Cvičení

8. října 2022 20:07

Komerční sdělení , Lea Janochová

Jak se přimět ke cvičení a udělat z něj zvyk? Zkuste se za výkony odměnit

Taky už jste v televizi nebo v rádiu slyšeli cinkat rolničky? Nejkrásnější svátky roku sice ještě nejsou tak úplně za dveřmi, ale čas kvapí. A právě teď je ideální čas se na ně připravit. Pomiňme nakupování dárků, zaměřme se na to jak i po vánočním obžérství zůstat fit a ideálně u stejné konfekční velikosti. Řešením je zdravá životospráva a pravidelný pohyb, které vás navíc pomohou chránit před bacily, kterým se během podzimních plískanic zkrátka nevyhneme.

Možná je to zklamání, ale žádný zázračný způsob jak udržet své tělo zdravé a přitom dělat jen to, co se člověku právě chce, neexistuje. Jedním z klíčů k tomu cítit se ve svém těle skvěle, je pohyb. A ani všechny moderní vymoženosti s tím nic nezmůžou. Poděkovat můžeme matičce přírodě!

Paradox moderní doby

Žijeme v uspěchané době, která vyžaduje rychlé výkony a ty se velmi často stávají nepřetržitými. V zápřahu pracovního procesu si člověk obvykle až příliš pozdě všimne, že nemá čas na sebe a své tělo a to mu dříve nebo později začne zanedbávání pěkně sčítat a vracet. Nikoli v dobrém, bohužel.

Někdo se denně krčí za stolem u počítače, jiní za volantem. Další se v práci sice hýbou dost, nicméně se může jednat o jednotvárný pohyb, jehož dílo dále dokoná případné přetěžování. A výhrou není ani odpočinek doma na gauči.

Ale žijeme také v době, která dává příležitosti k pohybu snad úplně všem. Pohyb už dnes zdaleka není jen o fitness centrech. Pokud nepatříte k těm, které přítomnost jiných cvičících lidí táhne k výkonům, můžete vyzkoušet work outová hřiště. Ve větších městech je najdete snad v každé čtvrti. Mezi nejoblíbenější disciplíny patří běh. Ale vybrat si můžete cokoli, co je vašim svalům blízké. Tanec, chůzi nebo třeba chození po laně.

Hlavně nepřepálit start

Velmi častá příčina, proč spousta lidí u cvičení nevydrží, ačkoli touha po změně je zpočátku silná, jsou vysoké nároky a tréninky, které jsou nad jejich síly. Začněte pomalu. Choďte víc pěšky, vystupte z MHD o dvě zastávky dřív a zbytek cesty dojděte po svých. Do obchodu nejezděte autem, ale dojděte si do něj. Místo do kina děti vezměte na hřiště a hrajte s nimi na babu. Večer u televize se protáhněte, je jedno, že si špičkami prstů sotva dosáhnete ke kolenům. Pokračujte v protahování večer co večer a uvidíte, že pokrok se dostaví. Hlavně začněte.

S jídlem roste chuť

Ano, jídlo je samostatnou kapitolou. Ale o něm řeč není. Tahle známá metafora se totiž vztahuje i na pohyb. Při něm lidský mozek vylučuje řadu hormonů, které způsobují libé pocity, jež člověku dělají velmi dobře nejen na duši. A čím víc budete cvičit - pozor, nemyslíme zátěž, ale četnost a pravidelnost cvičení - tím víc si na to zvyknete a zůstanete u toho.

Motivace a odměna

Úbytek váhy, zpevnění těla, lepší kondice a schopnost podání lepších výkonů nebo jednoduše nutnost hýbat se ze zdravotních důvodů. Ať je vaše motivace jakákoli, připomínejte si kýžený výsledek, jehož chcete dosáhnout. Dejte si starou fotku s nižší váhou na viditelné místo, připněte si obrázek vysněných džínů na ledničku. Jen ho neztrácejte z dohledu.

A stejně důležitá jako motivace je i odměna. Za každý úspěch je v pořádku, ba naopak žádoucí, dopřát si malou radost. Co to bude, je čistě každém zvlášť. Mohou to být nové šaty, parfém, zmrzlina nebo třeba sportovní pomůcky. Ať už plavete, běháte, hrajete golf nebo třeba meditujete při józe, stylové doplňky nabízí například značka Nike. A pokud si chcete dopřát dvojnásobnou radost, navštivte její prodejnu ve Fashion Outlet Areně v Praze, kde na vybrané produkty dostanete dodatečnou 30 % slevu.

Taková odměna v kombinaci s prvními výsledky, které na sobě člověk začne brzy pozorovat, už zahřejí na svalíčku.

Prima nákupy: Váš průvodce nákupy po celý rok

Sdílejte článek
Štítky televize svátek Praha Prima nákupy Nike Fashion Arena

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.