Pít kávu po ránu je nesmysl. Kdy je její konzumace pro tělo nejprospěšnější?

Ranní káva je pro mnoho lidí naprosto nepostradatelná věc, bez které nejsou schopni začít normálně fungovat. Dává ale silná káva hned ráno po probuzení smysl, nebo existuje během dne lepší načasování, kdy si šálek nebo dva dopřát, abyste z nich měli větší prospěch?

Dle loňského průzkumu společnosti Ipsos, vyhotoveného pro Jacobs Douwe Egberts, vypije 53,1 % Čechů denně dvě až tři kávy a každý čtvrtý z nás denně vypije minimálně jednu kávu. „Více než polovina z nás si kávu dává nejčastěji ráno u snídaně nebo jednoduše po probuzení,“ uvedl k výsledkům průzkumu Lumír František.

Proč není káva ihned po probuzení dobrý nápad? „Dejte si kávu raději až ve chvíli, kdy vaše tělo produkuje méně kortizolu, takže zhruba tři až čtyři hodiny po probuzení,“ vysvětlila v rozhovoru pro CNBC certifikovaná dietetička Laura Cipullo. Kortizol je známý jako „stresový hormon“, avšak zároveň zvyšuje naši pozornost.

Když se ráno probudíte, vaše tělo doslova zaplaví kortizol, aby vám pomohl dostat se co nejrychleji ze spánkového stavu do plného probuzení a bdělosti. Kofein rovněž zvyšuje hladinu kortizolu v krvi, což je důvod, proč po kávě můžete cítit nárůst pozornosti. Lidský organismus ale zároveň není uzpůsoben k tomu, aby čelil vyšším hladinám kortizolu déle než zmíněných pár hodin.

Šálek kávy ihned poté, co vstanete z postele, tak může nežádoucím způsobem ranní dávku kortizolu protáhnout, neumožní jeho hladině pokles a tím vám přinese hned několik nežádoucích účinků, jako je vyšší hladina stresu, větší sklon k podrážděnosti či růstu tělesné váhy.

Podívejte se, co říká nejen o turecké kávě populární šéfkuchař Zdeněk Pohlreich:

Sečteno a podtrženo, i pokud si chcete bez diskuse dát kávu co nejdříve po probuzení, počkejte minimálně jednu hodinu po budíku. Ještě ideálnější je posunout kávu na později, a to následovně:

A) Kdy pít kávu pro posílení mentální výkonnosti?

Práce v kanceláři nebo na home office u počítače je dnes nejen díky dozvukům pandemie, ale i díky technologickému vývoji stále častějším způsobem zaměstnání. Udržet si pozornost a energii po celý den však nemusí být jednoduché. Naštěstí je tady kofein, aby nám pomohl potenciální pokles chuti k práci v tu správnou chvíli překonat.

Ve spojitosti s výše napsaným je ideální rozplánovat si na pracovní den dva šálky kávy následovně:

  • Ten první si dejte zhruba v pozdním dopoledni, to znamená někdy mezi řekněme 10. a 12. hodinou. V rozmezí tří až pěti hodin po probuzení totiž začíná opadat pozornost způsobená ranním vyplavením kortizolu, a nastává tak ideální čas dodat tělu energii a chuť soustředit se po zbytek dopoledne.
  • Jste zvyklí dát si po obědě takzvaného šlofíka? Pokud ne a vaše zaměstnání vám to umožňuje, možná je načase dát na výsledky této studie a jít se po poledni na 20–25 minut natáhnout. Vědci totiž zjistili, že odpolední odpočinek pomáhá mozku k lepšímu soustředění, kognitivním schopnostem a schopnosti přemýšlení. A teď to důležité: Druhý šálek kávy by měl na vašem stole přistát přesně předtím, než se půjdete natáhnout. Proč? Protože po jeho vypití bude trvat právě oněch 20–25 minut, které proležíte, než se kofein dostane do krve a začne účinkovat. Po této půlhodince tak budete dostatečně nabuzení a plní energie, abyste levou zadní zvládli zbytek pracovního dne.

B) Kdy pít kávu pro posílení fyzické výkonnosti?

Druhou alternativou je pití kávy specificky s cílem posílit fyzickou výkonnost. Zde nemusí jít primárně o zaměstnání, ale třeba o běh, jízdu na kole, jógu či posilovnu. Věda hovoří jasně: Šálek kávy vypitý hodinu před fyzickou námahou dělá trénink efektivnějším. Další studie zjistila, že kofein užitý ve formě pilulky 30 minut před začátkem cvičení zvyšuje výkonnost u cviků, jako jsou kliky či výpady. Podobný efekt vědci vypozorovali při užití kofeinové žvýkačky 10 minut před začátkem cvičení.

Sečteno a podtrženo, dostat do sebe před cvičením v nějaké podobě kofein má prokazatelně pozitivní účinek na vaši následnou výkonnost. Avšak pozor, aby vaše snaha nabudit se pro podání fyzického výkonu následně nekolidovala s odpočinkem a spánkem.

Pozor na kvalitu spánku

Ať už pijete kávu z jakéhokoli důvodu, je dobré myslet ještě na jednu věc – poslední kávu dne byste si neměli dávat později než šest hodin před spánkem. Neboli pokud se chystáte do postele ve 23 hodin, poslední kávu si dejte před 17. hodinou. Pokud to nevydržíte a dáte si ji ještě později, zaplatíte za to ztrátou jednoho až dvou hodin spánku.

Kofein totiž v mozku mimo jiné blokuje receptory, které mu mají říci, že je čas jít spát. Zároveň je dobré vědět, že tělu trvá asi pět hodin, než zpracuje polovinu kofeinu z jednoho šálku kávy. Jinými slovy – kofein se z organismu zcela dostane až po 10 hodinách.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.