí především močí. Na druhou stranu to nepřehánějte, i nadměrný příjem tekutin může být škodlivý. Pijte čistou vodu, případně bylinný lymfatický čaj. Vhodné bylinky na lymfatický systém jsou například kopřiva, třapatka, ostropestřec, svízel nebo šalvěj.
  5. Domácí masáž: Představuje skvělý způsob, jak nastartovat lymfatický systém. Pokud trpíte na celulitidu a otoky nohou, pravidelně masírujte končetiny krouživými pohyby. K rozproudění zanesené lymfy přispěje také střídání teplé a studené sprchy nebo pravidelné saunování.
  6. Lymfodrenáž: Profesionální lymfatická masáž odblokuje lymfatické uzliny a stimuluje tok lymfy. Ať půjdete na manuální, nebo strojovou lymfodrenáž (např. lymfatické kalhoty), vždy by měla zahrnovat odblokování hlavních mízních uzlin v oblasti hlavy a krku, jinak se lymfatický systém může poškodit. Očista lymfatického systému po masáži nastává okamžitě, projevuje se pocitem žízně a tmavší močí.
  7. Oblečení: Proudění lymfy může blokovat i příliš těsné oblečení. Spodní prádlo ani podprsenka by vás neměly škrtit. Na otoky nohou či rukou se doporučují kompresivní punčochy, respektive rukávy, které podporují pohyb lymfy.

Zdroje: celostnimedicina.cz, lymphoclinic.cz, rehabilitace.info

Sdílejte článek
Štítky rakovina celulitida hubnutí infekce zánět lymfa céva edém lymfatická soustava

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 4. 2024

Zadal vám někdo úkol a pak odešel, aniž by vám dal pokyny? Není divu, že se cítíte zmatení a frustrovaní. Pokud neexistuje žádný návod a pokud nikdo jiný neví, o co jde, nemějte výčitky svědomí a nechte to být, dokud nedostanete řádné poučení. Je rozumnější počkat, než to udělat špatně a muset to dělat znovu. Raději bezpečně, než abyste litovali.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.