Diety a hubnutí

1. dubna 2023 05:30

Jana Březinová

Lymfatická masáž zabírá proti otokům i pomerančové kůži. Jak probíhá a kolik stojí?

Máte často pocit těžkých nohou, trápí vás otoky nebo pomerančová kůže? Pomůže vám lymfatická masáž. Dokáže také vypnout pleť nebo zmírnit akné. I když si ji dopřáváme většinou jako kosmetickou proceduru, lymfatická masáž se doporučuje i při zdravotních potížích. Zjistěte, jestli je pro vás vhodná.

Co je lymfatická masáž

Lymfatická masáž (neboli lymfodrenáž) je terapeutická technika, která se zaměřuje na stimulaci lymfatického systému. Jejím cílem je uvolnění a rozproudění lymfy, což s sebou nese téměř zázračné účinky na celé tělo. Lymfatická masáž snižuje otoky a záněty, detoxikuje organismus a posiluje imunitu.

Používá se pro léčebné účely, například po operacích, ale tisíce žen si získala pro své kosmetické a relaxační účinky. Může být manuální nebo přístrojová. Bohužel ne každá masáž, která nese označení lymfatická, vám skutečně prospěje. Kosmetická studia slibují odstranění celulitidy nebo zeštíhlení, ale někdy vám jejich procedury mohou naopak uškodit, protože masáž neprovádí správně.

Tajemství lymfatického systému

Abyste lépe porozuměla účinkům lymfatické masáže, krátce se zastavíme u lymfatického systému. Ten si můžete představit podobně jako cévní systém. Tvoří ho lymfatické cévy a uzliny. Jejich hlavní funkcí je odvádění odpadních látek a přebytečných tekutin z tkání. Lymfa (míza) se tedy pohybuje pouze jedním směrem – z končetin směrem k oblasti krku, kde lymfatický systém ústí do žilního systému.

Lymfatický systém nemá žádnou pumpu, jako je srdce, a tekutina se v něm pohybuje stahy lymfatických cév, pohybem svalů a dýcháním. Kvůli nedostatku pohybu a ochablým svalům často dochází ke zpomalení toku lymfy. V těle pak zůstávají toxiny a nadbytečná voda. Navíc zanesené lymfatické uzliny nepracují správně a nezvládají zachycovat cizorodé částice, jako jsou viry, bakterie a nádorové buňky.

Lymfatická masáž – postup

Jak probíhá lymfatická masáž? Na začátku každé drenáže – manuální i přístrojové – musí terapeut provést uvolnění spádových uzlin – na krku, v oblasti uší a kolem klíční kosti. Dále uvolňuje uzliny v jednotlivých lymfatických centrech podle toho, jakou část těla vám bude masírovat – například v tříslech při lymfatické masáži nohou. Tím zajistí, že se lymfa nebude nikde hromadit a bude volně odtékat.

Na rozdíl od masáže svalů se lymfatická masáž provádí velmi jemnými pohyby, nikdy nesmí bolet. Masíruje se totiž podkoží, kde lymfa proudí, nikoliv svaly. Na druhou stranu by tlak neměl být ani příliš malý, nejedná se o hlazení pokožky těla. Lymfatická masáž se provádí pomalu a jednotlivé hmaty se několikrát opakují.

Postup lymfatické masáže a směr pohybu se také liší od sportovní masáže, protože krouživé pohyby směřují k srdci a krku. Největší pozornost masér věnuje oblasti velkých lymfatických uzlin – na krku, kolem klíčních kostí, v podpaží a tříslech.

Manuální lymfatická masáž celého těla trvá 90 až 120 minut a zahrnuje masáž hlavy, obličeje, krku, hrudníku, břicha, rukou, zad, hýždí a nohou zepředu i zezadu včetně chodidel. Součástí může být i dechové cvičení před masáží, protože hluboký dech pomáhá rozproudit lymfu.

Pokud se chcete soustředit jen na jednu část těla, k nejoblíbenějším terapiím patří lymfatická masáž nohou nebo rukou či lymfatická masáž obličeje.

Přístrojová lymfatická masáž využívá kompresní návleky (kalhoty, rukávy, vestu). Uvnitř se nachází komory, které se nafukují podle daného programu. Tím vytváří tlak na vaše tělo a podporují proudění lymfy.

Jak se připravit na lymfatickou masáž

V den lymfatické masáže byste měla důsledně dodržovat pitný režim. Před masáží se doporučuje vypít půl litru vody, alespoň stejné množství tekutin byste měla přijmout také po masáži. Nejlepší je pít čistou vodu nebo speciální bylinné čaje, které podporují odvod odpadních látek z těla. Když nebudete dostatečně pít, mohou se projevit nežádoucí účinky lymfatické masáže, jako je bolest hlavy, únava nebo závrať.

Plný účinek lymfatické masáže podpoříte lehčí stravou, která nezahrnuje příliš bílkovin. Vyhýbejte se smaženým jídlům a dalším potravinám náročným na trávení. Stejně tak byste si měla v den masáže odepřít alkohol, protože vaše játra budou mít dost práce s odbouráváním toxinů uvolněných při masáži.

Lymfatická masáž se většinou provádí na sucho, bez použití masážních olejů. Při manuální masáži budete ve spodním prádle – doporučuje se volit prádlo bez těsných gumiček. Na přístrojovou lymfodrenáž si přineste volné bavlněné oblečení – tričko, kalhoty a ponožky, do kterého se převléknete z hygienických důvodů.

Lymfatická masáž – účinky

Přímé účinky lymfatické masáže můžete pocítit hned po jejím dokončení. Končetiny se zdají lehčí, všimnete si zmírnění otoků. Při lymfodrenáži dochází k detoxikaci těla, což se může projevit pocitem žízně a tmavší močí.

Při dlouhodobé terapii se dočkáte celé řady pozitivních efektů, mezi něž patří:

  • snížení otoků, odvádění přebytečné vody z těla
  • zbavení se pocitu těžkých nohou, prevence vzniku křečových žil
  • detoxikační účinky, které se projevují různě, třeba lepším stavem pleti nebo menší únavou
  • zmenšení obvodu končetin, pasu, boků či hrudníku
  • zkrácení rekonvalescence po úrazu či operaci
  • posílení imunitního systému, vyšší odolnost proti infekčním chorobám
  • snížení stresu, podpora relaxace a lepší spánek
  • uklidnění bolestí hlavy a migrén
  • zlepšení stavu pleti – redukce akné, vypnutí pokožky, zmírnění celulitidy

Pro koho je lymfatická masáž (ne)vhodná

Přínosů lymfatické masáže je opravdu celá řada. Doporučuje se zejména lidem, které trápí otoky nohou a jiných částí těla. Jestli jste v práci celý den na nohách, díky pravidelným lymfodrenážím se vám opravdu uleví.

Indikuje se také u chronické žilní nedostatečnosti, u diabetiků, po úrazech, operacích kloubů a vyléčení onkologických onemocnění nebo před jakoukoliv operací jako celková prevence zánětu hlubokého žilního systému.

Lymfatické masáže prospívají rovněž sportovcům, protože podporují regeneraci svalů a dalších tkání. Vyzkoušejte ji i v případě, že trpíte na migrény nebo opakovaná onemocnění horních cest dýchacích.

Lymfatickou masáž si zamilujete jako účinnou pomoc s kosmetickými problémy. Zlepšuje celulitidu a přispívá k celkovému zeštíhlení díky odbourání přebytečné vody v těle. Lymfatická masáž obličeje se osvědčuje v boji proti vráskám, kruhům pod očima a akné.

Existují však i případy, kdy se lymfatická masáž nedoporučuje:

  • akutní virové nebo bakteriální onemocnění (kašel, angína, průjem aj.)
  • akutní nebo nedoléčené onkologické potíže – hrozí rozšíření nemoci
  • cirhóza a další onemocnění jater, onemocnění ledvin
  • kožní záněty, plísně a otevřené rány
  • srdeční a plicní onemocnění
  • cévní mozková příhoda
  • zvýšená funkce štítné žlázy
  • neurologické onemocnění (např. epilepsie)
  • akutní žilní zánět a další

Pokud se léčíte s jiným onemocněním, raději konzultujte vhodnost lymfatické masáže se svým lékařem.

Jak často chodit na lymfatickou masáž

Přestože po první lymfatické masáži můžete vidět její účinky, abyste dosáhla dlouhodobých výsledků, je potřeba na ni chodit opakovaně. Zcela zdraví lidé by si měli dopřát lymfatickou masáž alespoň jednou až dvakrát ročně, aby podpořili funkci lymfatického systému.

Pokud v práci dlouho stojíte nebo sedíte a občas trpíte na otoky nohou, měla byste si na masáž zajít preventivně jednou za měsíc, případně 2× ročně absolvovat intenzivní kúru o deseti návštěvách.

Při akutních obtížích se většinou doporučuje intenzivní terapie (např. 2× týdně po dobu 6 týdnů) a poté udržovací masáž jednou za 14 dní.

Trápí vás celulitida nebo chcete lymfatickou masáží podpořit hubnutí? Choďte 1–2 měsíce na masáž každý týden a poté na udržovací ošetření alespoň jednou za měsíc. Výsledky na sebe nenechají dlouho čekat.

Lymfatická masáž – cena závisí i na lokalitě

Cena lymfatické masáže se obvykle pohybuje od 600 do 1 000 Kč za hodinu masáže. Pokud hledáte lymfatickou masáž v Brně nebo lymfatickou masáž v Praze, budou se ceny blížit spíše horní hranici. Přístrojovou lymfodrenáž pořídíte levněji – hodina vyjde asi na 400 Kč. Terapeuti často nabízí zvýhodněný balíček například 10 masáží, protože nejlepšího výsledku dosáhnete právě při pravidelném ošetření.

Některé zdravotní pojišťovny hradí lymfatické masáže jako součást rehabilitace například po gynekologických operacích či po odstranění uzlin při rakovině prsu.

Kam na lymfatickou masáž

Než jednoduše napíšete do Googlu třeba lymfatická masáž Plzeň a objednáte se do prvního salónu, který na vás vyskočí, zajímejte se o kvalitu služby. Lymfatické masáže by měl poskytovat pouze vyškolený terapeut s praxí, ideálně zdravotnický personál.

To platí i pro přístrojové lymfatické masáže – než vás masér navlékne do kompresních kalhot nebo vesty, musí vám ručně uvolnit lymfatické uzliny. Jinak hrozí poškození lymfatického systému a zhoršení otoku. Na nesprávně provedenou lymfatickou masáž může upozornit bolest v tříslech nebo podpaží, silná bolest hlavy či nový otok.

Zdroje: lymphoclinic.cz, fyzioklinika.cz, rehabilitace.info

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.