Těhotné ji nesmí, opilým pomáhá vystřízlivět. 7 mýtů o kávě, kterým stále věříme

Káva patří bez diskuse k nejpopulárnějším nápojům na světě. Jejím povzbudivým výsledkům ostatně vděčíme za mnohé. Lépe nám to myslí, jsme méně unavení a v důsledku i efektivnější. Přesto se okolo ní dodnes točí řada mýtů a polopravd, kvůli kterým se jí mnozí vyhýbají. Jde přitom často o dávno vyvrácené nesmysly.

1. Odpolední káva způsobuje horší spánek či nespavost

Kofein obsažený v kávě je samozřejmě stimulant. Platí zároveň, že na něj mohou být různí lidé jinak citliví. Nicméně kofein, který do sebe dostanete v šálku kávy po obědě je játry zpracován bleskovou rychlostí a téměř všechen (zhruba 75 %) se z organismu zcela dostane během 4 až 7 hodin. Pokud si tedy druhý hrnek dáte ve tři hodiny odpoledne, do večerky se drtivé většiny povzbuzující látky zbavíte (nechodíte-li spát se slepicemi).

Mimochodem: Pokud po odpolední kávě ponocujete, možná jen patříte k lidem, kteří ji špatně metabolizují.

2. Vařící voda kávu spálí a může za její hořkou chuť

Tento nesmysl se do spojitosti s kávou zřejmě dostal nedopatřením z příbuzného zeleného čaje. U něj, stejně jako u maté, je opravdu potřeba dávat si na teplotu pozor, jelikož jde o sušené lístky rostlin. Kávu ale vařící vodou spálíte jen těžko (tedy pokud ji v ní neplánujete hodiny dusit). Kávová zrna jsou ostatně pražena při mnohem vyšších teplotách mezi 180 až 250 °C. Než navíc konvici vypnete a kávu s ní zalijete, teplota vody o pár stupňů z bodu varu klesne. Takže ne, za hořce chutnající kávu nemůže teplota vody, ale spíš ten, kdo ji špatně upražil.

Mimochodem: Když už jsme u vařící kávy, pít ji velmi horkou nemusí být dobrý nápad. Jednak zejména u kvalitních zrn při vysoké teplotě naplno nedoceníte chuť, jednak může konzumace „velmi horkých“ nápojů dle jedné z analýz vědeckých studií zvyšovat riziko vzniku rakoviny hrtanu.

3. Káva vás dehydratuje

Není to pravda. Proč? Stačí se podívat na obsah vašeho šálku kávy, který je poměrně vodnatý. Pokud se tedy nebavíme o espressu, nachází se v klasickém hrnku tolik vody, že s přehledem vyváží dehydratační účinky obsaženého kofeinu. Takže žádný strach, po šálku kávy určitě žízní nezemřete.

4. Šálek kávy vám pomůže vystřízlivět po alkoholu

Množství rozšířených mýtů spojených s pitím alkoholu je minimálně stejné jako v případě kávy. Stručná odpověď na tento je rovněž NE. Kofein sice může osobu pod vlivem alkoholu učinit pozornější, dnes ale již existují studie, jež jasně dokazují, že nijak nesnižuje negativní dopady alkoholu na kognitivní funkce mozku.

Ve skutečnosti může být káva pro opilého člověka nejhorším možným pomocníkem. „Lidé, kteří zkonzumovali jak alkohol, tak kofein, se mohou cítit dostatečně střízlivě a kompetentně na to, aby zvládli potenciálně nebezpečně situace, jako je například řízení vozidla, nebo nebezpečné sociální situace, i když jsou stále opilí,“ píše se ve výše zmíněné studii.

Co prozradila Michaela Duffková o své závislosti na alkoholu?

5. Káva vám pomůže zhubnout

Toto tvrzení, které je často používáno k propagaci konzumace kávy, není tak úplně pravdivé. Ano, stimulační efekt kofeinu může lehce – ale opravdu jen velmi lehce – zrychlit váš metabolismus. Rozhodně ale ne dostatečně na to, aby se to nějak podepsalo na úspěchu vaší diety. Určitě ne v dlouhodobém horizontu. Zároveň platí, že kofein může krátkodobě snížit vaši chuť k jídlu. Neexistují ale žádné vědecké důkazy o tom, že by konzumace kávy dokázala dlouhodobě pozitivně podpořit hubnutí.

Mimochodem: Pokud se snažíte na zdravém životním stylu pracovat skrz sport, káva naopak může být vašim efektivním pomocníkem. Existují totiž pádné vědecké důkazy, že pravděpodobně napomáhá zvyšování tělesné výkonnosti i výdrže.

6. Kofein je vysoce návykový

Opět jde o tvrzení, na němž je trochu pravdy, ale se závislostí na kofeinu to rozhodně není tak špatné, jak si možná myslíte. Ano, stimuluje nervový systém, což na něm může vytvořit velmi mírnou závislost. Avšak abstinenční příznaky trvají nanejvýš den nebo dva a jsou na hony vzdáleny tomu, co považujeme za „absťák“ u tradičních závislostí (alkohol, cigarety…).

7. Těhotné ženy by vůbec neměly pít kávu

Konzumaci kávy by si měla každá žena rozmyslet individuálně, ale tvrzení, že ji nesmí pít vůbec, je přinejmenším zavádějící, respektive lživé. Těhotné ženy by měly příjem kofeinu nikoli zcela omezit, ale snížit na nanejvýš 200 miligramů denně – tedy přibližně na jeden šálek. Důvodem je fakt, že kofein dokáže prostoupit placentou a dostat se k vyvíjejícímu se plodu. Zároveň však neexistují žádné jednoznačné studie, které by zjistily, že je pro těhotnou ženu či dítě škodlivý. V současnosti už navíc existují výborné kávy bez kofeinu, takže ani budoucí maminky si mohou dopřát i více než jeden šálek denně.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 4. 2024

Zadal vám někdo úkol a pak odešel, aniž by vám dal pokyny? Není divu, že se cítíte zmatení a frustrovaní. Pokud neexistuje žádný návod a pokud nikdo jiný neví, o co jde, nemějte výčitky svědomí a nechte to být, dokud nedostanete řádné poučení. Je rozumnější počkat, než to udělat špatně a muset to dělat znovu. Raději bezpečně, než abyste litovali.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.