Jaké zlozvyky člověku ve skutečnosti prospívají? Kávu ani šlofíka si netřeba vyčítat

Nejčastější chyby při hubnutí. Odbornice radí, jak se jim vyhnout.

Pospávání během dne, pití kávy či lenošení u filmu. Tyto činnosti si lidé mnohdy vyčítají čistě proto, že kdyby je vynechali, mohli by být produktivnější a stihnout za den víc práce. Obecně jsou dlouhodobě považovány za neprospěšné, ale studie dokazují, že o žádné zlozvyky ve skutečnosti nejde. Naopak člověku svědčí.

Popíjení kofeinu ve velkém množství není zdravé a přehnaná prokrastinace související s leností vede k tomu, že člověk neplní své povinnosti. I tyto jinak démonizované činnosti jsou ale prospěšné psychickému i fyzickému zdraví, pokud se to s nimi nepřehání. Odpoledních víkendových šlofíků či ranního kofeinového nápoje se tak nemusíte vzdávat. Vlastně byste ani neměli.

Bystrý mozek díky kofeinu

Rozhodně není vhodné se od rána do večera prolévat kofeinovými nápoji, jakými jsou káva či některé čaje. Zcela je vynechávat se ale také nevyplatí. Studie zveřejněná ve zdravotnickém magazínu PLOS Medicine prokazuje, že káva a čaj jsou tělu prospěšné - oba nápoje obsahují fenoly a flavonoidy, které udržují mozek a krevní cévy zdravé a silné. Dva až tři šálky těchto nápojů denně pak snižují riziko výpadků paměti a demence až o 68 procent.

Vynecháním cvičení k hubnutí

Pokud jste zastánci zdravého životního stylu, vězte, že vynechání cvičení vám neublíží. Vědci z Mayo Clinic zjistili, že pokud se budete jednou za čas alespoň trochu hýbat, ale nebudete se vyloženě potit v posilovně, může to vést k rychlejšímu hubnutí. Jemné protahování svalů navíc na rozdíl od delší fyzické zátěže nevyvolá růst hormonu zodpovědného za apetit.

Prokrastinací ku zdraví

Leckdo si vyčítá, když si udělá půl hodinky denně čas na nicnedělání, protože za půl hodiny by se dalo stihnout dost práce. Pravda je ale taková, že 30 minut prokrastinace denně tělu naopak výrazně prospívá, když si ji nevyčítáte. Podle studie z Carnegie Mellon University prokrastinace snižuje hladinu stresového a imunitu oslabujícího hormonu kortizolu do takové míry, že riziko onemocnění se sníží o 50 procent a případnou nákazu lze pak o stejná procenta rychleji vyléčit.

Nastartujte produktivitu spánkem

Pokud se o víkendu probudíte s pocitem, že se vám nic nechce dělat a do všeho se musíte nutit, další šlofík není ničím, co byste si měli vyčítat. Výzkumníci San José State University ve své studii zjistili, že dobře odpočatí lidé jsou po takovém spánku až o 60 procent produktivnější.

Sdílejte článek
Štítky zdraví káva prokrastinace psychologie nápoj Klinika Mayo San José State University