Ženy mnohdy zanedbávají své zdraví. Proč nepoužívají ochranu a nechodí k lékaři?

Z průzkumu vyplynulo, že se spousta žen bojí chodit ke gynekologovi, jiné se zase nikdy nenechaly testovat na pohlavně přenosné choroby i přesto, že nepoužívají vhodnou ochranu. Jaké jsou důvody, že tolik žen nedostatečně dbá na své zdraví?

Ženy tvoří více než polovinu populace a matky jsou ty, které obvykle rozhodují o zdravotní péči svých potomků. Navzdory tomu existují obrovské mezery ve výzkumu a vývoji zaměřeném na zlepšení léčebných možností pro ženy. Na tento fakt poukázal také průzkum provedený společností Nielson mezi 525 respondentkami ve věku 18–49 let.

Čtěte také: Čeští boháči dál bohatnou. Více než polovina z nich zvýšila loni hodnotu svého majetku

Výzkumy v mnoha oblastech zdraví žen odhalují zásadní a nebezpečné nedostatky, které ovlivňují téměř všechny fáze jejich života. Podle průzkumu téměř 48 % dotázaných žen neví, na jaké preventivní prohlídky mají nárok. Celých 14 % respondentek se domnívá, že by na preventivní prohlídky na gynekologii měly docházet až od chvíle, kdy pocítí nějaký zdravotní problém, nikoliv od 15. roku života.

To se však netýká jen nebezpečných onemocnění, ale také informovanosti, finančních aspektů menstruačních nebo ochranných pomůcek anebo péče o své vlastní tělo v té nejzákladnější podobě, jako je „obyčejné“ vyšetření u lékaře.

Zdraví versus strach

Podle průzkumu Nielsen minimálně jednou za rok svého gynekologa navštěvuje 78,8 % žen, 3,5 % dotázaných ho nenavštěvuje vůbec. Důvodem, proč návštěvu ženy odkládají, je primárně strach (68 %), dalším důvodem je nedostatek času (45 %), ale také finance (7 %).

Pro lékaře může být alarmující fakt, že celých 66 % respondentek nechodí na preventivní vyšetření prsu, a to ani na ultrazvuk, ani mamograf, polovina dotázaných neprovádí ani samovyšetření prsů. Na dotaz, zdali se někdy nechaly dotázané testovat na HIV nebo jiné pohlavně přenosné choroby, odpovědělo 75 % z nich, že nikoliv.

Podívejte se na videonávod, jak si doma snadno provést samovyšetření prsů

I přes nízké procento žen, které se nechávají testovat na pohlavně přenosné choroby, pouhých 15,5 % při sexu používá kondom, celých 58 % ho nepoužívá nikdy. Pouze 1,5 % dotázaných jej používá pouze v případě, že ho má u sebe partner. Proti nechtěnému těhotenství se nechrání celkem 37 % žen, hormonální antikoncepci podle průzkumu používá pouze 27 % a výběr ochrany ovlivňuje především její cena.

„V posledních letech klesá počet umělých přerušení těhotenství zejména díky efektivnímu plánování rodičovství a edukaci o možnostech kontracepce,“ říká MUDr. Jana Racková. „Negativní společenské a mediální názory na hormonální antikoncepci se v posledních letech dostaly na úroveň ostré debaty,“ myslí si.

„Velice oblíbený je diskurz, kdy v postmoderní společnosti chceme všechno ‚přirozeně a přírodně', aniž by si ženy uvědomovaly, že za těchto podmínek by byly za život několikrát úspěšně i neúspěšně těhotné a v mezidobí by kojily. Tyto silné mediální hlasy však ženám nenabízejí žádnou rozumnou alternativu kontroly reprodukce, naopak riziko nechtěného těhotenství mohou zvyšovat,“ dodala.

Cena menstruace

Takzvaná menstruační chudoba je jev, o němž se příliš nemluví, přesto ovlivňuje řadu žen po celém světě. Data týkající se českých žen nejsou dostupná, avšak se zvyšující se inflací lze předpokládat, že se v mnohých rodinách menstruační pomůcky zařadily do kolonky „finančně nedostupné“.

Z průzkumu vyplynulo, že 33,3 % žen utratí za menstruační pomůcky zhruba 3 000 Kč. Jejich výběr ovlivňuje ze 63 % cena, 5,7 % tyto pomůcky vůbec nepoužívá. Celých 87 % respondentek preferuje jednorázové vložky nebo tampony, ostatní se přiklání k alternativním metodám jako jsou vložky látkové, kalíšky nebo menstruační kalhotky.

„O menstruační zdraví musí dbát i odborná veřejnost, především v prevenci a léčbě nadměrného menstruačního krvácení, menstruačních bolestí, rizika anemie a s tím spojené absence ve školách a práci. Měli bychom se zaměřit na zlepšování diagnózy a terapie onemocnění dělohy – jako je endometrióza a myomy, v neposlední řadě i zlepšování prevence a terapie nádorových onemocnění,“ doplňuje MUDr. Jana Racková. „Mezi nejvíce podfinancovanou skupinou stran výzkumu ženského zdraví a prevence však bohužel patří ženy v období menopauzy,“ dodala.

Čtěte také: Do toho dorosteš, slýchají bezdětné dívky. Některé Češky se však do těhotenství nehrnou

„Zdravá žena je základem prosperující, stabilní a odolné společnosti, a aby ona i její komunita prosperovaly, musíme její zdraví učinit prioritou. Doufáme, že se k naší snaze o měřitelný a pozitivní dopad připojí i ostatní. Společnou prací můžeme vytvořit lepší a zdravější každý den pro ženy na celém světě,“ uvedl Kevin Ali, generální ředitel společnosti Organon, která řeší otázku nenaplněných zdravotních potřeb žen.

Zdroj citací: Organon
Zdroj dat: průzkum společnosti Nielson

Odborník o boji proti rakovině děložního čípku:

Sdílejte článek
Štítky zdraví těhotenství průzkum finance prevence menstruace sexuálně přenosná nemoc

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.