Cvičení, které vám pomůže udržet hmotnost i během menopauzy. A zabere jen 15 minut

Menopauza, přesněji klimakterium, je období v životě ženy, kdy dochází k útlumu funkce ženských pohlavních orgánů. Je doprovázené různými hormonálními změnami. Mezi hlavní příznaky patří návaly horka, výkyvy nálad, nespavost nebo třeba přibírání na váze. Všechny tyto nepříjemné projevy můžete zmírnit například cvičením. Jak na to?

Fitness expertka prozradila, jakým způsobem může denní rutina v oblasti cvičení pozitivně přispět ke zmírnění projevů menopauzy. Sarah Aspinallová je zakladatelka Breaking Ballet, jedná se o průlomové cvičení, ve kterém kombinuje tanec a fitness. Zaměřuje se při tom na zaneprázdněné ženy, které se chtějí i v pokročilém věku udržet fit.

„Existuje mnoho nepříjemných symptomů spojených s perimenopauzou a menopauzou. Cvičení však u těchto žen rozhodně napomáhá redukovat návaly horka a pomáhá k udržení váhy, což je v tomto období trochu problém. Tuk se ukládá zejména v oblasti břicha. A toto cvičení pomáhá ke zlepšení nálady, lepšímu spánku, většímu sebevědomí a také snižuje úzkosti,“ popisuje Aspinallová pro web express.co.uk.

Podle Sarah bychom cvičení neměly brát jako námahu, nýbrž jako „formu péče o sebe samé“. Vyzdvihuje hlavně to, jakým způsobem nám zdravý pohyb může pomoci i v oblasti psychiky. „Skutečně to zmírňuje pocity úzkosti a deprese, které jsou během období menopauzy značně zvýšené,“ dodává.

Cvičení pomáhá nejenom fyzicky, ale také psychicky

Cvičení pomáhá zvyšovat hladinu správných hormonů, které jsou zodpovědné za pocity štěstí. Naopak třeba snižuje hladinu kortizolu, který je označován jako „stresový hormon“.

Krátké deseti až patnáctiminutové cvičební programy tak ženám pomohou nejenom udržet ručičku na váze pod kontrolou, ale také přispívají k tomu, aby se cítily lépe. Základem všeho je myšlenka, že si každá z nás dokáže během dne najít alespoň krátký čas sama pro sebe, a to i v sebevíc nabitém denním programu. Po třicítce ztrácíme svalovou hmotu a v důsledku toho začínáme přibírat na váze.

Aspinallová všem ženám kolem čtyřicítky doporučuje tři odlišné druhy pohybu. „Musíte cvičit s vlastní vahou, posilovat a zaměřit se také na kardio.“ Zaměřit byste se měly zejména kvalitní strečink nebo třeba jógu. Důležitá je podle ní také konzistentnost a vyváženost. Doporučuje střídat různé typy pohybů a nedělat stále dokola jen tu jednu věc. „Celé to je o tom, že zabezpečujete své tělo do budoucna. Jakmile se totiž dostanete do menopauzy, je tu například zvýšené riziko srdečních onemocnění,“ zdůrazňuje Sarah.

Sdílejte článek
Štítky deprese hubnutí hormon cvičení jóga úzkost ženy menopauza jak zhubnout břicho Jane Fondová jak si udržet váhu domácí cviky fitness

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.